1 227 2

В „Св. Екатерина" извършиха изключителна рядка операция

В „Св. Екатерина" извършиха изключителна рядка операция
Константин Карагьозов

В Университетска болница „Св.Екатерина“ проф.д-р Генчо Начев, дмн, извърши за първи път в България изключително рядка операция, съобщиха от здравното заведение.

44-годишна жена e била диагностицирана с огромна аневризма (разширение) на ствола на лявата коронарна артерия, създаваща риск от образуване на съсиреци и запушване на клоновете на коронарната артерия при мигрирането им (емболизация). Без лекарска интервенция последствията биха били масивен инфаркт с вероятност и за внезапна смърт.

В условията на изкуствено кръвообращение и спиране на сърцето е било извършено изолиране на аневризмата от аортата и клоновете на лявата коронарна артерия чрез прошиване и поставяне на 3 байпаса с използване на двете вътрешни гръдни артерии. Пациентката е добре и се подготвя за изписване.

В световната литература са описани не повече от 50 такива случая.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ястребовски
  Отговор
  1 18:33  29.01.18
  Браво на нашите лекари.
 • Шопа
  Отговор
  2 00:33  30.01.18
  Съпругата на мой колега. Желая и здраве и дълъг живот. Поздрави на лекарския екип и унижение за държавата /здравната каса/ в която си плащаме здравни осигуровки и данъци и не пожела да отпусне пари за операцията и човека трябваше да поеме сам разноските със заеми и помощи от колеги , което го кара дасе чуства отвратително.

Напиши коментар:


Публикувай