2 703 11

В Столипиново се отопляват с...памперси

Мартин Христов

Нов хитър начин за отопление са намерили в пловдивския квартал „Столипиново”. На самобитното им пазарче край блоковете на ул. „Сокол” жители на махалата продават огромни чували с неупотребявани памперси. Пълен догоре найлонов чувал струвал само 2 лева и се харчел като топъл хляб, коментираха местните пред Монитор.

„Не знаем откъде намират толкова евтино памперсите, но много евтино ги продават. Хора от квартала си купуват редовно по пълен с памперси чувал и карат с него по цяла седмица, което си е супер евтино. И изобщо не ги интересува, че замърсяват въздуха”, обясни жител на махалата.

В „Столипиново” масово през студените месеци се топлят с дърва или каквото намерят и става за горене покрай кофите за отпадъци, тъй като въглищата са скъпи за оскъдните доходи на хората. Именно отоплението с твърдо гориво през зимата е основният замърсител на въздуха над Пловдив, са установили експерти.

Една от другите причини за замърсяването на въздуха е горенето на автомобилни гуми край река Марица от ромите в квартала. Само преди дни служители на пловдивския общински инспекторат са пипнали, докато гори гуми, мургав подпалвач. В продължение на няколко часа инспекторите са дебнели нарушителя край дигата на реката в „Столипиново”.

Когато той е драснал клечката и от гумите се е извил гъст черен пушек, общинарите са отишли и са му съставили акт за 300 лева, съобщи директорът на инспектората Ангел Славов.

Неговите подчинени съвместно с РИОСВ в Пловдив редовно извършват проверки за горене на гуми в коритото на реката, но не винаги успяват да заловят на място нарушителите.

Проблемът бил, че когато запалели гумите, ромите се отдръпвали настрана и твърдели, че това не било тяхно дело. След като подпалените гуми спирали да пушат, ромите отивали, хвърляли ги в реката да се охладят и взимали метала, който предавали на вторични суровини.

Славов предупреди, че глобите по общинската наредба за опазване на околната среда са от 300 до 800 лева.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 22:06  25.01.18
  Тези памперси са от военния резерв на US военните!
 • 2 22:14  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Сико
  Отговор
  3 00:11  26.01.18
  Памперсите не горят! Ако не вярвате опитайте да изгорите памперс!

  Коментиран от #6

 • Зантрусуван
  Отговор
  4 01:14  26.01.18
  Мен ми трябат за изолаця щом са по 2 лв. - мое ли Резон Медия да остави и теефон за контак с хорат от публикацията. Благодара!

 • Анонимен
  Отговор
  5 04:46  26.01.18

  До коментар #2 от "Jisk":

  Точно така. Газифицирайте ги, ние имаме желание и газта да им плащаме, освен тока, водата, детските, и тн.
 • onq s konq
  Отговор
  6 05:41  26.01.18

  До коментар #3 от "Сико":

  Не мога да повярвам че си опитвал да палиш МОКЪР ПАМПЕРС!
 • 7 07:39  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  8 08:54  26.01.18
  Като им съставят акт за 300 лв те пък ще се засилят да го платят.

  Коментиран от #9

 • гост
  Отговор
  9 09:40  26.01.18

  До коментар #8 от "гост":

  Манго може да има актове за десетки хиляди, какво от това? Той легален доход няма, лична карта ползва само за социалните и при избори, данъци никога не е плащал, защото си купил къщата на братовчед си, който пък я е построил на поляната на някоя баба и е "усвоил" мястото, ток и вода не плаща, дървата сам си ги "набавя". Такъв човек административна санкция не го плаши, той и думата не може да каже.
 • 10 09:07  28.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • народ
  Отговор
  11 14:15  28.01.18
  Съветвате и българите ли да се отопляват с памперси?То както върви и това може да стане,че на студ не се издържа.И ще го пишем заслуга на Бойко!

Напиши коментар:


Публикувай