656 8

Учителите у нас са изчезващ вид

Глад за 39 хиляди учители се очаква след седем години, категорична е Янка Такева

Константин Карагьозов

65% от учителите у нас са били жертви на насилие, сподели председателят на Синдиката на българските учители - Янка Такева, при откриване на дискусия, посветена на младите педагози, която се проведе в столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

"Глад за 39 хиляди учители се очаква след седем години", добави още тя. Такева обясни още, че в момента 20 хиляди студенти следват педагогика, но дори и всичките те да влезнат в класните стаи, няма как да покрият дефицита от кадри.

"3500 млади учители са влезнали в класните стаи през настоящата учебна година", съобщи от своя страна синдикалистът Оля Ангелкова. Тя обясни, че са необходими реформи, така че младите хора да бъдат привлечени към учителската професия. На първо място Ангелкова заяви необходимостта от достойно заплащане, след което добрите условия за труд, модернизиране на училищата и др.

Янка Такева съобщи още, че 98% от преподавателите у нас са с магистърска степен на образование, а 12% имат диплома за второ висше.

Шефката на СБУ засегна и въпроса за неправителствените организации. Тя заяви, че е крайно време да се въведе ред за тяхното допускане в училище, защото влизали по всяко време на денонощието и искали учителите да изпълняват задачите им, пише "Монитор".

Миналата година до директорите в столицата беше спуснато указание, което гласеше, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на Регионалното управление по образование в София.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 13:57  31.01.18
  защо са ни учители или лекари или медсестри и лаборанти? Защо са ни инженери или специалисти. И работещ съд не ни трябва. Затваряме държавата и всички на ски на Пирин без лифт.
 • Аааа
  Отговор
  2 17:04  31.01.18
  Ами то сега има ли учители , след като голяма част от завършилите средно образование са неграмотни?
 • qqqqqq
  Отговор
  3 18:57  31.01.18
  Крайно време е да се вкара Американския закон. И всичко ще се оправи.
 • The TRAPPER
  Отговор
  4 08:48  01.02.18
  Какви учители бе хора !!! Тя цяла България натам върви.

 • The TRAPPER
  Отговор
  5 08:51  01.02.18
  И какво като изчезнат ? Ще си внесем от вън , и ще си имаме вносни учители. И без това в България вече всичко е внос.
 • народ
  Отговор
  6 11:57  01.02.18
  То след 7 години деца няма да има,вие сте се загрижили за учители! А ако се притеснявате за циганскиге деца,те все едно няма да учат. Така че,споко!Няма да имаме дефицит.
 • цоле
  Отговор
  7 20:26  01.02.18
  ЗАВИСИМА БАБА КОЯТО УПРАВЛЯВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОФСЪЮЗ ПРОВЕРЕТЕ ВРЪЗКАТА И С КОМУНИЗМА
 • цоле
  Отговор
  8 20:50  01.02.18
  Е ЖУРНАЛЯТА КОЙ ЩЕ УЧИ

Напиши коментар:


Публикувай