27 Януари, 2018 15:18 3 768 12

Бизнесмен: Кучетата ми не са убили Даниела, лежах невинен

  • милко стайков-
  • кучета-
  • убийство-
  • днаиела

Според Ванга тя е била убита с нож, вероятно военен

Бизнесменът Милко Стайков, който беше осъден за това, че кучетата му са разкъсали 21-годишната Даниела в Севлиево през 1995 г., заяви пред Дир.бг, че е невинен.

Преди дни, когато се навършиха 23 години от смъртта на младата жена, припомнихме събитията и неизяснените въпроси, на които никой не търси отговор по време на разследването и съдебното дело. Първоначално Стайков е оправдан, но през 2000 г. е осъден на 3 години затвор.

Че Даниела Иванова не е била убита от трите немски овчарки на Стайков твърди и експертът Евгени Радев, който участва в съдебния процес.

И двамата изтъкват фрапиращи факти, които са пренебрегнати от съда. На мястото, където е открит трупът на Дани, не е намерена кръв, а според съдебно-медцинската експертиза тя е починала от обилна кръвозагуба в следствие на прекъсване на сънната артерия. По трите немски овчарки, които след инцидента са застреляни по неясни причини, също няма кръв. Освен това няма обяснение нито как животните са прескочили ограда, висока повече от 3 метра, нито как са съблекли дрехите и ботушите на момичето.

"То имаше порезна рана 6 на 2 см на шията, това е дълга рана, куче такава рана не може да направи, то има два зъба отгоре и два отдолу. Освен това, при пробита сънна артерия кръвта изскача буквално като фонтан, а наоколо нямаше никаква кръв. Нямаше и по кучетата, нито пък беше намерено нещо в устата им", разказва Стайков.

Той споделя дори, че е ходил при покойната баба Ванга, която казала: "Кучетата не са убили Даниела...", без дори да й споменават името на жертвата. Според Ванга тя е била убита с нож, вероятно военен.

"Според мен това дете е било убито някъде и изхвърлено пред сервиза. Сигурно е било и изнасилено, защото беше съблечено, но те дори не са правили експертиза, за да установят това", допълва Стайков.

Той обяснява, че кучетата са били зад телена ограда, съставена от две мрежи, които се застъпват около 15-20 см по средата и там са завързани с тел. След смъртта на Даниела бизнесменът и близките му откриват, че телта е развързана, а някой е натиснал надолу долната мрежа, очевидно, за да могат да излязат кучетата.

"Точно тогава вървеше филмът "Октопод", по улиците нямаше никой, изчакали са ме да тръгна с колата и тогава са оставили трупа", казва още Стайков.

Той е намерен от служители в бар "Майк" до сервиза, също негова собственост, които чуват необичайно силния лай на кучетата. Писъци на жената, за която се смята, че те са разкъсали, обаче не са чути от никого. Свидетели също няма. Стайков допуска, че е възможно само, откривайки трупа й, животните да са го дърпали.

"Но те бяха много умни кучета, искали са да помогнат, както и Ботев пише: "И вълкът му ближе лютата рана", казва бизнесменът.

След като тялото на Даниела е намерено, овчарките са прибрани в барака. На мястото обаче са пратени полицаи с пушки.

"Отварят бараката и един от най-добрите стрелци в полицията започва да гърми, но не по тях, а само да ги подплаши и да хукнат край нивите зад сервиза. Тогава почва началникът на полицията на мен да ми се обажда: "Милко, ела да си прибереш кучетата, да не изядат още някой човек, защото само теб слушат". Според мен целта е била да отида там и в тъмното уж случайно да ме застрелят, после мой приятел полицай ми каза, че са гърмели по една УАЗ-ка, с която са смятали, че идвам", твърди Стайков.

Според него причината е, че купил на търг автосервиза, който бил държавен, и така засегнал интереси на други желаещи.

