998 0

С писмата на Джовани Киаромани – от Виена до Бурса

Венцислав Михайлов

Представянето на книгата „Джовани Киаромани и неговото пътуване от Виена до Бурса през 1659 г.” (изд. “Парадигма”, 2017) препълни Заседателната зала на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) в последната вечер на януари. Изданието е красиво оформено, качествено отпечатано и се появява на бял свят благодарение на финансовата подкрепа от Италианския културен институт в София.

В своето представяне на книгата проф. д.н. Орлин Събев подчерта, че този своеобразен епистоларен пътепис е изключително ценен, защото в него за първи път се публикуват писмата на Киаромани както на оригиналния им италиански език, така и в български превод. Проф. Александър Костов, директор на Института по балканистика с център по тракология на БАН, и доц. Йорданка Бибина, председател на секция “Културна история на балканските народи” в същия институт, наблегнаха на приноса на доц. Пенка Данова като съставител и преводач на книгата.

Доц. Данова прочете стихове от писмата, отразяващи впечатленията на младия италианец от чара на местните жени, които среща по пътя си. Сеньора Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, отбеляза значението на книгата за разбирането на историческите връзки между българския и италианския народ.

Издателят Живко Кушев сподели пред многобройната публика радостта си от работата по “Джовани Киаромани и неговото пътуване…” и гордостта си от постигнатия резултат. Доц. Любомир Георгиев от НБКМ изтъкна, че писмата на Киаромани се съхраняват във фонда на проф. Марин Дринов в Българския исторически архив към Националната библиотека.

Мястото и времето за представянето на книгата са избрани неслучайно – през 2018 г. се навършват 180 г. от рождението на проф. Дринов и 140 г. от учредяването на Народната библиотека на България, за което възрожденецът има голяма заслуга.

България


Напиши коментар:


Публикувай