2 177 3

Ограничават популацията на дива свиня заради африканска чума

Решено е държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Българската агенция по безопасността на храните и Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета, което би ограничило опасността от евентуалното разпространение на болестта „африканска чума“ по свинете в страната. На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави.

„В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70 процента, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно“, посочи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно. С 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • живко и киро от Свети Влас
  Отговор
  1 06:09  31.01.18
  Ние и с чума ги ядем
 • Дедо Грую
  Отговор
  2 09:00  31.01.18
  Те и "нашите" политици са заразени с подлого - мафиотско - крадлива чума. За нея знаем, че е изключително заразна, нелечима и взима пандемични размери. Какво ще кажете да се приложат и за тях тези профилактични методи?

  Коментиран от #3

 • ААА
  Отговор
  3 09:44  31.01.18

  До коментар #2 от "Дедо Грую":

  До колкото съм чувал от по старите колеги , без да съм бил очевидец. 84-85г. когато е върлувала чумата за последно , са вървели през горите намирали са цели стада по 50 глави измрели на едно място , копали са дупки палили са труповете и са ги заравяли в земята. През 90-те години са се радвали ако видят и една свинска диря около дивечовата нива, до толкова са били поразени. В последните години се радвахме на голяма популация от диви прасета, кръстове правим и се молим чумата да ни размине. А за политиците все пак са живи хора , вместо да ги палим и заравяме , не може ли само с бой, все пак знам че боят не управял , но помагал.

Напиши коментар:


Публикувай