508 0

Делото за взрива край Петолъчката отново влиза в съда

Снимка: Shutterstock.com
Снимка: Shutterstock.com
Венцислав Михайлов

Близо 6 години след взрива в базата за обезвреждане на боеприпаси край пътен възел Петолъчката делото отново влиза в съда. При експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и бяха нанесени щети за над 62 млн. лева. За разлика от първото дело, обвинените вече са трима.

Освен собственика на базата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев на подсъдимата скамейка ще седне и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Окръжната прокуратура ги обвинява в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още няколко работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, са били срязвани.

Така са били нарушени безопасните условия на труд и се е стигнало фаталния взрив. Същевременно група от над 50 души от Лозенец, селото, засегнато най-много от взрива, ще призове да не бъде възстановявана дейността на фирмата в района на Петолъчката.

България


Напиши коментар:


Публикувай