979 3

Прокурори проверяват язовир след сигнал от депутат

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Стефанаки Йоанис

След сигнал, подаден от депутат от Монтана, Окръжната прокуратура е започнала проверка на състоянието на язовир "Огоста", съобщиха от Съдебната палата.

Публикации, че язовир "Огоста" крие рискове и не се стопанисва добре, имаше през миналата година в местни медии.

Областният управител на Монтана Росен Белчев назначи в края на годината комисия, която да обследва язовира. В комисията са включени експерти от Монтана и външни специалисти. Резултатите от изследването още не са обявени.

Язовир "Огоста" е вторият по големина у нас и на Балканския полуостров след "Искър". Той се простира на голяма площ в общините Монтана, Берковица и Георги Дамяново. Максимално възможният му обем е 510 милиона кубически метра вода, но досега той не е достиган.

Язовирът е построен преди 35 години, като стената му се издига на около 150 метра над Монтана и се намира в покрайнините на града.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Слот
  Отговор
  1 12:45  25.01.18
  Язовира не е втори по завирен обем, както не е и втори по площ от язовирите в България. По какъв точно показател е втори?
 • ОБИКНОВЕН ЧОВЕК СЪМ СИ
  Отговор
  2 13:02  25.01.18
  Ако аз сигнализирам дали някой ще си мръдне пръста Трябваше да го подчертаете Депутат. йесс
 • Алфа
  Отговор
  3 13:23  25.01.18
  Мислех ,че втори по големина язовир в България е Студен Кладенец. За пръв път чувам Огоста бил втори по големина, не споря възможно е

Напиши коментар:


Публикувай