2 745 4

Кметът на Септември: Всичко идва от тези, които държат минералната вода

Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета

Мартин Христов

Кметът на община Септември Марин Рачев е задържан, ще му бъдат повдигнати две обвинения, съобщиха в Пазарджик ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало в края на ноември миналата година. Корупционно престъпление от кмета на община Септември. Към настоящия момент той е задържан по Закона за МВР. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвинение на лицето за две престъпления към този момент и те са умишлена безстопанственост по отношение на седем сделки. Второто обвинение, за което са събрани доказателства, е сключване на неизгодна сделка. Имот, който като кмет е закупил от едно дружество, чийто собственик е бил той преди,каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, съобщи БНР.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев обясни:

Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми, които са доста и не мога да ги изредя всичките и да ги възпроизведа правилно към този момент, са управлявани, представлявани, собственост на втори братовчедки, съпруги и всякакви други, които в момента не мога да ги възпроизведа. Така че по тази линия, в последните две години, те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 милиона лева.

Кметът на Септември Марин Рачев, който под полицейска охрана бе изведен от Общината и откаран към Районното полицейско управление за разпит, заяви пред медиите, че всичко, което се случва с него е организирано от група хора, които държат минералната вода в региона. Марин Рачев не пожела да коментира обвиненията срещу него, които, според доклад на Софийската градска прокуратура, са за длъжностно престъпление и злоупотреба с обществени средства за 13 милиона лева:

Не съм заключван, нямам повдигнато обвинение към настоящия момент. Оказваме пълно съдействие на разследващите. Няма нормален човек, който да не се притесни, ако му се повдигне обвинение. Но аз вярвам в правовата система на държавата и съм сигурен, че истината ще излезе наяве.

Масирана акция се провежда от сутринта в община Септември. Над 50 полицаи извършват претърсвания в кабинетите на сградата на Общината и частни домове.

Рано тази сутрин кметът Марин Рачев и цялата администрация са били принудително докарани в сградата на Общината. Акцията е на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията. Това е първата операция от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • цоле
  Отговор
  1 20:56  01.02.18
  ИДАТ ИЗБОРИ

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 21:44  01.02.18

  До коментар #1 от "цоле":

  Дрън-дрън.Кажи точно кога са и КОЙ ДАВА НАЙ-МНОГО!Аман от професори.
 • Русенец
  Отговор
  3 11:30  02.02.18
  Цяла България е оплетена в мрежата на Октопода наречен ГЕРБ ! Спасение няма ! Всички кметове са феодали, забогатяващи ежесекундно! Ако не се премахне Плоския данък, който узаконява богатството им, в следващите години ще се превърнем в Латиноамериканска държава и престъпността ще избуее като в Мексико и Бразилия.
 • Таско
  Отговор
  4 12:35  02.02.18
  Кметицата на Каварна също даде на брат си да 'озелини' 30 кв. метра за 30 000лв. Нещо ще последва ли?

Напиши коментар:


Публикувай