"Аз бях първият човек в България, който купи държавно предприятие, тогава игра и един партиен секретар, но аз успях да наддам и го купих на баснословна цена.
Няколко месеца по-късно, в сервиза дойде лично Андрей Луканов с шофьора си да ме пита защо съм го купил. След това пък ченгетата три пъти поръчваха на Иво Карамански да ме убие, той беше техен човек, известно е. Обаче аз съм му спасявал живота навремето в Германия, откъдето се познавахме. И двамата имахме червени паспорти още по соца", казва севлиевецът.

След убийството пък на мушката попаднал и приятелят на Даниела - полицай, който във фаталната вечер я чакал в неговото заведение - един път го блъснали с кола в мост - искали да го изхвърлят от високо, а след това му запалили колата.

"Невинен съм и всеки го знае, и прокуратурата го знае. Районният прокурор на Севлиево два пъти прекратява делото, после и окръжният, но след това от Главна прокуратура нареждат да има дело, защото има голяма публичност около случая и да не излезе, че те са виновни. Само председателката на Районния съд в Габрово имаше смелостта да ме оправдае и се обоснова много точно. Но на другите две инстанции явно са им обещали повишение, защото някои се издигнаха до Висшия съдебен съвет и Конституционния съд", разказа още Стайков.

И твърди, че се е опитвал да стигне до кориците на делото, но от много високо му казали, че никой няма право да се рови в него.

След окончателната присъда той е изпратен в затворническото общежитие към Ловешкия затвор, което се намира във Велико Търново. Излежава само 19-20 месеца от 3-годишната си присъда при облекчен режим, преди да го пуснат предсрочно. Загубил напълно вяра в съдебната система, той признава, че е платил 3500 евро на прокурор, да излезе по-рано на свобода.

Днес Милко Стайков вече е 64-годишен и от 5 години живее в Дания.

"Бизнесът ми е автосервиз и международен транспорт. При мен е единият ми син, другият и той идва, тук са и едно момче без баща, за което вече 10 години се грижа, както и синът на сестра ми - учат, работят. Не мисля да се прибирам в България", казва осъденият заради смъртта на Даниела, който се заканва някой ден да разкаже още смущаващи факти около своята история.

Думите на Стайков потвърждава и Евгени Радев - дългогодишен треньор на кучета по спортна дресура, обучавал се в Германия, и един от създателите на Федерацията на кинолозите в България. Той е нает да направи първата експертиза по делото. Тя обаче се базира само на папка със свидетелски показания на няколко души от Севлиево, които разказват, че са били хапани от въпросните немски овчарки. Най-тежко пострадалата жена била нападната и в продължение на 2-3 минути ръфана от кучетата.

Радев трябва да отговори на два въпроса, поставени от прокуратурата - може ли те да са обучавани да нападат хора и може ли да са разкъсали Даниела. На базата на тези факти, той отговаря, че теоретично може. За съдебната система това се оказва достатъчно.

Когато влиза в съда обаче, разбира, че нещата не стоят така.

"Попитах тази жена какви белези са й останали, защото при описаното нападение очаквах тя цялата да е била в рани. Оказа се, че има само един 2-сантиметров белег на крака като от по-дълбоко одраскване. Същото беше и с другите, които твърдяха, че са нападнати", спомня си експертът.

Самият Милко Стайков уточнява, че всъщност въпросните три кучета - баща и двамата му синове, не са хапали никога никого. Само майката, която докато били малки пазела територията си, 2-3 пъти подгонила хора и ги сръфала по краката. Но никой не е пострадал сериозно, още повече, че по време на убийството тя е била вързана и не е прескачала оградата.

Освен това Радев казва, че в съда е видял снимки от местопрестъплението и тогава е установил, че по снега няма никакви следи от кръв. Той също казва, че при пробив в сънната артерия е трябвало да изтекат 2-3 литра кръв и така да шурти, че самите кучета да са опръскани. А те не са. Категоричен е също, че няма как животните да са излокали толкова кръв, дори да е имало.

Той също смята, че е много малко вероятно раната на врата на младата жена да е от куче, тъй като е нормално да има пробив най-малко на две места. Имало рана и отгоре на главата й, място - нетипично за кучешко нападение, както и следи от одрасквания по корема.

