2 026 5

Петима заразени със сифилис в Бургаско

Най-вероятната причина - безразборни сексуални контакти

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Петима мъже и жени са се заразили със сифилис само за една седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Болните са от общините Бургас, Айтос и Поморие.

Тревожните данни най-вероятно са следствие на безразборни сексуални контакти, допускат лекари. Значение има и фактът, че не се правят скрининги, в същото време лечението е доста трудно и продължително.

Заразени са три жени, като най-възрастната е на 44 години. „Единият от заболелите мъже е във възрастовата граница 25-29, а другият 45-49 години. За всичките е назначено домашнолечение“, съобщи говорителят на регионалното ведомство Елица Карагьозова, цитирана от "Черноморски фар".

Венерическата болест се предава по полов път и уврежда кожата, вътрешните органи като сърдечно-съдовата система, стомаха, черния дроб; освен това лигавиците, костите и ставите.

През изминалата седмица в Бургас са регистрирани един случай на бактериален менингит и вирусен енцефалит. От бактериалното заболяване е болно момиче на 14 години от община Сунгурларе. Вирусният енцефалит пък е повалил жена на около 45 години от община Поморие. И двете заболявания изискват медицински грижи и специфично лечение, подчертават лекари.

В Бургас продължава да върлува грипната епидемия. Равнището на болните, отразено в бюлетина на РЗИ, е 460 болни. До петък остават в сила всички противоепидемични мерки, предприети още миналата седмица.

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 20:54  31.01.18
  От много пердашене по морето до тук се стига

  Коментиран от #2

 • бау
  Отговор
  2 20:57  31.01.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Ма те да си се пердашат ама да слагат шушляци

  Коментиран от #5

 • Рпг
  Отговор
  3 21:14  31.01.18
  От пердашене даржавни служители ще да е
 • Джангър Джендем Джендъров
  Отговор
  4 21:16  31.01.18
  Какви са тези "скрининги"? Профилактични прегледи няма ли вече?
 • Гост
  Отговор
  5 21:59  31.01.18

  До коментар #2 от "бау":

  Именно, използването на костюмче е истинта!

Напиши коментар:


Публикувай