1 823 19

Борисов в Брюксел: Не е справедливо да не сме в Шенген (ВИДЕО)

България е единствената на Балканите, която няма нерешен проблем, заяви премиерът

Борисов в Брюксел: Не е справедливо да не сме в Шенген (ВИДЕО)
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където пристигна днес за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Има държави в ЕС, чиито управления станаха коренно различни от традиционните само заради мигрантската вълна. Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част - милиони жертви, опустошени държави", сподели министър-председателят.

"Всеки, който се занимава със строителство, може да си представи колко трилиони долари или евра са нужни за възстановяването на Афганистан, Сирия. Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа. Това са истините и до този момент никой не е могъл да ме обори", каза още Борисов.

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък? България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо", заяви премиерът. "И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте".

"Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност. Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в българия. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хумаността. Виждате как преминаха изборите, дори виждате една Германия, която винаги е била пример, месеци наред не може да състави правителство заради проблема с мигрантите. В Австрия е същото, в Унгария също", продължи речта си премиерът.

"Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията", каза още Борисов.

"Терминът "Западни Балкани" не го харесвам много, защото Балканите сме едни. Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия - няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачич им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите", коментира Борисов.

"Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор", заключи той.

"Колкото и да говорим, че Балканите са малък фактор, нека не забравяме, че 2 войни тръгват оттам. Затова ние предложихме два варианта. Комисията за техническото присъединяване на страните от Западните Балкани да ускорят процеса - не е в нашата компетенция да им даваме срокове. Но трябва ясно да кажем - трябва да се даде перспектива на всички, не можем да оставим в "челна дупка" Косово или Черна гора, или който и да е", каза министър-председателят.

"И днес имахме много добра среща с Европейската инвестиционна банка. Благодаря още веднъж за форума. Има огромно финансиране, пари има предостатъчно. Тук, разбира се, слагам една голяма скоба - кохезията е без алтернатива, тя не може да се пипа, така че финансиране има от банките, бюджетите и кохезията", допълни Борисов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пепа Русо
  Отговор
  1 16:03  01.02.18
  И библейско не е!
 • Аааа
  Отговор
  2 16:05  01.02.18
  А да сме най бедни в ЕС , справедливо ли е бе , тикво продажна ?
 • Филолог
  Отговор
  3 16:14  01.02.18
  Мале, мале и това е официална реч - първична мисъл, неграмотен изказ, беден речник!!! Жална ни майка, и “кохезията” не маже да помогне на кухата тиква.
 • гост
  Отговор
  4 16:21  01.02.18
  Бря да му се невиди, за роуминга и магистралите нищо не спомена.

 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 16:24  01.02.18
  Тоя е крадец е най не справедливото нещо през целя боклучарски БГ.капитализъм
 • Русенец
  Отговор
  6 16:28  01.02.18
  А нима управлението на Тато Джуниър е Справедливо ? По-голям лъжец и наглец в БГ историята от него няма. ЕС явно скоро ще го отсвири, защото почна да им посяга и на тях.
 • чисто луд
  Отговор
  7 16:38  01.02.18
  Този е за 4-ти километър... до сега го знаехме само ние, вече и цяла Европа го знае!
 • onq s konq
  Отговор
  8 16:40  01.02.18
  Еми прав е човека да им се сърди че не сме в шенген и не сме приели еврото!Ние сме за пример на цела европа а не ни искат!След тая реч претполагам ше се позамислат малко защото наистина заслужаваме да сме в челната тройка на тоя саюз!
 • ХХХ
  Отговор
  9 16:52  01.02.18
  ОООО....Свещенна простотиьо -слез ГОСПОДИ и си прибери ВЕРСИЙТЕ..Гладната кокошка ЕВРО сънува ....КАК НЕ СЕ НАЯДАХТЕ БЕ..
 • Ани
  Отговор
  10 17:34  01.02.18
  Защо да ни взимат във шенген, за да фалирате европеиски банки и после да се криете у сърбия .Много бързате първо Румения , щтото са много по напрет от нас .
 • Лост
  Отговор
  11 17:50  01.02.18
  " Кохезия". Брей да му се не види, какви думи излизат от премиерската уста!
 • Боклуци
  Отговор
  12 18:08  01.02.18
  Най бедната държава, в шенген ,, още толкова ще обеднеем ,,Шенген е добре за вас,, Бандити,, като взимате на месец по 5-6 бона заплати и толкова крадете.
 • Варна
  Отговор
  13 18:51  01.02.18
  Не е справедливо да ми говориш че те е срам от договора за Американските ТЕЦ-ве , ама ние плащаме! Не е справедливо да изпълняваш заповеди от чужди държави ама ние го търпим! - Не е справедливо да крадеш с Пеевски и В.Златев ама се случва! - Не е справедливо оградата по границата да струва над 1 млн. за км но ти ги плащаш с нашите пари. Не е справедливо да плащаме 2 млрд. заем без лихвите за стиропор, ама го плащаме! Не е справедливо да те държим на власт щото партията ти е същата както навремето БКП- управленски орган на шурободжанашки принцип. - Не е справедливо Брендо да си купува в центъра на София хотел, ама се случва! - Не е справедливо да харчиш парите ни само за шибаната София , но го правим! - Не е справедливо да плащам данъци, а циганите не! - За каква справедливост говори тоя, откровен тъпанар?
 • 007
  Отговор
  14 19:34  01.02.18
  Докато си на власт, всичко е справедливо, бай Х... Мутра неприятна, кой да те пусне в Шенген? А? Хайде сега, модераторчето да ми изтрие соментара:)
 • Бойко верваш ли си
  Отговор
  15 19:54  01.02.18
  Само ти и твоите шефове може би нямате нереш проблем. Но народът има огромно количество проблеми, които ти нищо не направи, за да решиш. Почваме с по-леките: Войната на пътя. Нищо не се прави. Мръстния въздух в София и другате. Нищо съществено. Все още не е мито, не са спрени замърсяващите автобуси. Кражби като КТБ не се наказват. Заплатите на учители и лекари са прекалено ниски. Последните увеличения трябваше да се направят през 2009. Сега трябва да са двойни. Няма заплати и добро отношение, няма образование, т.к. няма качествени учители (масово) и т.н. Специално за Шенген ти го казаха: корупция и организирана престъпност. Тук няма никакво действие. Така наречен нов закон, по-скоро цементира корупцията, отколкото й се противопоставя.

 • АЛО АЛО
  Отговор
  16 08:38  02.02.18
  Ало комуняги и на вас да ви....
 • народ
  Отговор
  17 14:22  02.02.18
  А проблема с циганската престъпност? А проблема с обезлюдяването на България? А проблема с бездомните кучета? А проблема с разбитите улици/не само в София/? А проблема с ниските заплати? А проблема с безработицата? и т.н и т.н.........?
 • народ
  Отговор
  18 14:25  02.02.18
  Странно,кои са ти решените проблеми? Или ти говориш за личните ти проблеми?
 • Тиквата
  Отговор
  19 19:34  02.02.18
  Най важния проблем за една държава са хората бе Тикво ....През твоето Мутробандитско управление хората станаха най Болни и най Бедни в Европа...А бе на този човек ,, диагнозата" му с обоостря"" и става много опасен за държавата .....

Напиши коментар:


Публикувай