2 157 4

Шестима от служебния кабинет на Софиянски са били в ДС (ВИДЕО)

България остана единствената страна в бившия Източен блок, в която не беше проведена лустрация и декомунизаци

Шестима от служебния кабинет на Софиянски са били в ДС (ВИДЕО)

Шест от членовете на служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997-а година са били агенти на Държавна сигурност, разкри в предаването „Документите“ Антон Тодоров.

Това са: вторият вицепремиер и служебен министър на правосъдието Хараламби Анчев, чийто псевдоним е бил „Чавдар“. Министърът на енергетиката Георги Стоилов бе осветлен от Комисията по досиетата като агент „Георгиев“ на Четвърто управление на Държавна сигурност.

Външният министър Стоян Сталев също е бил агент на ДС с псевдоним „Маринов“. Тодоров обяви, че той е вербуван да работи срещу САЩ през 80-те години, а 10 години по-късно на него се възлага да провежда външната политика за съюзнически отношения именно със Съединените щати и да ръководи въпросите, свързани с членството на България в НАТО. Министърът на териториалното развитие и строителството Никола Карадимов също е агент на Държавна сигурност с псевдоним „Андрей“.

Той е бил министър и в правителството на Филип Димитров, а след 2002 – а година става секретар по външната политика на президента Георги Първанов. Заместник – министърът на търговията Минко Герджиков е бивш щатен служител на Първо главно управление на ДС. Заместник – министърът и главен секретар на Министерството на търговията и външно-икономическите връзки Румен Денчев e бил агент на ВКР – ДС с псевдоним „Първомайски“, а впоследствие и агент на Шесто управление.

В предаването „Документите“ Антон Тодоров припомни, че България остана единствената страна в бившия Източен блок, в която не беше проведена лустрация и декомунизация.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 😀😀😀
  Отговор
  1 08:24  04.02.18
  Благодаря ти Георги Марков, съдия гласувал против лустрацията. Заедно с Костов ни поведохте към светлото бъдеще.
 • Абу Талиб
  Отговор
  2 08:45  04.02.18
  Новият президент е бил агент на ДС, как да не са агенти тия шестимата, нали той ги назначава. Така са му наредили.
 • Другар
  Отговор
  3 10:07  04.02.18
  Е добро утро.То затова сме на този хал с лидери като Нинова,защото Костовите другари не приеха лустрацията!
 • Дони
  Отговор
  4 11:53  04.02.18
  През царското време ( когато мафията се сдоби с държава )бяха повече.Да не говорим за тройната коалиция НДСВ-БКП(БСП) - ДПС.

Напиши коментар:


Публикувай