1 119 15

Тежка инсинуация на зелените срещу българското правителство

Очернящата кампания продължава

Мария Атанасова

Министерският съвет не е приемал след 29 декември 2017 г. решение, касаещо Плана за управление на НП „Пирин“ - това отговарят официално от пресслужбата на кабинета на въпрос на в. „Труд“.

Повод за запитването на вестника е фактът, че от два дни сайтовете „Дневник“ и „Медиапул“ разпространяват твърдението на зелените, че правителството е предложило да допълни решението си за частично изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, като се впише „строеж на втора туристическа кабинкова линия“.

Повод за тиражирането на фалшивата новина е писмо, изпратено от електронната поща на МС до членове на „За да остане природа в България“. То съдържа идея за промяна на решението от декември, но нито е подписано, нито има обяснени към него. Очевидно не става дума за официално предложение, камо ли за решение.

В отговора си до в. „Труд“ от правителствената информационна служба уточняват, че след като алпинистът Боян Петров миналата седмица предложи промяна в частичното изменение, е имало разговори по темата.

„Обсъждани са няколко варианта за сближаване на позициите между приетото вече решение и постъпилото предложение. Не е постигнат консенсус по нов текст“, категорични са от пресслужбата.

Съобщението на МС до в. „Труд“ показва напълно лъжливата медийна кампания, започната от зелените през последните два дни. Тя се явява продължение на манипукациите им, че след промяната на Плана за управление 48% от Пирин ще бъдат застроени.

Сега близките до „еколозите“ медии излязоха със заглавия - „Кабинетът предлага на природозащитници ново решение за Пирин“ („Дневник) и „Кабинетът редактира спешните си мерки за новия лифт в Банско“ („Медиапул).

В текстовете под тези заглавия се твърди, че вече всичко е решено и промяна на частичното изменение ще има. Това е тежка инсинуация срещу българското правителство, защото му се вменява, че то вече е взело решение. Всъщност ставало дума само за разговори с цел сближаване на позициите, като този диалог не е довел до нищо.

Удари по имиджа на страната ни

В същото време лъжите на зелените от началото на годината се разпространяват в европейските институции, което е удар по имиджа на страната ни в момента, в който тя председателства Съвета на ЕС.

Преди една седмица премиерът Бойко Борисов трябваше да обяснява на съпредседателката на групата на европейските зелени в ЕП – Ска Келер, че промените в плана за управление са направени, за да може да се построи единствено втори лифт в ски зона „Банско“. Министър-председателят каза, че това ще реши проблема с опашките пред сега действащото съоръжение и ще намали значително автомобилния трафик в планината.

„Мога да ви се подпиша тук, че една керемида няма да бъде поставена, говорим за един лифт“, категоричен бе Борисов. Преди това Келер отправи обвинението, явно заблудена от лъжите на българските зелени, че българската държава е позволила изсичане на вековни гори в Пирин на площ, достигаща 150 (сто и петдесет) квадратни километра.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов бе в Брюксел, където представи приоритетите на българското европредседателство в сферата на околната среда. Той говори пред членовете на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП.

На Димов също се наложи да обяснява, че решението на кабинета от декември не позволява застрояване. Този път въпросът за Пирин дойде от австрийската евродепутатка Карин Каденбах, която е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Става дума за 2% от територията на Националния парк, които са в така наречената Буферна зона, определена за туризъм и това е признато и от ЮНЕСКО. В останалите 45% се разрешават само водохващания и то за питейни нужди, защото българският закон не позволява друго. Нямаме нарушения на националното ни законодателство. А за европейското – г-н Кармену Вела, еврокомисар по околна среда, вече заяви, че няма нищо нередно“, отговори Нено Димов и добави: „Тези водховащания са необходими. И въздухът, и водата са в общия европейски приоритет за подобряване на здравето на европейските граждани. Така че, когато говорим за достъп до чиста питейна вода, не може да има двоен аршин“.

Очернящата кампания продължава

След като разпространиха информацията за „взетото от МС“ решение за промяна на частичното изменение на действащия План за управление на НП „Пирин“, зелените побързаха да обявят, че не са съгласни с него. Така те показаха на премиера Бойко Борисов, че въпреки желанието на правителството за диалог с „еколозите“, те отказват да седнат на една маса с представителите на официалната власт.

Те не желаят участие в кръгли маси и обсъждания под претекст, че кабинетът ще ги излъже.

Вместо да опитат да постигнат съгласие, „еколозите“ и няколкото организации, които те представляват, се занимават с писане на доноси до европейските институции. Тези клевети не отговарят на истината, като тяхната цел е една – спиране на развитието на българската икономика.

