2 686 12

Как се ползват моторните шейни в Боровец?

„Бороспорт” поддържа 10-километрово трасе

Стефанаки Йоанис

Моторни шейни в Боровец се дават под наем след 10-минутен инструктаж, само на пълнолетни. Туристите се движат с каски и с водачи, скоростта е 10 км/ч.

Това каза за bTV Асен Манов, който се занимава с такава дейност в курорта Боровец.

"Туристите се движат с 10 км/ч., задължително с каски, има и водачи – броят им зависи от броя на хората в групата. Шейни се дават под наем само на хора, навършили 18 г., тези под 18 г. са пасажери", уточни Манов.

При инцидент с моторна шейна над Боровец, управлявана от министъра на транспорта Ивайло Московски, загина 4-годишният му син.

Инцидентът е станал вчера между 14:30 и 15 ч. на урегулирано трасе за моторни шейни в района на хижа „Чакър войвода”.

В този район е много голям наклонът, трябва да се кара с професионална шейна, твърди Асен Манов.

„Бороспорт” поддържа 10-километрово трасе за моторни шейни, но то не включва участъка, в който е станал инцидентът вчера, каза Росица Стойкова от фирмата.

Трасето се поддържа със специална машина, която на 2-3 дни минава, за да обезопаси терена.

Направен е повторен оглед на мястото на трагичния инцидент със сина на Московски, който трябва да помогне да се изяснят причините.

Според първоначалната версия на разследващите най-вероятната причина за случилото се е неравност на пистата.

Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мнение
  Отговор
  1 11:10  04.02.18
  При движение с 10 км/ч това нямаше да се случи...
 • Шерлоков
  Отговор
  2 11:18  04.02.18
  На всеки може да се случи подобна трагедия,дори и да внимава!Вероятно детето е стояло в скута на баща си и е поело удъра?Жалко за нелепата смърт и Господи бъди милостив към Семейството и им дай сили да продължат напред.

  Коментиран от #3

 • Гост
  Отговор
  3 11:42  04.02.18

  До коментар #2 от "Шерлоков":

  На повечето българи не може да се случи. Защото не могат да си позволят финансово да карат моторна шейна

  Коментиран от #6

 • Адаша
  Отговор
  4 13:07  04.02.18
  Зимните хобита като ски, сноуборд и тн крият своите рискове. Всеки който се занимава с такива рано или късно го застига я травма, я жестоко пребиваване. Планината е сурово място и не прощава грешки - изисква подготовка и правилна преценка на ситуацията.

 • Артур
  Отговор
  5 14:03  04.02.18
  Интересно , с кой "акъл" ще качиш 4 годишно дете на моторна шейна ? Между другото може ли да качиш 4 годишно дете на мотор , било то и с каска ? Къде ли е мислил г-на когато е решил да се забавлява ? Ако си беше стоял мирно и тихо не чудо видял ......, Но , жалко за детето защото обикновено децата плащат за греховете на родителите си ! Бог да прости детето , а за всички които се мислят за недосегаеми , за безсмъртни дано са си взели поука ..но не вярвам ....като гледам Ромската как се е "разгонил като животно" , как не спря и за миг да ръси глупости дори и след трагедията с детето му ! Хора , спрете се , огледай те се , не всичко е усвояване на еврофондовете ,не всичко е в нормите на християнското семейство и учение дори да е в духа на добрите европейски практики и политики ! Кой ли ще е следващият ?

  Коментиран от #7

 • ГОСТ ЧИТАТЕЛ
  Отговор
  6 15:39  04.02.18

  До коментар #3 от "Гост":

  Защо трябва да си злобен,като си беден? Какъв ти е проблема,като не можеш да си позволиш шейна? Много хора на земята не могат да си позволят и най-евтиния салам ,но не злобеят на чуждото нещастие. И грешиш ,че не може да случи на повечето българи. Може както си ходиш по улицата и една тухла да падне и да те убие, без да си ходил на Боровец. Или да блъсне пиян. Замисли се.

  Коментиран от #9, #10

 • 111
  Отговор
  7 17:34  04.02.18

  До коментар #5 от "Артур":

  С "акъла" на безотговорен родител, заслепен от високото си самочувствие и власт. Жалко за детенцето.
 • Шаран БГ
  Отговор
  8 17:49  04.02.18
  Не намирам злоба, а по-скоро укори към неразумния баща. Макар че за един родител по-голям кошмар от това, сам да причини смъртта на детето си, едва ли има ?!? Ако се е намерил някой, да го предупреди или направи забележка, че не бива да качва малкия, сигурен съм 200%, че Големия щеше да го изгледа с пренебрежение и презрение - нямаше да го удостои и с отговор дори. Нима не е знаел за правилата за безопасност ??? Не сме се разделили НИЕ на богати и бедни, а именно тези наши чорбаджии ни разделиха на бедни и богати и от бедните, т.е. евтините, те акъл не искат. За тях норми и правила не важат - те са над тях - както и над нас, естествено ! Привилегиите, които ползват като властници , ги имат за дадени от Господа и окончетелно ги лишават от трезво мислене и разум !!! Написано е : "Гордостта е начало на всеки грях" Случаят подтвърждава горната максима! Жалко за навръстното дете !!! Моторната шейна дори и с 5 км/ч да се е движила, това са килограми желязо. Ако се е прекатурила, колко му трябва на човека да го лопне по главата някой детайл- нежели това да се случи с малко детенце !?
 • Лиа
  Отговор
  9 17:50  04.02.18

  До коментар #6 от "ГОСТ ЧИТАТЕЛ":

  В случая цялата отговорност носи бащата качил малко дете на моторна шейна да го повози за кеф по снежно планинско трасе. Трасето било с неравности, не било добре обработено!? Отговорността и вината са САМО и единствено на бащата, който можеше да се забие в дървото само ако малко си отклони вниманието. Това е шейна, детето е на открито само каската не го спасява. Господ да прости детенцето!
 • Гост
  Отговор
  10 18:02  04.02.18

  До коментар #6 от "ГОСТ ЧИТАТЕЛ":

  Не виждам злоба в абсолютната истина. Точно такова нещастие с моторна шейна не можа да се случи на повечето българи. А дори и да съм озлобен към политиците, то е оправдано. Нима нямат вина че сме най бедни в Европа и не можем да си позволим елементарни удоволствия, като почивка на планина или море. Жал ми е за изгубения детски живот, но за бащата и 5 пари не давам.
 • петър
  Отговор
  11 19:31  04.02.18
  от утре всички трасета за моторни шейни почват да се асфалтират за да няма неравности ! няма нужда прокуратурата да си измисля причини за да не съди московски,той вече е осъден!
 • Ники
  Отговор
  12 16:01  05.02.18
  Зависи какво ще правиш с тая шейна .. ако ще трябва да се транспортираш нещо .. да качиш детето внимателно и бавничко .. ама ако ще се юркаш на детето не му е там мястото ... на всички им е ясно че да се стигне до такъв инцидент не е било бавно ... ма то трябва да се мисли за тия неща ...

Напиши коментар:


Публикувай