509 2

Извеждат децата от скандалния дом ”Хризантема”

Няма кой да се грижи за тях

Мария Атанасова

10-те деца, възпитаници на скандално известния дом "Хризантема" в Габрово, ще бъдат спешно изведени оттам и настанени в подходящи за тях социални заведения.

Причина за тази крайна мярка е, че до момента 8 от 11-те служители на дома са уволнени и практически няма кой да се грижи за децата. Това заяви заместник социалният министър Росица Димитрова, която също влезе на проверка в центъра, предаде БНТ. Децата ще бъдат обратно върнати в дома едва, когато бъдат назначени и обучени достатъчно нови специалисти.

Според Димитрова мярката се налага, тъй като проверките до момента са установили, че работещите в дома нямат никаква квалификация, опит и възможности да се грижат за деца със специфични потребности.

Видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема” в Габрово, показаха как служители упражняват вербална агресия и раздават плесници.

Директорката на центъра беше дисциплинарно уволнена, а по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева.

Случаят в габровския дом „Хризантема” е неприемлив, но той не е показателен за всичките 281 центъра за настаняване на деца с увреждания. Това коментира по Би Ти Ви социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че във всички центрове има над 3000 деца с увреждания и над 5000 души персонал.

По думите му след скандала около дома в Могилино има голяма промяна – центровете са по-малко и са в големите населени места.

Социалният министър призна, че има проблем с обучението и професионалната квалификация на хората, които работят с децата с увреждания, както и с ниското заплащане на тези хора.

Предвидено е около 6000 работещи да минат обучение, предстои и изготвянето на нови стандарти за социални услуги, подчерта министър Петков.

Габрово / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  1 13:37  30.01.18
  На записа ясно се вижда и чува, как докато го възпитава, лелката негодува, че и е бъркал в чантата. Ха сега, кой е виновен и не е ли нагласена истерията и записа! При извеждането децата да се настанят по домовете на журналистите, докато министерството осигури персонал да дежури на минимална заплата. То лесно се правят сензации
 • говеда
  Отговор
  2 16:08  30.01.18
  Много желаещи за тази работа...пък и заплатата си я бива! Ей сега ще ги сменят с чисто нови, добри и хуманни лелки!

Напиши коментар:


Публикувай