1 578 10

Петокласник удари учителка, брат му нападна охраната

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения

Мартин Христов

12-годишно момче, петокласник в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточниха за Дарик от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.

В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната. Двамата ще бъдат изключени.

„Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват ,че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо, общината ще ги дофинансира”, коментира пред журналисти кметът на Царево Георги Лапчев. И подчерта: "Делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант."

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.

"Докладваха ми за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

„Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи”, допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 21:05  26.01.18
  Когато учител удари дете - уволнение на него и директора. Сега да види мреципрочни мерки.
 • 2 21:06  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бат Саше
  Отговор
  3 21:17  26.01.18
  Единствените хора, по-тъпи от циганите, са българските управляващи. Циганин в училище и индианец пишеща машина... Нека да бият!
 • 4 21:24  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • RTL
  Отговор
  5 21:40  26.01.18

  До коментар #4 от "ачо":

  хахахахахаха имаш 20 плюса от мен
 • 6 21:46  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 21:52  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  8 22:19  26.01.18
  Може би е за втора година пети клас, та за това така. Питали един циганин: - Манго кои са ти най-хубавите години от живота? - 4-те години пети клас.
 • ГНИДА
  Отговор
  9 22:25  26.01.18
  Бойчиновци !!!!!!
 • Дионтей
  Отговор
  10 07:03  27.01.18
  Такива утрепки зорлен ги бутат да станат хора, но ще е по-лесно да измислят телепорта, отколкото тези да се образоват.

Напиши коментар:


Публикувай