1 274 7

Спешна помощ: За счупен крак такси, а не линейка

Повикали такси, четирима го пренесли до колата и откарали в „Пирогов”

Венцислав Михайлов

Eкип на Спешна помощ посъветва мъж със счупен крак да си хване такси до болницата, вместо да изпрати линейка.

Една вечер, ритайки футбол с приятели, Йордан Стоянов пада на игрището и чупи крак. Един от първите, който му помага е Димитър Лазаров. Заедно със съотборниците му го превързват и звънят на телефон 112, разказва случая bTV.

„Имаше така известни спорове дали да предприемем действия да го закараме до „Пирогов” сами или да изчакаме линейката”, спомня си Димитър.

След като състоянието на Йордан се влошава, звънят отново на Спешна помощ. Оказва се, обаче, че няма свободна линейка.

„Минаха около 30-тина минути, в които той започна да пребледнява. Да му пада кръвното от болката и от самия стрес. Казаха в крайна сметка, че няма свободни линейки и е най-добре да си хванем такси. Ние така се спогледахме. Казахме „Как така?”, разказа още Димитър.

Повикали такси, четирима го пренесли до колата и откарали в „Пирогов”. От Спешна помощ не отричат, че са посъветвали пострадалият да си хванат такси. Причината – в същата вечер са приети 150 повиквания, а към момента на подаване на сигнала всички 13 екипа били заети.

От бърза помощ обясниха, че счупването на крак е спешен, но не и животозастрашаващ случай.

Оказва се, че таксиметровите коли често изпълняват ролята на линейки. В такива случаи поръчките се обработват с приоритет. А част от шофьорите са обучени парамедици.

В момента Йордан е настанен в болница. Оказва се с тежко счупване на подбедрицата. И е разочарован от Спешна помощ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 09:04  02.02.18
  Преди няколко дни имаше починал след счупване на крак. Я сега спешната помощ да каже какво ще стане ако този човек е чакал почти час, образували са се съсиреци и като тръгне с таксито тези съсиреци да го доведат до инфаркт или емболия? Тогава таксито ще им докара един труп. Спешна помощ трябва да се отзовава, да е налична по региони и пропорционално на броя на населението.
 • 2 09:14  02.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • лигльовци
  Отговор
  3 09:33  02.02.18
  Много правилно са ги посеветвали за такси, а всеки ''болен'' като този има право да чака линейка колкото си ще, въпрос на вкус.
 • ГОСТ
  Отговор
  4 09:34  02.02.18
  Аре стига сте мрънкали бе, женчовци! Здрави и прави мъже, в разцвета на силите си, за счупена подбедреница чакат линейка! Още малко и за изкълчено кутре ще чакате линейка! Лигльовци! Нормалното поведение е, да го качите на кола и право в болницата!
 • гучи
  Отговор
  5 09:58  02.02.18
  Вижте му обувките на единия и нема нужда от коментари.
 • Митю
  Отговор
  6 10:01  02.02.18
  Като им знам заплатите,се учудвам,че въобще работят!
 • гост
  Отговор
  7 14:44  02.02.18
  Ако беше от "Бистришките тигри" щеше фалкона на Тиквун да го извози до болницата.

Напиши коментар:


Публикувай