2 897 4

Ограничават популацията на дива свиня заради африканска чума

Решено е държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Българската агенция по безопасността на храните и Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета, което би ограничило опасността от евентуалното разпространение на болестта „африканска чума“ по свинете в страната. На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави.

„В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70 процента, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно“, посочи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно. С 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • живко и киро от Свети Влас
  Отговор
  1 06:09  31.01.18
  Ние и с чума ги ядем
 • Дедо Грую
  Отговор
  2 09:00  31.01.18
  Те и "нашите" политици са заразени с подлого - мафиотско - крадлива чума. За нея знаем, че е изключително заразна, нелечима и взима пандемични размери. Какво ще кажете да се приложат и за тях тези профилактични методи?

  Коментиран от #3

 • ААА
  Отговор
  3 09:44  31.01.18

  До коментар #2 от "Дедо Грую":

  До колкото съм чувал от по старите колеги , без да съм бил очевидец. 84-85г. когато е върлувала чумата за последно , са вървели през горите намирали са цели стада по 50 глави измрели на едно място , копали са дупки палили са труповете и са ги заравяли в земята. През 90-те години са се радвали ако видят и една свинска диря около дивечовата нива, до толкова са били поразени. В последните години се радвахме на голяма популация от диви прасета, кръстове правим и се молим чумата да ни размине. А за политиците все пак са живи хора , вместо да ги палим и заравяме , не може ли само с бой, все пак знам че боят не управял , но помагал.
 • Андрей Найденов
  Отговор
  4 07:41  05.07.18
  Чумата по дивите прасета ми се струва малко измислена и доста по-засилена.Определени хора от доста време се опитват да спрът или силно да ограничат една от малко останалите ни радости груповия свински лов.Индивидуална бележка за 1 лев,а защо не кажат,че всяко отстреляно прасе се маха от плана на съответната дружинка за предстоящия ловен сезон.Имате по план 25 отстреляните на ваша територия за по 1 лев са 10 за сезона ви остават 15.Защо от няколко години не ни дават да разхвърляме по гората ваксините против чума?Било по евтино да е от хеликоптер и от лицензирана фирма!!!Сигорно ще ни убеждават,че е и по ефикасно отколкото да го правят дружинките.А забравих тези ваксини не са за африканска чума!И другото безумие което ни гласят,лицензирана фирма да извършва подхранването на дивеча!!!Думи нямам какво друго могат да измислят за да ПРИСВОЯВАТ пари.И до колкото съм информиран няма официално регистриран случай на африканска чума в Румъния.И да ви помоля колеги пазете женските прасета те са нашето богатсто.

Напиши коментар:


Публикувай