439 9

Еколози излязоха за шести път в защита на Пирин

В сряда природозащитници за пореден път внесоха своите искания до правителството

Мартин Христов

Природозащитници излязоха за шести път в защита на Пирин. Над 30 града у нас и в чужбина, както стотици граждани се включиха във вчерашните протести, съобщава NOVA.

Те настояваха за оставка на министъра на околната среда Нено Димов и отмяна на министерското решение от края на миналата година, което според тях дава зелена светлина за строителство в 48% от планината и изсичане на вековни гори. Недоволните искат и осветяване на реалните собственици на концесионера "Юлен".

В София протестиращите тръгнаха от Министерски съвет и блокираха Орлов мост.

В сряда природозащитници за пореден път внесоха своите искания до правителството. Вече има изпратени сигнали по казуса и ОЛАФ, ЮНЕСКО и Главна дирекция „Околна среда” на Европейската комисия, въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, че Пирин няма да има никакво друго строителство, а само на нов лифт.

„Това е нашата позиция, много ясна, много точно, много зелена" беше категоричен той по време на правителсвеното заседание.

Припомняме, че в началото на седмицата 15 неправителствени организации, сред които „Бъдеще за Банско”, изпратиха отворено писмо с искане за незабавна среща с премиера.

Поводът е появилите се информации за „срещи на висши държавни чиновници с неправителствени организации, афиширащи се като зелени”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • аве фюрер
  Отговор
  1 11:47  26.01.18
  Явно не са заработили достатъчно пари на предните платени протести.
 • Гост
  Отговор
  2 12:07  26.01.18
  30 града, 10 извън България, казаха, че си искат Планините и не дават Пирин на..., дори не се знае Кой го иска, щото държавата мълчи относно собственика на Юлен! Няма какво да се коментира повече, оставка за Нено Димов, а лъже петриотите да си кажат кой има плати!
 • Реалист
  Отговор
  3 12:14  26.01.18
  Къде сте бе протестиращи?Застанете на който и да е път и пребройте колко камиона с нарязани дърва ще минат,защо не ги спрете тях?Защото за тях не ви се плаща или защото не ви интересува толко изсичането на горите навсякъде?
 • Затвор за зелените терористи
  Отговор
  4 12:56  26.01.18
  АЛООО ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО С КОЛКО Е НАМАЛЯЛА БЪЛГАРСКАТА ПОПУЛАЦИЯ В РЕГИОНА И С КОЛКО СЕ Е УВЕЛИЧИЛА РОМСКАТА ??!!??? ВСЯКА ИНВЕСТИЦИЯ ТАМ Е ДОБРЕ ДОШЛА, ДА СЕ СТРОИ НЕ АМИ ОЩЕ 10 ЛИФТА ИЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

 • Бате Б
  Отговор
  5 13:01  26.01.18
  -------------------------------------------------------------------- Пирин няма как да стане С.Бряг щото простолюдието не спортува и не обича планинският туризъм
 • Ангелче
  Отговор
  6 14:48  26.01.18
  Какво се оказва накрая- министерстовов се опитва да постигне компромис, а протестиращите- не искат и да чуят
 • 7 15:12  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иванов
  Отговор
  8 21:20  26.01.18
  Това не са истински еколози, а еко-рекетьори, които не излизат, а протестират платено! Моля да правите разликата!
 • Стефан
  Отговор
  9 21:54  26.01.18
  Министърът и в Европарламента обясни, че няма как да се застрои половин Пирин, и това не е разрешено, но платените зелени викачи, защитаващи чужди интереси ще го повтарят до несвяст, само дето стават жалки вече.

Напиши коментар:


Публикувай