491 1

Протестиращите работници от Дупница ще могат да започнат нова работа

След намесата на Инспекцията по труда новият управител на предприятието за обувки разписа документите на служителите

Снимка: viaranews.com
Снимка: viaranews.com
Константин Карагьозов

Работниците от предприятието за производство на обувки в Дупница ще могат да започнат нова работа или да се регистрират в Бюрото по труда, за да получават обезщетение за безработица, след като трудовите им правоотношения с работодателя – италиански гражданин, бяха прекратени, съобщиха от агенция "Главна инспекция по труда".

След намесата на контролния орган е осъществен телефонен контакт с новия управител на дружеството, също италианец, който е пристигнал у нас, за да разпише заповедите за прекратяване на трудовите договори на работниците. Към днешна дата работодателят дължи заплатите за ноември и декември, като хората ще имат право на възнаграждение и за януари въпреки спирането на работа, тъй като престоят не е бил по тяхна вина.

Инспекторите по труда са консултирали работниците в обувното предприятие да подадат заявления за прекратяване на трудовите им правоотношения с италианския работодател, на основание забавени заплати. Прекратяването, което вече е факт, дава възможност на хората да започнат нова работа или да се регистрират в бюрото по труда и да получават обезщетение за безработица в пълен размер - 60 процента от осигурителния им доход.

Контролният орган продължава да следи случая, за да събере нужните доказателства, за да поиска откриване на производство по несъстоятелност. Това ще бъде възможно от 31-ви март, когато влизат в сила правомощията на инспекцията да инициира такова производство. След вписването на молбата за откриването му, бившите работници ще имат право да получат неизплатените заплати и обезщетения от Фонда за гарантирани вземания на работниците.

Към момента работодателят дължи заплатата за ноември, от днес вече дължи и заплатата за декември, а хората ще имат право да поискат и възнагражденията си за януари, заради престой на предприятието, който не е по тяхна вина. От инспекцията по труда допълват, че на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност за задълженията за ноември, и такава ще бъде потърсена отново, ако не изпълни предписанията за следващите периоди.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • цоле
    Отговор
    1 20:21  01.02.18
    КОСТОВ А НА ВИ КОСТОВ

Напиши коментар:


Публикувай