506 5

Първа среща на високо ниво между България и Лихтенщайн (СНИМКИ+ВИДЕО)

Темата за сигурността в Европа беше сред основните в разговора

Мартин Христов

Ролята на България за генерирането на стабилност и сигурност в Европа се цени, каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с принца-престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн във Вадуц, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е първата среща на такова ниво между България и Княжество Лихтенщайн. Темата за сигурността в Европа беше сред основните в разговора. Борисов посочи, че България вече е име и то не само заради европредседателството, а защото от години води последователна проевропейска и мирна политика. "Сега имаме изключителния шанс да направим нещо и за Западните Балкани, да се отличим от другите, които продължават да са в конфликт помежду си и да водят войни", подчерта министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов запозна Алоис фон унд цу Лихтенщайн и с темите, по които ще работи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Посочено беше, че сред тях е и постигането на напредък в цифровизацията и развитието на електронните услуги – област, приоритетна и за Лихтенщайн. Министър-председателят и принцът-престолонаследник отбелязаха, че двустранните отношения се развиват с добри темпове на политическо и културно ниво. Констатирана беше необходимост от активизиране на икономическото партньорство между двете държави и разширяване на стокообмена. Двете страни биха могли да си партнират активно в секторите на иновациите и новите технологии, индустриалното производство и дуалното образование. Борисов изтъкна, че в рамките на ротационното ни председателство, а и след това, членовете на българското правителство ще са на разположение за консултации по въпроси от взаимен интерес.

Принц Алоис фон унд цу Лихтенщайн прие поканата на българския премиер да гостува у нас и посочи, че с удоволствие ще се запознае лично с красивата ни страна, за чиято природа и история е слушал много. В срещата участва и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

По-късно Борисов се срещна и с министър-председателя на Княжество Лихтенщайн Адриан Хаслер, с когото продължиха разговора по темите, обсъдени с принц Алоис фон унд цу Лихтенщайн. В срещата участваха също министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, както и министърът на външните работи, правосъдието и културата Аурелиа Фрик.

Министър-председателят информира своя колега за дискусиите около ратификацията на Истанбулската конвенция у нас. Коментарът му беше предизвикан от реплика на министър Фрик, че е научила за дебатите. Княжеството, също като България, се е присъединило към документа в защита на жените и децата от насилие.

„В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото. Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос, защото да спрем насилието над жените и децата, това е ценност“, каза българският премиер.

На срещата бяха обсъдени възможностите за съвместни проекти и програми в областта на дуалното професионално обучение, където Лихтенщайн има много добри резултати. Бойко Борисов посочи, че за българското правителство образованието е приоритет номер едно и съобщи за първите стъпки, които страната ни предприе в тази насока, като мерките за приобщаването на отпадналите от училище ученици, поетапното повишаване на учителските заплати, увеличаването на средствата за наука и образование, развитието на професионалното образование в партньорство с бизнеса.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ha ha ha
  Отговор
  1 10:48  26.01.18
  Два дена тръпнах в очаване, фейс БОКО да качи свой фотос със Тръмпи ... ма УВИ! :( Тръмподама не забеляза холестероловото ни момче - толкова е мижав! :D

  Коментиран от #5

 • ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ
  Отговор
  2 11:55  26.01.18
  И веднага се заговори колко е добра Истанбулската конвенция. Маскари!!!
 • йжмгймгймгймгймгймгй
  Отговор
  3 12:18  26.01.18
  ТИКВАТА СКРИ БИТКОЙНИТЕ В ЛИХТЕНЩАЙН ......ВЕЧЕ ГИ ИСПРА ПРИ КНЯЗА НА ЛИХТЕНЩАЙН. .....ХА ХА ХА
 • 4 15:09  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 18:21  27.01.18

  До коментар #1 от "ha ha ha":

  Толкова е мижав че става в 5 часа да ви събира л..ната

Напиши коментар:


Публикувай