И според Радев е невъзможно овчарките да са смъкнали клина на Даниела до коленете, а блузата да са вдигнали до гърдите, както и да са свалили и двата и ботуша и чорапите.

По думите му би било цяло чудо и добре охранените кучета - по около 40-50 кг, да са прескочили високата ограда.

Подчертава и, че не е направена микробиологична експертиза, която да докаже, че по тялото на Даниела има следи от кучетата, както и че по тях има следи от нея.

"Началникът на полицията пък не можа да обясни защо още преди линейката, на мястото пристигат полицаи с пушки - дългоцевно оръжие, което се взима от оръжейната при специални случаи), след обаждане по телефона за нахапано момиче. На моя въпрос защо е разпоредил това, той отговори, че са се държали много агресивно. На моя следващ въпрос в какво се е изразявала тази агресия, той отговори: "Лаеха"! Тези кучета са били най-обикновени домашни любимци и не бяха докосвали нещастната жертва. Абсолютно нищо в това дело не се връзваше", казва той.

Разбирайки, че първото му заключение не е правилно, на своя глава Радев прави нова експертиза, но съдът отказва да я приеме. И назначава нова - тройна, която извършват служители на МВР без особен опит. Те дават "най-вероятното примерно развитие" - Даниела привлякла вниманието на кучетата, и тъй като те били в глутница и гладни, прескочили някак оградата и я нападнали.

"В резюме заключението на експертизата, която беше подписана от старшина от полицейския кучкарник, беше, че немските овчарки са били държани гладни и са нападнали Даниела, за да я изядат. Това са пълни глупости. Дано има Господ, осъдиха човек за нищо!", убеден е Евгени Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    8 29 Отговор
    Нещастник филмаджия помня случая бяха разкъсали жената до неознаваемост когат кучетата са повече стават глутница и едно да тръгне всички след него тръгват да ръфат ! Мой приятел имаше две овчарки и си купи няколко лайки на 3 месеца за лов, след около месец ми се обади че овчарките били одавили лайките без причина

    Коментиран от #2

  • 2 Дедо ти

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Абе комуняга-разбирач....защо не отидеш да се осведетелстваш на 4-ти км. От всичко разбираш,всичко помниш....и си червено тролче ! По колко ти плаща Курнилия ?

    Коментиран от #3

  • 3 Абе Парцаляго

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ти":

    Що не ходиш ти в Карлуково чакат те приготвили са ти инжекции по- три пъти дневно! Не знам колко трябва да си долен за да защитаваш всичко не годно в тая гнила държавичка!!!?
  • 4 Бесен Язовец

    9 6 Отговор
    Чак и името на Ванга замешал а що не каже как беше скрил кучетата след като разкъсаха момичето и го издадоха комшии че имало 3 немски овчарки в сервиза? Що не разкаже
  • 5 OMG WTF

    9 2 Отговор
    То щото някой ще се занимава с мн.големия бизнесмен със сервизчето чак ще му подхвърлят труп пък ще напъват и мрежата и кучетата ще пускат страшен нещастник
  • 6 Ветеринар

    9 2 Отговор
    Да, те всички стопани с проявили агресия кучета са вечно невинни... А пък за сведение на русофобите, Путин лично е разкъсал момичето или може би Тодор Живков...
  • 7 Скорпион29

    9 4 Отговор
    Е такива като тоя са били всички лагерници в Белене и след 1989г.се писаха репресирани!
  • 8 Ветеринар

    7 0 Отговор
    Те и агенти на ДС се писаха репресирани та лагерниците няма да се пишат
    #ivomindjev
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Скорпион29

    5 0 Отговор
    ,,Браво" на автора така се пише статия питаш само едната страна и я афишираш на поднос да почешаш малкото русофобско его!

    Коментиран от #11

  • 11 ААА

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Скорпион29":

    Не е виновен автора на статията, този който има акъл , чете истината между редовете.
  • 12 Глутница Хищници

    5 0 Отговор
    Първите думи на всеки безхаберен собственик на кучета , след като стане белята са-Ама те бяха много кротки , никога не са хапали , той ги е дразнил , някои ги е пуснал, отвързал. Аз нямам вина и др.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове