1 256 13

Официално: Частична забрана за коли и паркиране в центъра при мръсен въздух в София

Мария Атанасова

Столичният общинският съвет (СОС) прие дългоочакваните мерки при замърсяване на въздуха. Това стана при разглеждане на новия механизъм за действие в дни с очаквано или реализирано наднормено запрашаване. Решението беше взето с 45 гласа "за", 4 "против", като механизмът ще влезе в сила най-късно до 14 дни, пише actualno.com.

Беше отхвърлена идеята на "Политическа група 5" за зелен билет за цялата софийска градска мрежа за следващия отоплителен сезон. Предложението на съветниците беше гражданите да ползват срещу лев на ден градския транспорт през зимните месеци. Срещу него гласуваха 28 общински съветници, 12 бяха "за", 5 се въздържаха.

Припомняме, че вчера (24 януари) столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев призна, че не е ясно какъв ще е механизмът на контрол на мерките, които се приемат днес. Той обясни, че по улиците няма да бъдат поставяни контролни пунктове или каквито и да било други мерки за ограничаване на движението, това ще е въпрос на лична отговорност на шофьорите, защото "всички дишаме мръсния въздух".

Любопитното е, че гласуването на тези мерки стана в дни, в които има прогнози за опасно мръсен въздух в столицата. Най-сериозно замърсен се очаква да бъде замърсен въздухът в квартал "Хиподрума". Там нивата на фините прахови частици могат да прескочат нормата 3 пъти. По-мръсен въздух прогнозират и станциите в кварталите "Павлово" и "Надежда", а за петък (26 януари) - и тази в ж.к. "Дружба".

Заради тези нива общината призова хората да не ползват колите си, а градския транспорт за придвижване в града. Именно това е една от мерките, на които администрацията ще разчита за подобряване на състоянието в дните с наднормено запрашаване.

Предвижда се още гражданите да бъдат призовавани да не се топлят на твърдо гориво в такива дни.

Мерките

При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на кубичен метър) мерките предвиждат да се предприема оросяване на улиците и допълнително машинно метене и миене. Това обаче ще се прави, ако времето позволява, т.е. ако няма опасност улиците да се превърнат в ледени пързалки или ако не се очаква на следващия ден да вали.

При среден риск от замърсяване или при реализирано такова (от 101 до 150 микрограма, бел. ред.) към призивите към гражданите и миенето на улиците ще може да се добави и още една мярка – извънредни проверки на КАТ за цапащи коли и от Столичния инспекторат и Регионалната инспекция по околната среда и водите на пунктовете за вторични суровини и автосервизите. Целта на вторите проверки е да се спре използването на боклуци за отопление.

При висок риск от замърсяване или нива на прах във въздуха от 151 до 200 микрограма на кубичен метър към предходните действия ще се прибави и влизането в сила на схема за паркиране на автомобили в крайните десни ленти на входно-изходните артерии на града. То ще е позволено само на около 10 места, където има връзка с градския транспорт. С тях ще се осигурят около 1600 извънредни места за паркиране.

При прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на кубичен метър, ще се задействат и най-рестриктивните мерки. Те включват пълна или частична забрана за паркиране в синята и зелената зона в София.

Ако такова сериозно превишение все пак се реализира в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден, ще бъде въведен т. нар. "зелен билет" за градския транспорт. Той ще позволява пътуване за 1 лев по цялата градска мрежа за целия ден. В тази ситуация ще трябва да бъдат пуснати повече коли, за да се поеме увеличеният брой пътници.

Допълнителните разходи на транспортните оператори за това ще бъдат компенсирани от бюджета на общината. Тази мярка обаче няма да влиза в сила на следващия ден след отчетеното опасно запрашаване, а ден след това. Причината е, че официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране. Общината предвижда и мерки като затваряне на целия или части от центъра за коли, плаващо работно време в общинската администрация, за да не пътуват всички служители в пиковите часове, както и пълна забрана за коли и безплатен градски транспорт в целия град.

Въвеждат се и постоянни мерки като такси за използването на строителни машини като багери, тройно увеличение на таксите за влизане на камиони в града, оптимизиране на движението на колите за смет в центъра на града, както и въвеждането на изискването всички автобуси на градския транспорт в центъра да отговарят на стандарта Евро 6.

