641 10

Софиянци на протест заради мръсния въздух

Мартин Христов

Жители на столичните кварталите „Красна поляна", „Разсадника", „Западен парк" и „Овча купел" излизат на протест с искане да се предприемат спешни действия срещу мръсния въздух. Акция се организира и в Русе.

Протестиращите ще настояват Столичната община да изпълни предложените от тях мерки за справяне с проблема. Гражданите са на мнение, че никъде не са предвидени мерки за справяне с отоплението на твърдо гориво и боклуци.

Преди седмица – на 28-ми януари, заради силно замърсения въздух в градския транспорт на София се пътуваше със специален "зелен билет" от 1 лев за целия ден за всички линии. По данни на Столична община от него са се възползвали 20 000 човека.

Качеството на въздуха ще се обсъжда на двайсет и първия Европейски форум за екоиновации в София. Той ще се състои днес и утре в София Тех Парк. Форумът се организира съвместно от Генерална дирекция "Околна среда" на ЕК и Министерство на околната среда и водите.

Той ще разгледа екологични иновационни решения за подобряване на качеството на въздуха и ще събере компании и публични органи, които вече са успели да разработят и внедрят ефективни нови технологии или иновативни модели на бизнес и управление с онези, които търсят такива решения и практики, съобщи Нова тв.

По-специално ще бъде обърнато внимание на замърсяването на въздуха, произтичащо от използването на енергия, транспорта и селското стопанство. Акцент в дискусиите ще бъде поставен също и върху осигуряването на финансиране за екологични иновационни решения.

Той ще бъде открит от министъра на околната среда и водите Нено Димов и от ръководителя на Генерална дирекция по околна среда на Европейската комисия Даниел Кайеха Креспо. Видеообръщение ще направи европейският комисар за околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:08  05.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бизнес предложение
  Отговор
  2 10:16  05.02.18
  Търся овчари(козари) по възможност соФФиянци.Осигурявам чист въздух 24 часа на денонощие,био храни много секс(кой каквото си хареса),па даже и ПАРИ ДАВАМ.
 • filo
  Отговор
  3 10:17  05.02.18
  Чобаните вън от София. Тогава този проблем ще бъде разрешен.
 • Петко
  Отговор
  4 10:17  05.02.18
  гого, да не пиеш парцуца, държана в туба от нафта?

 • кукуруку
  Отговор
  5 10:35  05.02.18
  Действията срещя мръсния въздух са "софиянци" да се върнат по родните си места. Що никое село от Родопите не се оплака от мръсен въздух?!
 • оня без коня
  Отговор
  6 10:57  05.02.18
  Нек`ва далвера се заформя пак и трябва "обществена" подкрепа. Или мат`рияла требва да се прецака в името на него самия ... Още малко "протести" и нещата ще лъснат.
 • удивен
  Отговор
  7 11:50  05.02.18
  ... че не си спомням кога за последно миха улиците ... е то не може цяла зима да се хвърля гняс по улиците и после, като се затопли, да не се измият същите тези улици ... пък после колите им били виновни ...
 • 8 12:45  05.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Темида
  Отговор
  9 13:40  05.02.18
  А за безнаказаността която реално е причината за всеки проблем в БГ в последните 10 години включая и за мръсния въздух нещо протестче няма ли направи някой?
 • ГЛАРУС
  Отговор
  10 21:01  06.02.18
  Така им се пада на шопите - тук на моренцето НИЕ нямаме този проблем :) Свеж морски ветрец,БРИЗ и цацка ;) МЕДЕНКА ;)

Напиши коментар:


Публикувай