5 Февруари, 2018 08:47 2 500 41

Ангел Джамбазки: Македония е българска и гърците нямат основания за протести

  • македония-
  • име-
  • спор

На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция, коментира евродепутатът Андрей Ковачев

Ангел Джамбазки: Македония е българска и гърците нямат основания за протести - 1
Снимка: bTV

Македония е Българска и гърците нямат никакви основания за тези протести. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV евродепутатът Ангел Джамбазки по повод протестите в южната ни съседка за името на Македония.

Модерната гръцка държава се появява на Балканите 1912 – 1913 г. в сговор с Белград. В териториите, които те окупираха тогава и до днес продължават да окупират, и досега хората говорят на нашенски език. Спорът, който продължава да се разгаря в Гърция, е ехо от сговора със Сърбия през 12 – 13 г., каза Джамбазки.

На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция, добави евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Това е единственият медикамент, иначе ще се повтори историята. Не знам дали народите на Балканите трябва през 30 – 40 години да повтарят едни и същи ужаси, каза той.

Това всъщност е идеята на ЕС – границите да останат символични и хората от двете им стани да имат що-годе един стандарт, да могат да преминават свободно и да се заселват от другата страна, посочи Ковачев. В Гърция националистическите настроения са много силни, въпреки че са в ЕС преди България. А в Македония 11 г. управление на Груевски даде достатъчно много аргументи да се засили проблемът с Гърция, а и с България.

63% от гърците искат да се намери приемливо решение за името, над 70% от тях казват, че продължаващият спор не е в интерес на Гърция, добави Ковачев. Протестите, според него, са, с цел да се сплаши премиера Алексис Ципрас и да не се стигне до споразумение за името.

С приемането на Македония в ЕС и НАТО ще се възстанови една историческа справедливост, затова сърбите и гърците пречат, каза Джамбазки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    4 16 Отговор
    Когато петела го няма в кокошарника ,кокошките почват да кудкудякат..това е положението на Балканите..от сто години нямат петел...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 guest

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    За петел не знам, но през 1912г заклахме свинята.
    И българи, гърци и сърби имаме дълг нова свиня да не допускаме.
  • 3 ключаря

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Евнусите не са Българско изобретение - затова да мълчат.От турско са дошли само простотии, назадничавост и тотална изостаналост от целия свят.
    Сега, като се замисля евнух=джендър - затова ли конвенцията била истамбулска, а ?

    Коментиран от #5, #19

  • 4 Истината винаги боли

    11 1 Отговор
    Петела си смени пола,нали първи подписа в своя кокошарник смяната си от петел на кокошка...Та снасяй и ти яйчица ХАСИЕНДА и не квакай в чуждият кокошарник за да не те оправи чужд ПЕТЕЛ....
  • 5 lenin demokrat

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "ключаря":

    Вече 140 години си свободен и кво изобрети за толкова години "свобода" , с кво си толкова горд от твоята 140 годишна "свобода" с фашисткия режим или комунистическия , а може би проамериканският . 140 години слугинаж това си изобретил българино велики .

    Коментиран от #8

  • 6 Снежа

    5 4 Отговор
    Какво сте се разкудкудякали Чели ли сте история ?А учили ли сте си ироците? Александър Македонски е гръцки пълководец Кога сме били по земите които е владял цяла северна африка и т. Н даже Тесалоники не сме виждали от вътре а сега големи македонци станахме.Друг е въпроса че населението на тези области на места даже не знае Гръцки а е славяни

    Коментиран от #13

  • 7 Русенец

    2 6 Отговор
    Дават трибуна на 2-ма олигархични хрантутници, за да ни промиват мозъците с глупости. Гърция няма да отстъпи от интересите си, тя за това е Гърция, която владее най-много острови в света и има най-голямата плажна ивица. Ние сме си клакьори и който ни плаща, на него слогуваме !

    Коментиран от #9

  • 8 ключаря

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "lenin demokrat":

    Аз, ли?Аз съм ключар и в моята област съм дал колкото мога.
    Ти пътувал ли си със самолет - Боинг.Конструиран е от БЪЛГАРИН - Асен Йорданов.Подил се е в свободна БЪЛГАРИЯ - 1896г., 1912 прави първия си самостоятелен полет със самолет в ... БЪЛГАРИЯ, онази БЪЛГАРИЯ, днешни села и градове на която дори през 1912 г. още са били под трско робство.Да - конструирал го е в Америка, но е БЪЛГАРСКИ УМ, а не американски или турски.Ами то тогава и Айнщайн трябва да кажем, че не е евреин, той дори не е роден в Юдея - ама е евреин.Ами то и за Бах и за Нютон важи - ама са евреи и евреите се гордеят с тях и творенията им.Така е и за Асен Йорданов.А бойната авиация - кой, - пак БЪЛГАРИ и бой по турците - даваш ли си сметка за историческия момент - 20-тина годи след освобождаването от омразните турци - от тях само "три синджира роби" и "даваш ли даваш Балканджи Йово" - да не би слугинажа да ги е измислил тия изстрадани песни?