София / България


Още по темата

 • Мицов: Зелен билет трябва през цялата зима

  Мицов: Зелен билет трябва през цялата зима

  Големият проблем при замърсяването на въздуха идва от тези, които се отопляват с каквото им падне. Това прави въздуха ужасно мръсен. Това каза пред ...
  28.01.2018
  811
  4
 • Днес пътуваме цял ден за 1 лев в София

  Днес пътуваме цял ден за 1 лев в София

  На 28 януари в София ще се пътува с градския транспорт със специален „зелен билет” за 1 лв., съобщиха от Столичната община. Той е валиден ...
  28.01.2018
  2 470
  18
 • Опасно мръсен въздух в София днес

  Опасно мръсен въздух в София днес

  Превишени са нивата на фини прахови частици (ФПЧ) в София днес, съобщи Столична община и отправи редица препоръки към гражданите. Очакваният за ...
  26.01.2018
  2 392
  41

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 17:31  25.01.18
  от това разбирам че зимно време няма да мият улиците защото има опастност от заледяване Нищо за нашите съграждани които горят и дрехи и памперси, говорят само за автосервизите (които вероятно горят и масло, но как ще ги хванат, надали на това се топлят...?)

  Коментиран от #3

 • Plovdivski turbo tarikat
  Отговор
  2 17:35  25.01.18
  Не разбирам са като живея в Самоков и работа в жк дружба уж София с реиса ли да идвам.
 • Брат ми
  Отговор
  3 17:42  25.01.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Не става ясно,кога ще спрат тъмнозелените да горят каквото им падне.Те са най големите замърсители,но общината я е страх да им се опълчи.
 • 4 17:44  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Дебелия
  Отговор
  5 18:12  25.01.18
  Оправете напрежението на тока "нормални 220 волта и не го спирайте га вие кеф' и спирам кюмюра. Ако си мислите че не ми е писнало от него -грешите.Но нямам друга алтернатива в Софийска околия.7743
 • аве фюрер
  Отговор
  6 18:16  25.01.18
  Поредните малоумни действия за отвличане на вниманието от истинските замърсители , предприети от недъгавото общинско ръководство . Да не забравяме все пак ,че просто една начална учителка се изтропва по въпроса .
 • Марио
  Отговор
  7 19:36  25.01.18
  Сбъркани хора ,сбъркани правила и закони.Забранете колите над 15 или 10 години.Не се чудете от къде да измъкнете повече пари.Всичко пак е направено за пари.Вместо старата кола да е с по-голяма данък вие гледате да дерета кожата на тия с новите коли.А тогава защо съм си купил ново?-Еми точно за да не замърсява ама вие искате да ми забраните новата кола и на всичкото отгоре ми вдигате данъка.Еми няма оправия.И електромобилите са такава глупост също.Просто някой има батерий за продан.Всичко е измислено за пари.И за да ни заблуждаване пак и със замърсяването и със електричките,които са непрактични и производството им замърсява повече.Абе нямам какво да говоря,всичко е ясно,но ви заблуждават.Всичко е пълен провал.
 • Шопа
  Отговор
  8 22:23  25.01.18
  "Предвижда се още гражданите да бъдат призовавани да не се топлят на твърдо гориво в такива дни." Ами дайте алтернатива на отопление и ще спираме изобщо на твърдото гориво. Никаква държавна политика в тази посока. Един газов играч на пазара и той дере кожи. Както има саниране на фасади с помощ от държавата, така да направят и газифициране на домове които искат да се топлят на газ с помощ от държавата вместо дърва и въглища и мисля ще се пооправят нещата.
 • Я пак
  Отговор
  9 01:19  26.01.18
  Значи най-мръсен е въздухът в Хиподрума, Павлово, Дружба... Обаче ще го борим като забраним паркирането в центъра??!! Нормалната логика е обратната - всички коли да бъдат насочени към центъра. Или единствените, за които общината се грижи са тия от центъра, другите - кучета ги яли!
 • И Още
  Отговор
  10 09:10  26.01.18
  Куче влачи самолет насред София Бюджетът на София през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева за 2011 г. 1,3 млрд. лева. за 2012-г. 1,272 млрд. лв за 2013 г. 1.190 млрд за 2014 г. 1,465 млрд. лева. за 2015г 1.49 млрд. лв за 2016г. 1.26 млрд. лева за 2017г с 63 млн. лв. повече от м.г. и възлиза на общо 1325 млрд. лв за 2018г над 1,43 млрд. лв. Това е със 104,9 млн. лв. повече от заложеното за 2017 г. Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове! а освен това на администрацията щели да Й правят плаващо работното време не че сега много ходят на работа или са си по местата заплатите ги плащаме Ние и допълнителни привилегии и само кастрене на колите а това Кой какво гори няма значение
 • Гост
  Отговор
  11 11:05  27.01.18
  Това е достатъчно: "Евгени Крусев призна, че не е ясно какъв ще е механизмът на контрол на мерките, които се приемат днес." Приема се закон след закон, който не може да се приложи.
 • Гост
  Отговор
  12 11:16  28.01.18
  Проблема е в презастрояването . На една къща с едно семейство се появява блок 7 ет. С 20 семейства
 • 13 08:06  31.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай