1 027 17

Радев: Външната политика трябва да се формира в София

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани

Светослава Ингилизова

През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата външна политика трябва да се формира тук, в София. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии.

"Тя трябва да се основава на откритост, принципност и предвидимост, за да печели приятели и партньори навсякъде по света. На тази основа трябва да се развиват отношенията ни с всички останали държави", подчерта Радев.

С настъпилата 2018 г. той благодари за изключително резултатната дейност и сътрудничество през изминалата година.

Благодаря ви и за всичко, което правите за развитието на двустранните отношения между България и всички държави, които представлявате, обърна се президентът.

„От 1 януари България пое председателството, което за нас едновременно, е предизвикателство, но и огромна отговорност и възможност. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се водим, са солидарност и сигурност“, каза Румен Радев.

„Важно за ЕС и намаляване на различията и икономическо развитие и жизнения стандарт. Едно от големите предизвикателства е да търсим баланс за стратегическите приоритети и за въпроси, които не търсят отлагане, като мигрантската криза и бюджетът на ЕС. Що се отнася до кохезионните фондове въпросът не е дали, а как те да бъдат продължени по един най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността. Трябва да работим така, че тя да бъде запазена и развиван“, изтъкна Радев.

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани. „Ние твърдо стоим зад този приоритет. Без да обърне внимание на този регион Европа не може да бъде силна и единна.

Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо, но когато водим този дебат, трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка една страна, отбеляза Румен Радев.

Той каза, че българското председателството на Съвета на ЕС е едновременно и предизвикателство, и отговорност, и огромна възможност. Председателството отваря една нова врата за нас. Наред с него, важните въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор и модератор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа.

Председателството на Съвета на ЕС не означава, че то следва изцяло дневния ред на нашата външна политика, посочи още държавният глава.

Според него честите кризи в региона на Близкия Изток налагат колективни подходи за тяхното разрешаване. България като външна раница на ЕС, е изключително заинтересована от бързото регулиране на конфликтите в Сирия и Йемен, от ликвидирането на остатъците от ислямска държава“, каза президентът.

„Предизвикателствата пред нас са много-сигурността, климатичните промени, борбата с религиозната радикализация, бедността. Може да постигаме успех само и единствено, ако работим заедно и кажем не на насилието и не на дискриминацията“, заключи Радев. Ангажирани сме да работим ръка за ръка за едно бъдеще без войни, разделения и окупации, каза д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България. Той пожела успех на председателството.

Ценностите, от които се ръководим, са солидарност, политическо единство, сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на различията в икономическото развитие и жизнения стандарт между Изтока и Запада, Севера и Юга, отбеляза Румен Радев.

По думите му едно от големите предизвикателства е да търсим баланс в едновременното поставяне на масата на стратегическите дългосрочни приоритети за Съюза и въпроси, които не търпят отлагане - като мигрантската криза, охраната на външните граници на ЕС, дебатите около Многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет в резултат на Брекзит и как той ще бъде балансиран, така че да не страдат социалните политики и сигурността на ЕС.

За кохезионните фондове президентът Радев заяви, че въпросът не е дали, а как те трябва да бъдат продължени по най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността, добави президентът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ха сега
  Отговор
  1 21:23  29.01.18
  Напълно съм съгласен с Румен Радев

  Коментиран от #2, #12

 • ПЕНСИОНЕРА
  Отговор
  2 21:37  29.01.18

  До коментар #1 от "ха сега":

  Сам си говори човекът, ами що не води хорото? Всеки изтикан в ъгъла така мрънка. А защо го изолираха от всякъде? Нямам отговор.

  Коментиран от #15

 • Жоро
  Отговор
  3 22:01  29.01.18
  Никой не го знае в чужбина.Външна дипломация 0.Има много мъдра българска поговорка....От всяко дърво СВИРКА не става!!Борисов ...ПРОСТ бил МУТРА бил???Навсякъде е желан гост!!!

  Коментиран от #9

 • Eee
  Отговор
  4 22:19  29.01.18
  Че тя досега къде се е формирала???

  Коментиран от #5


 • Санкция
  Отговор
  5 22:26  29.01.18

  До коментар #4 от "Eee":

  В София, ул. Козяк - посолство на САЩ
 • Бояршчик
  Отговор
  6 22:50  29.01.18
  Последните 70 години се подават сдъвкани, претоплени повърнати политики, вонящи на колхоз и евтин одеколон....идват все със зловонен североизточен вятър, само понякога премесен за разнообразие с радиоактивен дъжд...
 • СссереМ
  Отговор
  7 23:02  29.01.18
  Точно тоя да го казва....дето цялата му програма се ръководи от Решитников е меко казано ултра наглост.
 • edge
  Отговор
  8 23:15  29.01.18
  Мъка, Мъка... и така още 4 години загубено време.
 • Няма оправия
  Отговор
  9 00:40  30.01.18

  До коментар #3 от "Жоро":

  Тиквите навсякъде са желани,лесно се манополират!!
 • Голям пич
  Отговор
  10 01:38  30.01.18
  ПЕЙ ЛИ СИ ПЕНКЕЛЕ КОЙ ЛИ ТЕ СЛУША.....ЗНАЕМ ТИ РОЛЯТА ,ЗНАЕМ ТИ АРТИСТИЧНИТЕ СПОСОБНОСТИ ГЕНЕРАЛЕ.....що си не идеш пак рам където те обучаваха ,кво се мъчиш тука на село...
 • Сладурковци
  Отговор
  11 01:41  30.01.18
  Другарю,скоро ще бъдеш разобличен от всички които не са чели УИКИПЕДИЯТА.....УСТОРИЯТА ТИ Е ЯСНА И БЪДЕЩЕТО СЪЩО....ПЛЮВНАЛИЕВ ВЕЧЕ БЛАЖИ ЯКО,КОЛКО МИЛИОНИ ЛАПНА САМО ТОЙ СИ ЗНАЕ...И ИГНАТОВА С ОНЕЗИ КРИПТОВАЛУТИ....ХАХАХХАХА
 • Невзрящ
  Отговор
  12 04:22  30.01.18

  До коментар #1 от "ха сега":

  Щото си подмазвач!
 • Невзрящ
  Отговор
  13 04:50  30.01.18
  Папагал,ла,ла,ла,ла.Вече съм убедена, че е завършил училище за бавноразвиващи.Комплексар . Жена му ще го отнесе като луда крава телето си.Върви преди него и го носи на буксир.Абе той на обществена държавна среща ли се явява или на лична с приятели? Тия двамата май ни се подиграват, като си мислим, че не сме разбрали, че той е един (порта воз)говорител ,а тя не може да повярва, че и се вързват. Струва ми се,че Решетников е говорил с жена му с уговорката , ако не е разбрал нещо тя да му го обясни.Те затова му я пускат навсякъде, за кураж. Ай, какъв бил Плевнелиев!?

 • Българин
  Отговор
  14 06:17  30.01.18
  Руския агент отново се активизира и работи в направление отслабване на ЕС и НАТО. Фатмака много добре знае, че България е членка на тези организации и някои елементи на външната политика се взимат с общо съгласие и стават задължителни за всички. Като санкциите срещу руската кочина например, които са голямата болка на Радев. Както и основната му задача спусната от Решетников.
 • аве фюрер
  Отговор
  15 07:56  30.01.18

  До коментар #2 от "ПЕНСИОНЕРА":

  Защото речите му ги пишат Курнела и сие.
 • дрън дрън
  Отговор
  16 08:59  30.01.18
  Трябва, ЩЕ......................., все в бъдеще време, целият мандат му мина в бъдещето, светлото бъдеще. Изключително слаб президент, само общи приказки, на дела кръгла нула, освен, че наложи няколко пъти вето на разни закони, нищо друго не инициира, а обещаваше толкова много! Поредният бърборан, гусин кръгла нула.
 • гост
  Отговор
  17 09:17  30.01.18
  Брееей, голямо активиране на троловете. Като цяло Радев винаги е бил на прицела на НПО, за разлика от предшественикът си, за чиито рейтинг усилено работеха. От друга страна съпоставимият рейтинг Радев/Плевнелиев е показателен. Явно има някаква плашеща тенденция и притеснителни социологически изследвания и прогнози касаещи хранилката.

Напиши коментар:


Публикувай