    Коментиран от #11, #24

  • 9 ключаря

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    И това не е така - пак ще напиша - гърция е увеличила и то не отдавна - преди 100 години своята територия с 1/3 само са сметка на БЪЛГАРИЯ.Ако не бяха омразните кобурги това нямаше да се случи - нали не мислиш, че сме тръгнали доброволно да си търсим цар в Европа?Ако мислиш - няма изобщо за какво да спорим!
  • 10 Без провокации моля

    4 2 Отговор
    Това са пълни глупости ! Май някой друг има интерес да подклажда и гръцките, и Скопските, и сръбските и нашите псвдонационалисти да сеят страхове и антагонизъм, за да осуветят приемането на Р.Македония и на останалите западнобалкански държави в ЕС и НАТО ! Ние нямаме какво да делим нито с гърци, нито със сърби, още по-малко пък с нашите Вардарски братя ! Напротив, с всеки от тях имаме общи гени, обща история и общ интерес да живеем заедно, без граници и по общи правила в Европейското семейство ! Съединението, а не противопоставянето на Балканските народи прави силата и просперитета им !
  • 11 Русенец

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "ключаря":

    Ние сме получили Освобождението си от Турската империя даром, от Русия, за това ако не бяха Кобургите, щяха да са други нехранимайковци, защото Австро-Унгария и Германия веднага са усетили продажността на новобългарската боржуазия и са си правели каквото искат с нас. Гърците са се разширили за наша и турска сметка, просто защото ние сме им съседи, няма да се разширят за сметка на Виетнам я!

    Коментиран от #14

  • 12 Подстрекатели

    1 1 Отговор
    Това са пълни глупости ! Май някой друг има интерес да подклажда и гръцките, и Скопските, и сръбските и нашите псвдонационалисти да сеят страхове и антагонизъм, за да осуветят приемането на Р.Македония и на останалите западнобалкански държави в ЕС и НАТО ! Ние нямаме какво да делим нито с гърци, нито със сърби, още по-малко пък с нашите Вардарски братя ! Напротив, с всеки от тях имаме общи гени, обща история и общ интерес да живеем заедно, без граници и по общи правила в Европейското семейство ! Съединението, а не противопоставянето на Балканските народи прави силата и просперитета им !
  • 13 ключаря

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Снежа":

    Те уроците са едно, а истината? ....?Какво е това жива "грък"?Идващите от Етиопия данайски племена са единствените, които могат да се нарекат със сигурност "гърци" - те завладяват местните автохонни племена - напр. ахейцие и мирмидонците, които днешните гърци си ги присвояват.А сега чети, моето момиче и попивай, защото го е писал византийски хроникьор:
    І. Ахейците не са гърци.

    Те са предгръцки народ. Ахейците са тези които обсадили Троя начело с Ахил и живеели в областта Аргос . Припомняме следния стих на византийския писател Йоан Малала (491 – 578г.), автор на 18-томната „Всемирна история”:
    image

    „Ахил замина заедно с Атридите,
    като водел своя собствена войска
    от три хиляди души, наричани тогава
    мирмидонци, а сега българи.

    Тези сведения са много оспорвани, но са исторически факт. Това сведение е отразено и старобългарския превод на "Илиадата" направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа.

    И още стихове – на Йоан Цецас, ХІ век:

    …с тях бе Ахил,многославният син на Пелей и Тетида,
    чийто известен родител беше Хирон философа.
    Бе предводител на хуните, българите-мирмидонц
  • 14 ключаря

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    Е, и?Да продължим с фалшификацията "гръцка нация"?Да им признаем нашите земи и хора, само защото сме едни от последните освободили се в Европа.Имали най-много, владеели най-много- първо кои са те?И второ винаги ли е било така?
  • 15 нищоуправника

    3 0 Отговор
    Тоя Джамбазки голям връзкар, как го уредиха в ЕП, удариха му много здраво рамо, иначе момчето се занимава с проблеми, които нямат решение, някакви, такива измислени, за да е по-лесно.
    За Македония отдавна всичко е ясно, ама по селата безчинстват циганите и въобще не им дреме за Брюксел или за Македония.
    Явно и на Джамбазки не му дреме, нали бара парата в Брюксел, че и костюмче си барнал, да е по интелигентен.
  • 16 История

