29 Януари, 2018 08:54 4 053 25

Застраховател очаква "Гражданска отговорност" да поскъпне с около 10%

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • бонус-малус

До средата на годината вече ще бъде въведена системата "бонус - малус", при която нарушителите на пътя ще плащат многократно по-висока полица

Застраховател очаква "Гражданска отговорност" да поскъпне с около 10% - 1
Снимка: Shutterstock.com

Поскъпване с около 10% на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" прогнозира в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Стоян Проданов, който ръководи една от големите компании в бранша.

Моето очакване е за поскъпване в рамките на тези проценти, които виждаме последните 4- 5 години. Трудно може да се очаква много голям скок, при положение че конкуренцията в сектора е висока. Същевременно при този брой пътно-транспортни произшествия, при щетите, които се плащат, трудно може да очакваме намаление на цената, смята застрахователят.

Според Проданов, до средата на годината вече ще бъде въведена системата "бонус - малус", при която нарушителите на пътя ще плащат многократно по-висока полица от коректните водачи. В момента моделът на системата все ще се изработва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    41 2 Отговор
    Тя вече поскъпна с 15% без никакво основание. Само спекулациите за промени увеличиха цената за година. Явно ни мислят всички за идиоти щом нямат никаква идея кое ще се промени, но знаят вече цената с колко ще се вдигне.
  • 2 Бонус Малус

    14 3 Отговор
    Но и за системата се говори от поне десетина години. Явно някой не (му се) работи както трябва.
    "И докато се наведа да го хвана, охлювът се шмугна в храстите". :)
  • 3 аман вече

    24 3 Отговор
    " Моето очакване е за поскъпване в рамките на тези проценти, които виждаме последните 4- 5 години" - Какво налага ежегодното поскъпване на застраховката под най-различни предлози? Защо Комисията за застрахователен надзор допуска това? Или има някакви невидими "стимули" да го прави?
  • 4 Иванчо l-ви

    15 3 Отговор
    "При този брой ПТП и щетите който се изпкащат"
    Хайде хайде всички знаем на какви суми оценявате...
  • 5 Гост

    6 3 Отговор
    До средата на годината, ама друг път!! Да оставим настрана факта, че ако я направите, както е замислена досега, на автомобила, нищо няма да постигнете!!! Така и не се научихте за толкова години!!! Уж хора интелигентни, с титли, запознати с истинското застраховане в нормалните държави и въпреки това - недоносени наредби, закони, постановления и т.н. Едно време, като ни приеха в ЕС, си казах: Ето сега, за има-няма 5 години ще станем нормална държава. Леле какъв наивник съм бил...

    Коментиран от #24

  • 6 Гост

    5 2 Отговор
    Колкото до поскъпването, да, трябва да има, но за тези, които са недисциплинирани и системно нарушават правилата за движение! Не ви излизат сметките, защото едни си карат както знаят, а другите им плащат масрафите! Докато примерните водачи не се надигнат в протест срещу тази уравниловка, ще продължават да плащат повече от колкото трябва!
  • 7 Гост

    1 3 Отговор
    Отделно, високи са разходите, защото много автомобили се карат извън територията на България и когато стане ПТП, там цените на части, услуги, а не дай Боже и пострадали хора, са далеч над тези в България. Да оставим настрана и фалшивите ПТП-та с румънски и италиански граждани...

    Коментиран от #25

  • 8 Гост

    0 4 Отговор
    Всички тези разходи в десетки и стотици хиляди евра за едно произшествие се плащат от българските застрахователи, респективно от българските водачи.
  • 9 семи проф

    7 3 Отговор
    Мутро бандитите в действие държащи засрохователния бизнес ...Господа БАНДИТИ ако всички шофьори бяха изрядни ..нямаше да има произшествия нямаше да има и нужда от вас ...Вие сте за това да обслужвате неизрядните водачи . Ще върнете ли парите на изрядните шофьори като не сте дали и стотинка по тях . Не търсете под вола теле .Този народ го нападнаха всякакви паразити особенно преза управлението на Мутро тиквата .Крайно време е да заиграят Брадвите
  • 10 onq s konq

    4 1 Отговор
    Язе не плащам на беенвето гражданска щото съм си от село!Да му мислат гражданите!Кога измислат селска застраховка ше е лошо щото беенвето е къде 300 коня и ше излезе скъпо!Дано се не сетат!
  • 11 555

    1 1 Отговор
    Поста ,,Гост " много се активирал да внушава неща в които никой няма да повярва ...явно ще си заработи ,, пържолка"

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "555":

    Това дали вярваш или не е без значение! Това са факти! Никой не ангажирам с мнението си!

