685 6

БСП внесе искане за референдум за Истанбулската конвенция

Допитването е наложително заради провала на правителството в обществената дискусия

Венцислав Михайлов

Парламентарната група на „БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание искане за провеждане на референдум. Въпросът е формулиран така: „Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той подчерта, че от изявлението на ГЕРБ става ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството.

„Този референдум става още по-наложителен, предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия. Референдум и предшестващата обществена кампания и дискусия ще дадат отговор на многото въпроси, пред които сме поставени“, категоричен е Бойчев. Според него властта в България произтича от народа, принадлежи на него и трябва да се управлява в името на народа.

„Цветан Цветанов за пореден път си позволи да лъже- и да не забравяме, че затова България е осъждана 7 пъти в Страсбург. Всички религии в България, всички партии - от ляво до дясно, се обединиха срещу тази Конвенция“, заяви народният представител Стоян Мирчев. Като член на Комисията по вероизповеданията, Мирчев показа обяснителния доклад към Конвенцията. „В точка 53 е записано, че: „в светлината на тази съдебна практика, авторите са искали да добавят следните основания за недопускане на дискриминация, които са от голямо значение за предмета на Конвенцията“.

Изброени са хората, които попадат под тази конвенция. От тях ще прочета само едно изречение: „това включва някои категории лица, като например транссексуалните лица, транвестити, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията мъже и жени“, посочи Мирчев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Навуходоносор
  Отговор
  1 13:20  25.01.18
  ИДЕНТИФИЦИРАМ СЕ С АМЕРИКАНСКИ МЪСЪЛ КАР, ИСКАМ КОНВЕНЦИЯ,КОЯТО ДА МЕ ТРЕТИРА КАТО АВТОМОБИЛ, КАКТО И ВСИЧКИ УЧЕНИ ДА НАПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ДА НАМЕРЯТ НАЧИН ДА МИ СЕ МОНТИРАТ ГУМИ, ДВИГАТЕЛ И ВСИЧКИ ДРУГИ ЧАСТИ.
 • Русенец
  Отговор
  2 14:48  25.01.18
  Браво на БСП, избраха най-скъпия и бавен начин за решаване на проблема. Бойко няма да плати за Референдум и ГРОБ ще си приемат Джендер закона. Питали Радио Ереван, защо ГЕРб толкова бързат с тази конвенция, радиото отговорило,"За да оправдаят целувките и прегръдките на Бойко на международната арена !" Новият поздрав на улицата от днес е "Здравей Джендер, вместо здравейте Г-не или Г-жо"

  Коментиран от #3

 • малоумен
  Отговор
  3 14:51  25.01.18

  До коментар #2 от "Русенец":

  А, какво значи Джендър, русенски селянино?
 • малоумен
  Отговор
  4 14:57  25.01.18
  Мирчев, кви са ти транвестити бе, другарю? Комунистите са битер нацисти, мразят хората с траснссексуална ориентация. Комунистите ще ни върнат 30 години назад, внимавайте, на кого вярвате.
 • трансджендъра
  Отговор
  5 15:43  25.01.18
  Мирчев, ако сина ти ти доведе зет, какво ще направиш? Ще го пратиш в лагер ли?
 • Ерменков
  Отговор
  6 17:02  25.01.18
  Аз нямам нищо против да има референдум, стига БСП да плати разноските, например от партийната си субсидия.

Напиши коментар:


Публикувай