534 1

Протестиращите работници от Дупница ще могат да започнат нова работа

След намесата на Инспекцията по труда новият управител на предприятието за обувки разписа документите на служителите

Протестиращите работници от Дупница ще могат да започнат нова работа
Снимка: viaranews.com
Константин Карагьозов

Работниците от предприятието за производство на обувки в Дупница ще могат да започнат нова работа или да се регистрират в Бюрото по труда, за да получават обезщетение за безработица, след като трудовите им правоотношения с работодателя – италиански гражданин, бяха прекратени, съобщиха от агенция "Главна инспекция по труда".

След намесата на контролния орган е осъществен телефонен контакт с новия управител на дружеството, също италианец, който е пристигнал у нас, за да разпише заповедите за прекратяване на трудовите договори на работниците. Към днешна дата работодателят дължи заплатите за ноември и декември, като хората ще имат право на възнаграждение и за януари въпреки спирането на работа, тъй като престоят не е бил по тяхна вина.

Инспекторите по труда са консултирали работниците в обувното предприятие да подадат заявления за прекратяване на трудовите им правоотношения с италианския работодател, на основание забавени заплати. Прекратяването, което вече е факт, дава възможност на хората да започнат нова работа или да се регистрират в бюрото по труда и да получават обезщетение за безработица в пълен размер - 60 процента от осигурителния им доход.

Контролният орган продължава да следи случая, за да събере нужните доказателства, за да поиска откриване на производство по несъстоятелност. Това ще бъде възможно от 31-ви март, когато влизат в сила правомощията на инспекцията да инициира такова производство. След вписването на молбата за откриването му, бившите работници ще имат право да получат неизплатените заплати и обезщетения от Фонда за гарантирани вземания на работниците.

Към момента работодателят дължи заплатата за ноември, от днес вече дължи и заплатата за декември, а хората ще имат право да поискат и възнагражденията си за януари, заради престой на предприятието, който не е по тяхна вина. От инспекцията по труда допълват, че на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност за задълженията за ноември, и такава ще бъде потърсена отново, ако не изпълни предписанията за следващите периоди.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • цоле
    Отговор
    1 20:21  01.02.18
    КОСТОВ А НА ВИ КОСТОВ

Напиши коментар:


Публикувай