От края на миналата година зелените талибани заблуждават обществото с приказки за застрояване на Пирин и организират протести, като блокират възлови кръстовище в София.

От доста време в. „Труд“ пита защо службите за сигурност не се интересуват от финансирането на зелените и каква е точната причина за настървеността, с която атакуват собствената си страна пред Европа и света, но засега отговор няма.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:23  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 11:32  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  3 11:36  25.01.18
  "Удари по имиджа на страната ни". За да има удар трябва да има имидж. За да има имидж, той трябва да се изгради. Имиджът на страната ни, или по-точно неъзможността той да бъде изграден страда най-вече от хората, които са избрани да го направят. Например имиджа страда много повече от неспазването на съдебните решения, погазване на законите от тези, които ги примат, мутренското поведение на овластени хора, безнаказаноостта на управляващата върхушка, милионите прокудени българи, неработещите институции, човешкия капацитет в "държавните" институции и т.н. Зелените са ви най-малкия проблем, но най-лесно скачате срещу тях, защото нямат ресурса да ви ударят с държавните бухалки. И този т.нар. "проблем" пак е въпрос на гледна точка. Аз пък им правя евала на зелените за енергията, която показаха в казуса и за пътя на дискусията, протеста и фактологията, на фона на държавната импотетност, престъпност, мутринизация, непрозрачност, незачитане на човешките права и чиновническа алчност.
 • Знаещ
  Отговор
  4 11:40  25.01.18
  Значи, според авторът на статията, борещите се за запазване на природата са талибани, очернящи "зеленото" правителство и "най-зеленият" премиер?! Това е върхът на наглостта!

  Коментиран от #11


 • goni
  Отговор
  5 11:42  25.01.18
  Хи-хи-хи! Нямало отговор кой ги финансира!:) Отговор има! Ама, не е удобно да се тиражира!:) То голяма тайна!:) Никой по никакъв начин не може да разбере: кой, защо и как!!!:) Голям майтап! Може би са необходими специални разузнавателни средства, а съда не дава, или министъра на МВР не ще да разпише!:) Трябва ни водомер!:) За да разберем, колко гола вода сме!:)
 • я па тия
  Отговор
  6 11:46  25.01.18
  Ни най малко точно пък аз ще защитавам Факти и не съм техен адвокат но-Така наречените "зелени" биха ли излязли в защита на кенгурата в Австралия или за папагалите пак там или по света но без яслата да е пълна ?Как така българите излязоха на другия край на България и по света да стачкуват като знаем манталитета им ако не с пълна ясла ?!
 • fakti
  Отговор
  7 12:00  25.01.18
  И вия се продавате като ония в Парламента. И защо не попитате от коя част на Кипър е концесионерът ? Чалмите най много милеят за планините ни. Като искат лифт да правят а не да продават.
 • аве фюрер
  Отговор
  8 12:41  25.01.18
  Една престъпна клика от зеленикави псевдоеколози се мъчи да спира развитието на всичко и повсеместно в цялата държава . Плащат им заинтересовани кръгове от същите тези държави от евросъюза на които се жалват . Крайно време е тоя вреден за страната ни дивеч да бъде острелян веднъж и завинаги . Долни хора ,платени за да защитават чужди интереси , нищо повече от платени проститутки на повикване.
 • 9 13:28  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Затвор за зелените терористи
  Отговор
  10 16:55  25.01.18
  Ако има доказателства че за взели подкупи да саботират туризма да ги арестуват, ЩОТ ПОЧНА ДАМИ ПИСВАТ ГЛУПОСТИТЕ ИМ
 • 321
  Отговор
  11 17:35  25.01.18

  До коментар #4 от "Знаещ":

  Не, според автора на статията, зелените са измамници, които ползват медии за да разпространяват лъжливи твърдения с цел да блокират една прекрасна възможност малки населени места в планинските райони, в случая Банско, да си създадат поминък. Което всъщност е самата истина.
 • 12 17:54  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 13 18:19  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 14 18:32  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шаран БГ
  Отговор
  15 09:12  26.01.18
  Чакайте малко !! Сега Прокуратурата е заета със газовите уредби на леките автомобили. КАТ пък ще ръси глоби за този, който не подаде заявление, заверено от нотариус, че е с газово. Пияндетата "мачкат ората" и ги съдят условно. Полицията пък хукна да издирва 600 престъпника, които са се заврели в миши дупки. Плачете за санкции срещу "зеленикаквите" !? Не може така !! Държавната машина е претоварена. Липсва човешки и финансов ресурс !. Ще внасяме корейци ! А САЩ ще ни финансира - имали хубави печатници за долари..... Шъ съ опрайм през другия мандат на бат, Бойко !!!

Напиши коментар:


Публикувай