1 878 13

Ден в памет на Холокоста

Ден в памет на Холокоста
Венцислав Михайлов

Днес светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокост, установен от ООН в 2005 година.

На 27 януари 1945 година в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау влезли съветски войници. Те намерили и освободили 2,819 затворници, сред тях 180 деца по-малки от 8 години. Много от онези, които оцелели, днес живеят в Израел. Тези хора са свидетели на страшния и безпрецедентен геноцид на еврейския народ, на опити да бъдат изтрити от лицето на земята не само евреите, но и паметта за тях.

До отварянето на вратата на Заксенхаузен тогава оставали още 84 дни.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 09:04  27.01.18
  Венци от първи окоп на хибридната война, хубаво е да прочетеш малко истинска история относно Холокоста. Трудове на Хенри Форд, Ернст Цундел доказват, че това е измама, по-голяма от 09.11. Целта е Израел да смуче пари за несъщестуващи жертви, лесни пари от глупав народ. С такава статия ставаш част от хибридната война, но не на РФ.

  Коментиран от #9

 • Брат ми
  Отговор
  2 10:16  27.01.18
  Холокост не е имало.Поне не в такива размери в каквито се опитват да го наложат еврейчетата.И в Китай е имало лагери,в Русия,Германия на много места.Така че.
 • pompev
  Отговор
  3 11:15  27.01.18
  Тия цифри май ги намалиха драстично,от де ги вади пак тоя.И за тези Несъществуващи доказателства също тря да се търси наказателна отговорност
 • no name no face no number
  Отговор
  4 11:34  27.01.18
  Пак ли тия бре само за тях и за ония модерните мъже четем. Нещо друго по интересно няма ли?

 • Бат Саше
  Отговор
  5 12:22  27.01.18
  Ден за почит към най-голямата и най-гнусната еврейска лъжа!!!
 • Тиха нощ
  Отговор
  6 15:15  27.01.18
  Не знам за цифрите,но все пак гнусно е да събереш всички евреи и да ги набиваш като добитък в вагони и после в лагери. Деца ,жени..ами представете вашите роднини ..Цифрите едно , но има док.кадри и те не са монтаж... Какво ви дразни че се говори много за тях, ами нищо не пречи и на други народи да покажат истината за ВСВ..
 • no name no face no number
  Отговор
  7 16:19  27.01.18
  Истината я пишат винаги победителите, а тя е субективна
 • no name no face no number
  Отговор
  8 16:20  27.01.18
  Нещо за Палестина и Индианците няма ли да напишем?
 • кучето шаро
  Отговор
  9 16:21  27.01.18

  До коментар #1 от "Патриот":

  Холокостът започва през януари 1933 г., когато Хитлер идва на власт и технически приключва на 8 май 1945 година. Над 1,1 милиона деца са загинали по време на Холокоста. Между 1933 г. и 1945 г., повече от 11 милиона мъже, жени и деца са били убити. Приблизително шест милиона от тях са били евреи. Лишените от свобода, предимно евреи, са били принудени да погребват труповете. От деветте милиона евреи, които са живеели в Европа преди Холокоста, около 2/3 са били убити. Сред тези, които са намерили смъртта си, са били хора с увреждания, политически и религиозни противници на Хитлер, роми, свидетелите на Йехова, хомосексуалисти. В други европейски държави като Полша, Австрия, Чехия, Латвия и други също е имало лагери. По време на Холокоста, най-уважаваните немски корпорации използват робски труд, включително BMW, Daimler-Benz (Mercedes-Benz), Messerschmitt и Krupp. Въпреки че те не са били принудени да използват роби, все пак ги използвали като "добра бизнес практика".

  Коментиран от #10

 • Бат Саше
  Отговор
  10 16:34  27.01.18

  До коментар #9 от "кучето шаро":

  Де да беше така и бяха избити милиони евреи, светът сега нямаше да бЪде напълно задушен от еврейската чума. Но уви! С използването на лъжата, наречена холокост, евреите станаха още по нагли и я използват за неизмерими облаги. А както е очевадно, са промили и безброй мозъци, подобни на твоя!

  Коментиран от #11, #12

 • кучето шаро
  Отговор
  11 17:28  27.01.18

  До коментар #10 от "Бат Саше":

  Сталин , Рузвелт и Чърчил обсъждат, какво ще правят Хитлер след като го хванат. - Да го обесим! - казал онзи с пурата. - На електрическия стол, е по-добре! - дал съвет американеца. Сталин ги изгледал свирепо и викнал един руски войник. - Нека този обикновен войник от окопите да каже. Войника се изпънал като струна и заявил: - Ще нагреем едно дебело желязо до червено и ще му го наврем в задника на този Хитлер, но от към студената страна! Двамата англосаксонци учудено попитали: - Ма, защо тогава ще го нагряваме това желязо. Войникът без да сваля поглед от Сталин отговаря: - За да не може тези двамата идиота да му помогнат да го извади!
 • pompev
  Отговор
  12 19:08  27.01.18

  До коментар #10 от "Бат Саше":

  Абсолютно си прав.Май болшевиките искат да оправдаят собствените си престъпления като измислят несъществъвасхти обвинения.Най изкривената истина в историятa !
 • Пак провокации
  Отговор
  13 22:24  10.03.18
  Световната еврейска организация и българските евреи в Израел винаги са изразявали дълбока признателност към нашия народ и държава за спасяването на всичките 48 хиляди евреи с българско гражданство. За разлика от тях сегашните еврейски организации в София и Скопие явно изпълняват нечия чужда поръчка за омаловажаване на този подвиг, като вменяват на българския народ вина за това, че не е спасил 11 хиляди евреи без българско гражданство в земи от Югославска Македония и Северна Гърция, възложени за администриране на България от Третия райх. От кого сега Скопски медии очакват извинение за неспасените от германски концлагери македонски евреи – от народа на Югославска Македония ли, от настоящия канцлер на Германия ли или от настоящия премиер на България ?

Напиши коментар:


Публикувай