    Коментиран от #16, #18

  • 13 супер е в българия

    11 1 Отговор
    Системата е бонус-фалус!
    Бонуса за тях, фалуса за нас.
  • 14 ГГГГГ

    5 1 Отговор
    2017 год. 4 вноски- 45+35+35+35
    2018 год. 4 вноски- 55+44+44+44
    Прогнозира "чиляка, ама със задна дата д....а и кръвопиици
  • 15 Алекс

    2 1 Отговор
    От една страна е логично по-скъпата гражданска за нарушителите да започне да дава резултати, като те се откзват да плащат и би трябвало и да не шофират.
    От друга страна ще стане така че тези които най-много нарушават, ще са склонни и на още едно нарушение, при което ще карат без да плащат ГО. И като направят ПТП пострадалия няма да може да бъде обезщетен от виновника, за което ще плаща фонда, в който средствата се набират от тези които си плащат и се получава затворен кръг. Защото ще трябва да се вдигне вноската за плащащите и каращи без нарушения. Така се получава, когато държавата липсва и отказва да прилага законите. Или ги прилага избирателно.

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Значи съгласен съм , че застраховката трябва да е на водача , а не на автомобила , за него си има каско по желание ! Даже има държави където регистрационния номер е на водача и може да кара с него няколко автомобила , не едновременно естествено ! Но това не спасява поскъпването ! Даже само в България да караш , това не гарантира , че няма да имаш произшествие с автомобил от друга държава и това само ще зачестява за в бъдеще , иначе трябва да затворят границите за чужди автомобили ! А техните цени няма да се съобразяват с нашите ! И е крайно време нашенските "шофьори" да осъзнаят , че автомобила не е само гориво и "някакъв" сервиз и че в цял свят данъците и застраховките са голяма част от "експлоатацията и това , че не ти стигат парите не е довод , че някой трябва да ти "осигури" привилегията да имаш собствен автомобил и хора на запад с десет пъти по-големи доходи не си го позволяват !
  • 17 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Алекс":

    И това е вярно, но ако стане като в Германия /управлението на МПС без гражданска отговорност е криминално престъпление/, започнат да ги вкарват по затворите и полагат обществено полезен труд, бързо-бързо ще променят начина си на мислене.
  • 18 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Преди няколко години имаше изследване на Аутобилд за разходите на среден германец за автомобил , не ми се търси сега , ама резултата беше нещо от рода на 600-650 000 (!!!!) евро за около 40 г (средния "работен" живот) и от тях само около 150 000 за самите автомобили и горе долу толкова за "сервиз и гориво" , всичко останало са данъци и застраховки !!!! Иначе почти всеки работещ там може да си купи "премиум" , ама да му плати данъците и застраховките , НЕ !!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Точно така е! Не току така, когато сравняват автомобили или дават оценка на някой конкретен модел, едни от най-важните параметри са разход /в пари/ на километър и цената на застраховките и данъците.
  • 20 Майора

    4 0 Отговор
    Никой не казва, че поскъповането е заради задължения на ЛевИнс и ДаллБоггЖивотИздраве по зелена карта за над 60 млн.Сега всички компании ще трябва да вдигнат цените за да съберат за задълженията на двете полукухи компании иначе фалит и нещата стават страшни.
  • 21 Гнида

    6 1 Отговор
    Мнооого търпелив народ !
  • 22 555

    2 0 Отговор
    До там ли я докара,, гост '..да прави коментари и сам да си ги коментира после .....с една дума като оня от Нареченски бани който сам си задавал въпроси и после си отговарял на тях ....,..Не знаех че в Германия е привелегия да имаш личен автомобил ....сигурно и климатици си нямат ....Заработи си още една пържолка ....намерил с кой да сравнява България

    Коментиран от #23

  • 23 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "555":

    Ако искаш да имаш прогрес, трябва да се мериш с по-добрите, от които да взимаш и пример! Да не искаш да се сравняваме с Ботсвана или Сомалия?! Ако искаш да живееш като тях, ок, но едва ли повечето наши съграждани ще те подкрепят!
  • 24 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Аз работих и учих в Германия точно когато се заговори за прием и се бях обзаложил, че няма да ни приемат, защото знам какво е положението в двете страни и като цяло в ЕС. Абсурдното е, че нищо не се промени, законите не се приравняват, няма приемственност и добри практики. Всичко е само за икономическа изгода на ЕС, но не и за нас. В момента ние сме сметището на ЕС и законите се коват за този, който има изгода от тях, а не за народа. Това на фона на председатеството ни е пълна доза идиотизъм.
  • 25 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Да имаш да взимаш ако във Франция със Пасат 92-ра година някой ти даде 2000 евро за отстраняване последиците от удара.
    Е нали държавата ни се управлява от бивш застраховател. Кяка няма да скачат?
    Плащат си и всичко му е позволено на бизнеса в ущърб на българският народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове