1 271 14

И Петков ще връща българи от чужбина

Опростяват се процедурите за наемане на чужди сезонни работници

И Петков ще връща българи от чужбина
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна инициатива за организиране на кариерни форуми в страни, в които има големи български общности. Целта на събитията е българите, които учат или работят в чужбина, да се информират за предложения за работа на чужди компании у нас. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при участието си на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството.

По време на форума той представи политиките на МТСП за връщане на българите от чужбина и за преодоляване на недостига на квалифицирани кадри в България.

Връщането на българите от чужбина е голямо предизвикателство, което се надявам да посрещнем заедно с бизнеса, каза Петков. Той припомни, че МТСП е организирало кариерен форум във Виена с австрийски работодатели, който е посетен от над 150 българи, учещи и работещи в Австрия. През тази година възнамеряваме да организираме подобни форуми в Лондон и Берлин, като силно се надявам да получим подкрепата на бизнеса, каза министър Петков.

Като друга мярка за справяне с липсата на квалифицирани кадри той посочи привличането на работна ръка от държави извън Европейския съюз. В тази връзка бяха направени стъпки за опростяване на процедурите за наемане на чужди сезонни работници, които улесняват работодателите, припомни министърът на труда.

Петков добави, че се предприемат мерки за облекчаване на реда за получаване на Синя карта на ЕС, за да се насърчи привличането на висококвалифицирани специалисти от трети страни. Предвижда се да се разшири и списъкът с професиите, за които работодателите могат да привличат чужди кадри с висока квалификация без пазарен тест.

Министърът на труда посочи, че се разработват и политики, които подобряват баланса между личния и професионалния живот, за да се насърчи по-активното включване на майките на пазара на труда.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:48  30.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  2 20:55  30.01.18
  Предлагам втори министър по демографията, че една умна глава не е достатъчна. Хората вече се убедиха, че в "държавата" не е рентабилно да се живее нито да се правят деца.
 • ussr
  Отговор
  3 21:27  30.01.18
  Тук дават мега ниски заплати и никой не иска да работи за 500-600 лв
 • 4 21:39  30.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Просто грешен път
  Отговор
  5 21:47  30.01.18
  Качествената работна ръка отива при качественото заплащане. Ако даваш бонуси на някой за да се прибере, това демотивира добрите, които вече са тук, т.к. за тях няма бонуси. За да има просперитет, трябва да се направи цялостна промяна на системата. Уволнете излишните чиновници и накарайте другите да работят. Верно ще трябва да уволниш бългъзата, но тя и без това не става за тази работа. Това министре, това е Бойко. Човек може да опитва, но не по втория начин.
 • Баче Кико
  Отговор
  6 22:22  30.01.18
  Гонят българите от собствената им родина и ги заместват с чужденци! Срам и позор!!!
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н е непобедим
  Отговор
  7 00:09  31.01.18
  Я махна ли се веднъж после нема сила соя да ме върне нито пари ше ми дават повече нито живота ше е по хубав така че.....сбогом гергино
 • Патриот
  Отговор
  8 00:46  31.01.18
  На кое за вярвам заглавието или подзаглавието? Искат да връщат българи като опростяват способите за наемане на чужденци. Е как да се върне българина тук като ония пич без коса с ламборджини в офиса търси програмисти със заплата 1000лв в Летница? В България който плаща има хора. Който се подиграва със заплащането реве по телевизиите как няма хора.
 • Бррр
  Отговор
  9 01:00  31.01.18
  Какво връщане говориш,Петков?Ти луд ли си или сега ще полудяваш? Направете заплатите европейски и хората може да се излъжат. Но вместо това,ти предлагаш да си внесем работна ръка от Армения и Грузия!Кой те направи министър,та снасяш такива бисери?Що не вземеш назаем малко бежанци от Ердоган?
 • Eee
  Отговор
  10 02:18  31.01.18
  Те хората са се устроили в чубжината какви да ги дирят в бг-то да започват пак от 0 лата?

  Коментиран от #12

 • Баце
  Отговор
  11 04:40  31.01.18
  Не си гонете специалистите. Само полицаи за началници и крадене.
 • Причина Следствие Взаимовръзка
  Отговор
  12 06:06  31.01.18

  До коментар #10 от "Eee":

  Да започнат от нулата ли ? Тука ще ги вкарат отново дълбоко под нулата . Ще им скъсат нервите ,и заработените пари , щото огромна армия от безхаберни чиновници има за хранене. И отново на терминал 2
 • Гост
  Отговор
  13 09:05  31.01.18
  Това не е никаква промяна, а едно към едно ПОДМЯНА на населението! Лицемерието ви отблъсква и малкото желаещи да се върнат! Искате зависими от разрешителното за престой роби, за да не увеличавате доходите.
 • tutu
  Отговор
  14 09:42  31.01.18
  Какви българи ще връща от чужбина - нали всичко до 2027 година ще бъде продадено на чужденци

Напиши коментар:


Публикувай