    6 1 Отговор
    Македония е била българска
    България не си мръдна пръста и Сърбите направиха за 45 години това което турците не можаха за 500
    За капак на това българи биха и тормозеха българи в Пиринско да ги правят македонци
    Жалко но факт Джамбаски ефенди
  • 17 Снежа

    1 4 Отговор
    До 13 миличък чела съм много съм чела а ти явно не си Къде видя Българи по времето на Ахейците Нали сте дошли с Аспарух но какво да кажа на хора чели или не чели Винету?

    Коментиран от #20

  • 18 дааааааааа

    2 0 Отговор
    Новобългарска република Македония. Това е правилното име. А след приемането и в НАТО и ЕС, съединението прави силата.
  • 19 Хасан

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "ключаря":

    И гърците,и македонците и нашите тука трябва да зная мястото си в хранителната верига..

    Коментиран от #21

  • 20 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Снежа":

    Гледай довечера "Канал1".Ще има специално предаване за недочелите, като тебе - ще стане въпрос за това как българите са били пред стените на Константинопол и са правели многомесечни обсади 400 и 500 г. сл. Христа, т.е. 300 години преди създаването на Аспарухова България - а това, че мирмидонците са местно -автохонно племе и това мирмидонско племе през 491 година сл.хр. Малала нарича БЪЛГАРИ са го писали византийски историци, недолюбващи БЪЛГАРИТЕ по разбираеми причини - все пак БЪЛГАРИТЕ са местни.Нали не мислиш, че Аспарух дошъл от нищото и казал на византийците "муш" и те "въх, убихте ни - правете си държавата"
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Снежа

    0 7 Отговор
    До 13 😀😀😀😀Какво като са били пред стените на Консрантинопол Превзели ли са го? Поседели погледали и се избили Отишли си с пръст в усъата и то среден....😀😀😀😀😀😀8446

    Коментиран от #23

  • 23 ключаря

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Снежа":

    Глупости, просто те затапих за това, че триста години преди Аспарух БЪЛГАРИТЕ документирано са били по тези земи, а както вече ти цитирах византийски, а не български хроникьори са писали за мирмидонците, че това са сегашните БЪЛГАРИ - чети и учи коте - знанието е сила.
  • 24 lenin demokrat

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "ключаря":

    Защо говориш за емигрирали личности , то всяка една държава има сигурно такива хиляди , говори за личности които са създали нещо в собствената си държава и са известни с това в цял свят , и престани да се оправдаваш с това турско робство , държави като германия и япония бяха изравнени буквално със земята по време на В.С.В. и няма и след 10 години хората икономиката им заработиха с пална сила и са едни от най технологичните и развити държави , а ти и твоите родители сте "свободни 140 години" и се задоволяваш с една едничка мисъл-цитирам : Аз, ли?Аз съм ключар и в моята област съм дал колкото мога. С това мислене няма да стигнеш далеко , светът не е канал 1 и интернет , излез виж малко свят бъди широкостроена личност не бъди тесногръд и не обвинявай никой за своето нещастие .

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Хасан

    0 3 Отговор
    Македония ако е българска,македонците ако са българи демек и Александър Македонски е българин...да съберем подписка името на Пловдив да се смени на Филипе....Да не е Филипополис че ще звучи гръцко...
  • 26 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "lenin demokrat":

    Ти си някакъв елементарник,който изобщо не е в час със спора.
  • 27 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "lenin demokrat":

    Името акд.АнелБалевски, говори ли ти нещо?В цял свят се признава, че неговото откритие е най-голямото за втората половина на 20-ти век.Всъщност заради него сега можеш да караш бързо и удобно автомобил, да има големи и силови машини в цял свят - а пък си се е родил и живял и творил в комунистическа БЪЛГАРИЯ и то само 50 години от освобождението от омразното турско робство, върнало БЪЛГАРИЯ 500 години назад
  • 28 Снежа

    0 5 Отговор
    Бая котка съм на 60 годин колкото книги имам в хола си ти и не си ги санувал камо ли да прочетеш а защо не кажеш влизал ли Български крак в Константинопол ? И кога само като турист😂😂😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 29 ключаря

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Снежа":

