975 0

Бедствието във Враца: Щети за стотици хиляди, мъж се бори за живота си

Вятърът е отнесъл части от покриви върху съседни сгради

Светослава Ингилизова

Заместник-кметът на Враца Мария Попова и секретарят Нина Дакева извършиха предварителен оглед на нанесените щети от бурния вятър, който премина през Враца на 3 февруари, съобщиха от общината.

Той бе с пориви от 115,2 км. ч. През целия вчерашен ден екипи на ОП „БКС - Враца“ почистваха града от падналите клони и дървета. Над 80 са получените сигнали на телефоните на Дежурния съвет по сигурност и 112 от граждани за счупени витрини, прозорци, дървета, паднали билбордове, пътни знаци, ел. стълбове и отнесени покриви.

Сред най-тежките е сигналът от ул. „Леденик“ №21, където живеят мъж и жена, на 84 години. Бурният вятър откъсва част от покрива на жилищна кооперация, която пада върху съседна сграда, а след това я пренася и на покрива на къщата на възрастните хора. Жената е на легло, а съпругът е трудно подвижен.

„Нарушена е цялостната конструкция на къщата и тя е опасна за обитаване. За да опазим живущите, те ще бъдат изведени временно и настанени в общинско жилище, до отстраняване на всички повреди. Вече сме разговаряли със строителна фирма, която ще поеме ремонта“, каза Мария Попова.

Заместник-кметът провери на място и сигнал на ул. „Кръстьо Българията“. Силният вятър пренася част от покривната конструкция от мансарден етаж на №25 върху две съседни сгради.

На място бяха проверени още сигнали за съборени покриви. „След направения оглед на щетите установихме, че голяма част от жилищните сгради нямат застраховка, ремонтирани са покривите, без да има сключени договори с фирмите, които да поемат гаранционната отговорност. Търсим начини и на тях да помогнем“, добави още Попова.

На проведено поредно заседание на Кризисния щаб бе решено, в Информационния център за обслужване на граждани, да има служител на Община Враца, който ще приема сигнали и ще отговаря на въпроси на граждани, свързани с нанесени щети, вследствие на ураганния вятър. Ще се сформира и комисия, която ще извърши оглед на пораженията, ще изготви и оценки, за да може да се кандидатства за отпускане на помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, БЧК, Регионална дирекция „Социално осигуряване“ и Общински съвет.

По първоначални данни, 200 000 лв. са нанесените щети на частни имоти, а над 500 000 лв. са на общинска собственост, посочи още заместник-кметът Мария Попова.

Бурята бе вдигнала покрива на склад за палети и въглища, който се намира на Криводолско шосе и го стоварила върху съседен склад за дървен материал. Разстоянието между двата е повече от 50 метра, съобщи "Булнюз".

Общината мобилизира общинското БКС да разчиства от падналите дървета и клони в градинките и по улиците на града. Във вчерашния ден чиновниците са получили повече от 80 сигнала за поражения след бедствието. Днес отново ще заседава кризисния щаб към общината, на който ще де дадат оценки на щетите, които нанесе вчера ураганният вятър и ще бъдат предприети мерки, ако постъпят нови данни.

Врачанин пък се бори за живота си, след като ламарина се стовари върху него. Инцидентът стана точно до бившето кино „Коларов“. Критично е състоянието на пострадалия 39-годишен мъж.

Върху него паднала покривна ламарина, той останал да лежи на земята, а минаващите граждани сигнализирали на телефон 112. Инициалите на ранения са Д.П., а след оказаната му спешна помощ, той е транспортиран до болница в София. Състоянието му е изключително тежко вследствие на множествено счупване на основата на черепа, лицето му е нарязано от метала.

Другият пострадал мъж в района на "Дъбника", върху когото се стовариха счупени стъкла е без опасност за живота, въпреки сериозните си наранявания.

Враца / България


Напиши коментар:


Публикувай