1 095 3

МРРБ осигурява 200 млн.лв. за развитие на туристическите атракции

Вероизповеданията за пръв път могат да кандидатстват за комбинирано финансиране по ОПРР

Венцислав Михайлов

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 200 млн.лв. за развитие на туристическите атракции по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Вчера Управляващият орган на оперативната програма публикува проект на Насоки за кандидатстване по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Развитие на туристически атракции“. Допустими кандидати са Министерството на културата, общини, институции на вероизповеданията и техни местни поделения, които са юридически лица. Това е първата схема по ОПРР, която е изцяло с комбинирано финансиране – чрез кредит и субсидия, тъй като проектите по нея ще реализират приходи.

100 млн. лв. от средства се финансират чрез финансов инструмент, посредством финансови посредници, избрани от Фонда на фондовете, и 100 млн. лв. – чрез безвъзмездни средства по процедура „Развитие на туристически атракции“. Проектите трябва да са насочени към консервация, опазване и популяризиране на културното и религиозно наследство от национално и световно значение. Те ще се осъществяват посредством комбинация от финансиране с безвъзмездни средства и от финансов инструмент (под формата на нисколихвено кредитиране), след извършване на оценка на бизнес плана от страна на финансовия посредник. Безвъзмездната финансова помощ може да бъде предоставяна на проектен принцип по предложение на фонд-посредника, отпускащ нисколихвено кредитиране, след оценка на жизнеспособността на идеята и ефектите за постигане на икономическа активност и заетост като основни цели на ОПРР.

Процедурата цели създаването на цялостни туристически продукти за обекти на културното наследство от национално и световно значение. В този смисъл ще бъдат подкрепяни интегрирани проекти, включващи не само дейности по консервация и опазване на съответния обект на културното наследство, но и дейности по неговото популяризиране и развитие, които привличат значителен брой туристи.

Максималният размер на безвъзмездна помощ по проект може да достигне до 50% от общата стойност на комбинираното финансиране в зависимост от извършения от финансовия посредник анализ на жизнеспособността (бизнес плана) и анализ на риска.

Предложения и коментари по проекта на Насоки за кандидатстване могат да се изпращат в срок до 23.02.2018 г. (включително) по официален път или на електронна поща: oprd@mrrb.government.bg.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 00:17  26.01.18
  Че каква туристическа атракция би била една джамия, в която и без това никой нормален не влиза? Прилича на селска баня с едно голямо дилдо отстрани.

  Коментиран от #3

 • Истината винаги боли
  Отговор
  2 00:17  26.01.18
  Със всеки ден,ни изненадват със нови ,, инвестиции",който аз като Българин,приемам вече с инстинкта на животно,че нещо има скрито в тази,, помощ",дано не е така,но всичко което идва в България,като помощ,всъщност е ЗАРОБВАНЕ,икономическо,религиозно или морално.Когато чуя за Катар или Саудитска Арабия,пред очите си виждам нови хиляди джамии и нови махали!!!!
 • onq s konq
  Отговор
  3 01:32  26.01.18

  До коментар #1 от "Анонимен":

  Така е както казваш,но ненормалните туристи са много повече от нормалните и точно към тях е насочена програмата.Освен това и повече харчат от нормалните,които са си скрънзи по презумпция.Между другото твърдиш че джамията не е никаква атракция но отлично знаеш какво има вътре, което значи че си влизал!И споко-няма те питам от кой вид туристи си,ти си знаеш.

Напиши коментар:


Публикувай