    Коте и ще си останеш - БЪЛГАРИТЕ да не са анадолци, че да превземат Константинопол - само са профучали край него изклали са арабите напиращи към Константинопол и са се прибрали в земите си - горките ромеи са приготвили ключовете на града и десетилетия в книгите си се чудят защо БЪЛГАРИТЕ дори не са и и посетили - исторически справки на византийски летописци колкото щеш.
    То въпросът не е за това изобщо но нейсе - да научиш и ти нещо- защото според твоите "много"книги БЪЛГАРИТЕ се появили по тези земи с Аспарух
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Снежа":

    Да откраднеш азбуката на местните племена/повечето от които тракийски/ и да добавиш само три букви, после да именуваш тази азбука елинска - и кой го прави това - един народ издънка на Даная, сиреч на евреите.Толкова много са откраднали в науката от египтяните, че самите елини в Атина, когато са искали да кажат -"какво ми се правиш на умен" са казвали "какво ми се правиш на египтянин".
    Твърда глава - не е точно обида.
  • 32 ключаря

    4 0 Отговор
    Нещо повече, Коте: Омир в "Илиада" никъде не споменава за гърци или за елини - защо ли? - ами защото тогава просто ги е нямало или по-точно имало е данайци, които по това време още не са се осъзнавали като елини.Но виж мирмидонците ги споменава десетки пъти.
    Спорът за мене е приключен.Казах!
  • 33 Снежа

    0 4 Отговор
    Не миличък по точен превод дебелоглав българин ама защо ли като по добри воини сте били 200 г под гръцко или елинско някак си не чини 😁😁😁😁😁😁

    Коментиран от #34, #35

  • 34 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Снежа":

    Бъларите сме били под византийско робство, но не и под гръцко.Гърците също са били роби във Византия.
    Относно превода - твърдоглав, дебелоглав - заври си го където ти е хубаво.
    А, липон, : Ахейците са елини, елините са тесалийци, а тесалийците са траки! Така е според Омир, подкрепен и от Страбон! Тогава? Какви гърци са ахейците?! Още повече и първи! Ето я първата огромна лъжа, първата грандиозна измама, откъсваща един народ от корените му и представяща го за нещо абсолютно несъществуващо – „древните гърци”.
  • 35 ключаря

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Снежа":

    Истинската история на възникването на ахейския народ, написана преди около две хилядолетия разбива голословните твърдения на цялата многолюдна и многолика пасмина от лъжци и измамници, повтарящи неспирно като в хипнотичен транс: „гърци, гърци, гърци...” Веруюто на тези заблудени овци и мошеници – елинококи е същото като на известен сърбоман от Скопие: „Немам доказ, али твърдим”. Т.е. историческите доказателства за тези самовлюбени псевдоисторици нямат никакво значение, важно е те какво ще измислят и кажат. И хората трябва да им вярват безпрекословно. Но хората не са безумци като тях самите и могат да различават истината от лъжата.
  • 36 Снеж

    1 2 Отговор
    Що ли толкова те заболя нали писа че спора приключи .?Аз съм наполовина елинида затова моя превод е правилен н а това къде да го завра показва че си безсилен в спора в всяка история ясно е записано при Самуил БГ пада под гръцко И да те боли и да не те боли това е факт.никъде не се казва присъствиеидрДругата ми полоеина и се иска гърците да са били под БГ каквото и да е даже присъствие да ксжем но уви сори 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #37

  • 37 ключаря

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Снеж":

    Ти си първият човек, който обявява този факт - . че БЪЛГАРИТЕ били под гръцко робство.Под Византийско - да, но под гръцко?Самите гърци не смеят да напишат толкова дръзка лъжа - цитирай някой, който го твърди и е историк или летописец!
    Елинида си била,т.е. данайка - егати родословното дърво, което имаш?
    Ако си просто елинида, да не се окажеш автохонна ахейка?Или сипък мирмидоннка - На кого са кръстени мирмидонците, знаеш ли?
  • 38 Снежа

    0 3 Отговор
    Абе нали сме 21 век какви ахейци какви 5 лева днес... Държавата е гърция те обаче се зовът елини Другите са само в болния ти мозък нали не мислиш че съм зачената през тези периоди апък няма и как аз съм само нас 60 г
    че ме наричаш коте това само ме ласкае

    Коментиран от #39

  • 39 ключаря

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Снежа":

    Е, и? Като си на шейсет, хайде дружно да паднем под гръцко робство!
  • 40 Снежа

    0 2 Отговор
    Предлагам да ме наречеш македонка Няма да се обидя..... аз за Българите е извесно че ви пречат трите З злоба завист и затлъстяване аз никого не мисля да поробвам такива като теб сами си слагат главата на дръвника....апропо ти на воденица ли си правен или си зодия близнаци те дрънчат като празна тенекия?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове