2 883 4

Вижте Самуиловата крепост (ВИДЕО)

Крепостта е построена върху старо тракийско и българско селище

Вижте Самуиловата крепост (ВИДЕО)
Снимка: Официален туристически портал на България
Венцислав Михайлов

Самуиловата крепост е средновековна българска крепост, намираща се в Ключката клисура, между планините Беласица и Огражден, разказва сайтът „Петрич нюз“.

Разположена е на хълма Куфалница, до река Струмешница, на няколко километра от село Ключ Община Петрич. Построена е в началото на XI век, когато България начело с цар Самуил води епичен двубой с Византия, която по това време постепенно завладява българските земи. Самуиловата крепост е част от мащабна и сложна отбранителна система, дълга над 8 километра, която прегражда Ключката клисура. Крепостта е построена върху старо тракийско и българско селище.

Построена и именно в тази клисура, защото по този път византийският император Василий II нееднократно е преминавал, настъпвайки към западните български земи. Крепостта е имала 3 защитни вала и 2 рова.

В близост до Самуиловата крепост се е разиграла трагичната за България Беласишка битка, по-известна като битката при с. Ключ, след която са ослепени близо 15 000 български войни и която води до началото на края на Второто българско царство.

През 1982 година е открит Парк-музей Самуилова крепост, в който днес могат да се видят останките от Самуиловата крепост и бронзова статуя на цар Самуил. Крепостта се намира до пътя от Петрич до ГКПП Златарево – Ново село и е един от 100-те национални туристически обекта.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 23:36  10.02.18
  Самуил е бил фашист и древен капиталист! Смукал е пари от народа

  Коментиран от #2

 • Гост
  Отговор
  2 05:35  11.02.18

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Ти не си прав, специалистите казват че е най-умния цар който сме имали! Казват че се е родил твърде рано за времето си!
 • Жалко
  Отговор
  3 09:11  11.02.18
  Толкова жертви и от двете страни в тази война, а можеше ако се бяха насочили на изток да изринат зараждащите се турски бейлици един път завинаги и сега всичко щеше да е по-различно
 • Ицо
  Отговор
  4 10:09  11.02.18
  Аз пък си мислех, че Второто българско царство е започнало след въстанието на Асен и Петър. То пък е освободило българите от византийско робство под което сме паднали именно след въпросната битка при село Ключ. Сигурно съм се заблудил нещо.

Напиши коментар:


Публикувай