1 391 13

Биологията нямала място в Истанбулската конвенция

Вълчев вижда проблем и в дебата, който се състоя около ратификацията

Светослава Ингилизова

В Истанбулската конвенция има неясни дефиниции и проблемът не е в т. нар. „социален пол”, проблемът е, че самото понятие пол е дефинирано като „социално изградени роли”, т. е. въобще няма място за биологията. Това заяви пред бТВ Даниел Вълчев, юрист и бивш министър на образованието.

По думите му експертите в министерството на правосъдието са проспали някои неща, преди Екатерина Захариева да подпише конвенцията през април 2016 г. Нейният екип не се е задълбочил,можеше да поиска по-ясен обхват на конвенцията, по-ясна дефиниция, да искат някакво възможности за резерви, уточни Вълчев.

Според него държави като Турция са ратифицирали конвенцията, защото не се отнасят сериозно към конвенциите.

Той обаче вижда проблем и в дебата, който се състоя около ратификацията на Истанбулската конвенция: „Създаде се обществено напрежение и се стигна до анатемосване на двете страни. Това показва, че в България не умеем да водим цивилизован дебат и 30 години след промените демокрацията е само декор”.

Според него у нас все пак трябва да започне дебатът какво разбираме под мъж и жена и какви са границите на това да се дефинираш по един или друг начин.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:22  29.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ФСБ
  Отговор
  2 20:25  29.01.18
  "Академика 2000"- нужно е ново и щателно разследване!!!
 • Оставка
  Отговор
  3 20:55  29.01.18
  Най-добре е този да не се изказва, т.к. той е унищожител на българското образование. За конвенцията и други глупости, най-добре е Борисов да подаде оставка и да разпусне ГЕРБ
 • джендър
  Отговор
  4 20:56  29.01.18
  Този, който ратифицира тази конвенция никога повече няма да види власт. Искам референдум!

 • юрист
  Отговор
  5 20:57  29.01.18
  “...Публикувано във факти.бг: В Истанбулската конвенция има неясни дефиниции и проблемът не е в т. нар. „социален пол”, проблемът е, че самото понятие пол е дефинирано като „социално изградени роли”, т. е. въобще няма място за биологията....“ Точно така. Изгледайте този дебат, в който става въпрос точно за тези неща. Аз заемам 100% позицията на спорещият мъж - https://www.youtube.com/watch?v=FQ_EsUhITPo
 • юрист
  Отговор
  6 21:17  29.01.18
  За онзи, който е поставил минус на коментара ми- биологична хетерожена съм, половата ми идентичност съвпада 100% с биологичният ми пол и Ви заявявам, че НЯМА да изрека една лъжа- че жените са мъже, а мъжете са жени, само защото някои хора си въобразяват,че с тази лъжа си решават своите психични проблеми.АЗ ИМАМ ТОЧНО СЪЩОТО ПРАВО- КАТО ТЯХ, да спазвам СВОИТЕ принципи, съгласно които НЕ ЖЕЛАЯ ДА ЛЪЖА и поради този факт ОТКАЗВАМ да излъжа, че жените са мъже, а мъжете са жени, за да почувстват добре транссексуалните. НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА от основите на НАУКИТЕ генетика и биология, само и само някой да се почувства добре чрез моята лъжа.По-добре е транссексуалните да си решават проблемите по начин, който не изисква от мен аз да казвам лъжа за техния пол. Иначе няма да се разберем- това е окончателното ми мнение. Апропо- джендър идеологията е НЕНАУЧНА идеология и нямам никакво намерение да оставя тя да измести НАУКИТЕ генетика и биология- поне в моя личен и професионален живот.

  Коментиран от #11

 • Пратеници на САТАНАТА
  Отговор
  7 21:19  29.01.18
  ,,Според него у нас все пак трябва да започне дебатът какво разбираме под мъж и жена и какви са границите на това да се дефинираш по един или друг начин."БОЖЕ БОЖЕ,до какво доживяхме??А това е само началото!!Дано ГОСПОД се заинтересува от това докъде стигна човешката високомерност,наглост и дебелоочие!!!
 • юрист
  Отговор
  8 21:27  29.01.18
  И последно- към онзи, поставил минуси на мои коментари № 5 и 6- адвокат съм и съм в процес на учредяване на НПО, заедно с други колеги- адвокати, чиято основна дейност е защита на правата и свободите на ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ граждани в Р. България. Да- знам, че това не Ви устройва, само, че- И ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СВОБОДИ И НЕ ЖЕЛАЕМ ДРУГИТЕ, КОИТО СА РАЗЛИЧНИ ОТ НАС, ДА ГИ НАРУШАВАТ! НЯМА да им дадем положителна дискриминация, а ние да се лишим от права!

  Коментиран от #9, #12

 • джендър
  Отговор
  9 21:33  29.01.18

  До коментар #8 от "юрист":

  Браво. Не позволявайте да си загубим суверенитета и традициите. Това, което става е страшно.
 • 10 22:15  29.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Откровен
  Отговор
  11 23:30  29.01.18

  До коментар #6 от "юрист":

  Браво ма, един път и от теб да чуем нещо вярно!
 • гост
  Отговор
  12 09:29  30.01.18

  До коментар #8 от "юрист":

  Рядко съм ти давал +, но заставам твърдо зад позицията ти по темата. ДЕРЗАЙ! Само стига с това постоянно натякване на "хетеро жена", че прекалено честото повтаряне във времето ти трупа по-скоро негативи. Интересно ми е обаче, колко НПО-та ще ревнат срещу инициативата ви, дали изобщо ще я реализирате и колко ще издържите. Българинът е странно същество: съди идеята и смисъла на изказването не по съдържанието, а по това от кого е изречена. Дори се противопоставя на самото съдържание и идея, макар и да е в негова полза и макар да мисли по-същият начин.
 • куку руку ку
  Отговор
  13 15:46  31.01.18
  Публикувано във факти.бг: "Биологията нямала място в Истанбулската конвенция" Тогава за каква конвенция за защита на жената става дума, след като жената е такава по първични (биологични) полови белези, а биологията нямала място там? Подръжниците на ИК сами се оплитат като патета в кълчища в лъжите си.

Напиши коментар:


Публикувай