1 829 1

Джамбазки към Радан Кънев за Общинска банка: Разясни тази шизофренична позиция

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки
Светослава Ингилизова

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки отговори във фейсбук на една от последните позиции на оформилия се наскоро извънпарламентарен опозиционен блок по въпроса за приватизацията на Общинска банка. Джамбазки се обърна по-конкретно към бившия лидер на "Демократи за силна България" Радан Кънев:

Уважаеми, Радан Кънев, старая се рядко да задавам лични въпроси по политически теми, но тук няма как да се въздържа. Пишете от едно известно време позиции "против" продажбата на Общинска банка, а вносител на доклада за тази продажба на Общинска банка е г-н Трайчо Трайков.

Ако не ме лъже паметта, г-н Трайков беше кандидат-президент, излъчен от т.нар. "Нова република", т.е. ДСБ+приятели. И беше рекламиран, като безупречен моралист, професионалист, стожер на почтеността и дясното, безмилостен ястреб в борбата с корупцията.

Трудно ми е да повярвам, че човекът, описан и от теб лично с тези качества, е внесъл проект за ново КТБ. Защото това е късата версия на написаното от теб, ДСБ, ДаБг, в-к "Капитал" и прочее. Би трябвало да звучи така: "Трайчо Трайков внесе доклад, който превърна Общинска банка в КТБ". Това ли ни казвате?

Настоявате парите на столичани да са във водещи банки с добра репутация. Отлично! А защо не го настояхте това пред вашия кандидат-президент, ваш водач на листата и ваш общински съветник, г-н Трайков, автор на доклада?

Би ли бил така любезен да ми разясниш тази шизофренична позиция? А и още нещо - наясно ли си, как са гласували г-н Трайков и г-жа Георгиева, представител на ДСБ, по предложения от г-н Трайков доклад?

Ето я и позицията по темата на „Демократи за Силна България”, „Движение Да България”, Зелените, БЗНС, ДЕОС:

След мътната приватизация на Общинска банка, продадена на безценица на съмнителния бизнесмен Георги Самуилов, въпросът къде ще бъдат парите на софиянци, е от ключово значение.

При приемането на бюджета на столицата за 2018 г., общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, прие решение, което нарушава нормалните правила и политики за управление на риска на парите на общината и на общинските фирми.

Мнозинството в Столичния общински съвет прие решение за мнима „диверсификация“ на средствата на Столична община, предложено от зам.- кмета по финансите Барбалов и двама общински съветници от ГЕРБ. То се отнася само до парите на общински фирми със 100% общинско участие. Извън решението са оставени основните средствата от бюджета на Столична община – над 1.5 милиарда лева за тази година.

След приватизацията на Общинска банка е редно да се проведе открит и прозрачен конкурс за избор на банки, които да обслужват парите на софиянци. Предвид лошия опит от миналото е важно един от критериите за избор да бъде кредитният рейтинг на финансовите институции.

Приетото решение за разделяне на ресурса наполовина или само в две банки, не стъпва на адекватна икономическа теория за управление на риска. Дори и в най-рисковите инвестиции не се позволява една експозиция надвишаваща 30% от общите средства. Логично е за Столична община да разпредели ресурса и банковото си обслужване в поне 4 банки, като никога да не влага повече от 25% в една банка.

Решението на общинския съвет за изчисляването на експозиция към една банка, засичано само към конкретна дата (в края на месеца), демонстрира лошо познаване на правилата за управление на риска и трябва да бъде заменено от стандартната средно претеглена стойност на ресурса.

Очевидно мнозинството в Столичния общински съвет се опитва по всички начини да задържи публичен ресурс в една вече не общинска банка - собственост на петролен бизнесмен в ущърб на столичани. Това е решение, което дава индулгенция за непрозрачно и рисково управление на парите ни и говори за некомпетентност или корупция.

Да не забравяме, че именно при управлението на Столична община и столичната икономика от ГЕРБ, 90 милиона на общинското дружество „Топлофикация - София“ – пари на столичани, изгоряха във фалиралата КТБ.

Разполагането на парите на Софиянци в четири и повече водещи банки не просто намалява риска чрез деконцентрация, но ще улесни и достъпа до кредитиране от финансови институции със значителен ресурс.

Отново настояваме парите на столичани от данъци и такси, от държавната субсидия, по европейски проекти и средствата на търговските дружества да се обслужват от водещи банки с добра репутация и адекватно пазарно присъствие. В противен случай оставяме Общинският съвет да създаде ново КТБ с парите ни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • глупак
    Отговор
    1 15:00  31.01.18
    Поредната странна и ненужна приватизация Явно опитомените патридиоти играят НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ С КОВАЧКИ

Напиши коментар:


Публикувай