1 264 3

Нанков: До 3 години ще е готов скоростният път до Сърбия

Венцислав Михайлов

До две години и половина очакваме да бъде изграден скоростният път между София и сръбската граница.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг след срещата с вицепремиера на Сърбия Зорана Михайлович и министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии на България Ивайло Московски.

„За мен основен приоритет в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани и в нашето поле на действие са две основни теми, като едната е пътната - изграждане на скоростния път между София и сръбската граница в двете отсечки Калотина-Драгоман и Драгоман-Сливница. Вече стартирахме процедурата, в момента предстои фиксиране на участниците. Основната част ще покрием със собствени средства и се надяваме тя да бъде завършена до 2 години и половина", заяви Нанков.

Според него бюджета е почти 35 млн. евро за реализиране на устойчиви проекти от двете страни на границата, за околна среда, за младежки политики, за туризъм и др., поясни той.

Нанков посочи като важен приоритет за България и връзката по река Дунав.

Министър Ивайло Московски заяви, че ще работят по подписване на споразумение за воден и железопътен транспорт. Той поясни, че двете държави са си поставили рамка от около 6 месеца, в която трябва да бъдат намалени драстично цените за роуминг услуги.

„Обсъждаме няколко варианта. Работим и по проект за оптична свързаност между България, Сърбия и Румъния, нямаме заделен бюджет за това, но се надяваме по различни начини да бъде осигурен такъв, за да покрием всички разходи, които ще допринесат за устойчиво развитие на целия регион“, каза още той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 16:17  29.01.18
  3 години, включително план за финансиране, обществено дебатиране, ОВОС, проектиране и изграждане? Нанков или е сменил дилъра, или повечето от по-горните стъпки ще бъдат тихомълком прескочени. Да не забравите да викнете Сопола за консултант по отводняването, а Шиши - за валяк. Така и така техните фирми ще го строят.

  Коментиран от #2

 • Бибиян
  Отговор
  2 23:22  29.01.18

  До коментар #1 от "Анонимен":

  Съгласен! Сигур са го спечелили с най-ниската оферта, а в последствие ще го триблират с лекота, Божидар Вампира ще намери готско селище с караконджули, а БайМуй и Кръглото Лиле ще опукат дузина ножици да откриват 60 "лота" на 40 км.равнинен терен, повечето от които направени отдавна. Досрамя ги от сърбите, които изградиха магистрала (а не СКОРОСТЕН ПЪТ) досами границата ни и нашите искат чужденците да открият, че са в Ориента къде в София, а не още на браздата йощ.
 • гоол
  Отговор
  3 08:18  30.01.18
  Това недуразумение много лъже.

Напиши коментар:


Публикувай