3 633 7

Спрягат Тодор Гребенаров да оглави НСО

По закон директорът на НСО се назначава с указ на президента

Спрягат Тодор Гребенаров да оглави НСО
Венцислав Михайлов

Заместник-директорът на главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) старши комисар Тодор Гребенаров е спряган за новия директор на Националната служба за охрана (НСО).

Това научи Факти.бг от източници пожелали анонимност. По закон директорът на НСО се назначава с указ на президента.

В МВР Тодор Гребенаров минава за професионалист, който поставя опазването на обществения ред и честта на пагона на първо място. От 2015 г. той отговаря пряко за Жандармерията, Охранителна полиция и Пътна полиция.

Експерти по сигурност посочват, че назначаването на Тодор Гребенаров идва в точния момент. По време на своята кариера в структурите на силовото ведомство той е доказал, че поставя на първо място службата, а не личните интереси.

Тодор Гребенаров е преминал обучение през редица курсове за професионална подготовка, национални и международни семинари, обучения, учения, сред които в Гърция, Испания и Германия.

Има специализации по въпросите за опазването на обществения ред и борбата с тероризма.

Ето и биографията на Тодор Гребенаров:

Тодор Гребенаров е роден на 2 юни 1963 година в Карлово.

Образование:

Завършил е НВУ ”Васил Левски”- Велико Търново.

Преминал е обучение през редица курсове за професионална подготовка, национални и международни семинари, обучения, учения, сред които:

- курс за първоначална професионална подготовка във ВИПОНД-МВР през 1995 година;

- курс за повишаване на квалификацията в Центъра за специализация и подготовка на ръководни кадри при Академията на МВР през 2003 година;

- курс в Кралство Испания на тема: “Работна среща на звената за полицейска намеса през 2004 година”;

- курс в Република Гърция през 2013 година по въпросите на противодействието на тероризма;

- четири обучения във Федерална република Германия през 2005г. и 2006г., сред които по темите “Ръководен мениджмънт” и “Криминална и комунална превенция”;

- щабно учение в Берлин, Федерална република Германия – през 2010 година;

- национални семинари и обучения по темите, свързани с опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия през 2005г. и 2008 г.

Професионална кариера:

През 1995 година започва професионалното си развитие в Министерството на вътрешните работи като полицейски инспектор I степен в сектор “Охранителна полиция” в ОДМВР Пловдив. Последователно преминава през длъжностите полицейски командир, началник на сектор “Конен ескадрон и водачи на служебни кучета”, началник на сектор “Охрана на обществения ред”.

През 2004 година е назначен на длъжност началник на направление “Охранителна полиция и КАТ”, а от 1 септември 2006 година е началник на отдел “Опазване на обществения ред и превенция” към ОДП-Пловдив и му е присъдена категория Б, комисар. О

т 15 май 2010 година е началник на отдел “Охранителна полиция” към ОДМВР Пловдив.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев на 15 август 2013 година той е назначен за директор I степен на ОДМВР Пловдив.

Със заповед на министър Йовчев от 25 ноември 2013 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция” и му е присъдена категория А, главен комисар.

Със заповед на министър Вучков от 26 февруари 2015 година е назначен на длъжност заместник-директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Награди:

За постигнати високи професионални резултати по време на службата си в МВР е награждаван 10 пъти с обявяване на благодарност и два пъти с писмена похвала. Сред получените от него отличия са “Почетен знак на МВР” – трета, втора и първа степен, съответно през 2006г., 2010г. и 2011г. През 2007 година му е връчен “Медал правосъдие, свобода, сигурност”.

През 2008 година му е присъдено отличието “Полицай на годината” за високи професионални достижения.

През 2009 година получава почетно отличие на МВР “За доблест и заслуга” - трета степен, а през 2017 година почетно отличие на МВР “За доблест и заслуга” - втора степен.

Награден с огнестрелно оръжие през 2012 година.

*източник: МВР

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Густо майна
  Отговор
  1 12:59  31.01.18
  Наказан за незаконно подслушване на Касим Дал.
 • кадровик пенсионер
  Отговор
  2 13:41  31.01.18
  Роден 1963, Завършил е НВУ ”Васил Левски”- Велико Търново, вероятно през 1987. През 1995 става милиционер, а за 8 години няма инфо, вероятно е служил в БА. Не познавам човека, може да е свестен, но е малко странен този трансфер от армия в МВР. В соц времената това беше рядкост.

  Коментиран от #4

 • Гостенин
  Отговор
  3 13:51  31.01.18
  След като е номер едно..??
 • Дядо Йоцо
  Отговор
  4 13:58  31.01.18

  До коментар #2 от "кадровик пенсионер":

  Напротив,от армия в милицията много по-лесно се преминаваше ( но парите в милицията бяха по-малко),отколкото обратното ! При комунизма армейските звания важеха в милицията,обратното не ! Във ВВНУ Търново се обучаваха ВКР-етата,които бяха подчинени на МВР !

  Коментиран от #5

 • кадровик пенсионер
  Отговор
  5 14:11  31.01.18

  До коментар #4 от "Дядо Йоцо":

  Публикувано във факти.бг: Във ВВНУ Търново се обучаваха ВКР-етата,които бяха подчинени на МВР ! --- Ако е така, може! Иначе по соца много малко военни отиваха в МВР по ред причини.
 • Държавата на приматите
  Отговор
  6 14:57  31.01.18
  Много по добре от предишният-ЛОВДЖИЯ и псевдоаристократ !
 • Географ
  Отговор
  7 09:39  01.02.18
  Федерална република Германия... . .

Напиши коментар:


Публикувай