11 Февруари, 2018 06:30 9 781 36

Потвърдиха връзката на алкохола със седем вида рак

  • алкохол-
  • рак

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за връзката между употребата на алкохол и редица онкологични заболявания. Публикацията е посветена на отминалия Световен ден за борба с рака. Както отбелязват от здравната организация по-рано учените са открили, че спиртните напитки може да предизвикат минимум седем вида рак - на дебелото черво, на гърдата, на хранопровода, на гърлото, на черния дроб, на устната кухина, предава Дарик.

Световната организация посочва, че главният канцероген в алкохола е етанолът, който поврежда клетките в организма и увеличава риска от злокачествени образувания. Едновременната употреба на алкохол и тютюн увеличава риска няколко пъти, подчертават от СЗО.

Свързва се и увеличаването на вероятността от възникване на рак с количеството на изпитата спиртна напитка. Така например рискът от развитие на рак на гърдата при жените се увеличава с 50% ако тя изпива четири чаши вино дневно и със 130%, ако изпива осем чаши вино. Разберете на каква възраст е вашето тяло като направите това просто упражнение Световната здравна организация отбелязват и ниската осведоменост на хората за връзката между спиртните напитки и рака. Според проведено по-рано от британски учени изследване за такава зависимост знаят едва 13% от хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стефан

    89 6 Отговор
    Преди години старите хора са си пиели ракията и са си хапвали сланинка и понеже са вредни хората са живеели и живеят до 90-100г.,а ние сме модерни ходим по Макдоналдс и се храним здравословно, и затова младите хора умираме като мишки.

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Гад

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стефан":

    Ти да видиш значи как ни баламосва статистиката. Казват че сега продължителността на живота била по голяма. Кък става тая работа щом едно време са сърбали пърцуцата и замезвали със пръжки и са живели по сто годин. Значи сега гайлетим по 120? Или Стефанаки си измисля?
  • 4 КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ПО-ДОБРЕ

    21 0 Отговор
    И ДА Е ЛЕКО ЗА БЮДЖЕТА, КОМУ СА НУЖНИ ГАНЧОВЦИТЕ ? ДРЪЖТЕ СЕ ЗА ЦЕННОСТИТЕ, ДОКАТО ИЗЧЕЗНЕМ. МНОГО ЛАПНИ ШАРАН В БУЛГАРИСТАН.
  • 5 Иван

    50 2 Отговор
    Само да попитам СЗО,
    моята съпруга, като не близва алкохол и не пуши що се разболя от рак на гърдата? Къде точно е връзката, че не разбрах?

    Коментиран от #6, #16

  • 6 Лафчи

    43 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Съпругата на мой приятел почина от рак на белите дробове на 44 години. Не е близвала алкохол, никой от тяхното семейство не е пушил.
  • 7 пурко

    31 1 Отговор
    Не пие ,не пуши.Ще си умре здрав
  • 8 Варна

    76 0 Отговор
    Мисля, че всичко идва от фалшивата храна която ядем. Хранителната промишленост се превърна в химическа.
    Всичко ни е опаковано в найлони и ядем имитиращи продукти. По мое мнение 30% от храната която консумираме всеки ден е оцветители, овкусители и стабилизатори! -Инстантни вина, фалшиви лютеници, млека, сирена и кашкавали, хляб, олиа и местни продукти. Дори оцетът вече не е оцет, а кисели подправки! Зеленчуците растат в разтвори а не в почва, а ГМО-то стана икономически изгодно...

    Ние ядем петролни продукти и торове скъпи приятели!- Това за мен е причината!

    Коментиран от #9

  • 9 пурко

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    И те така
  • 10 gnida

    32 2 Отговор
    До сега не съм виждал алкохолик болен от рак .... Остава сзо да направи изследване , че тежкия физически труд влияе добре на организма и предпазва от рак , увеличава продължителността на живота и ще ги призная !

    Коментиран от #12

  • 11 Камагра

    14 15 Отговор

    До коментар #2 от "Стефан":

    ------------------------------------------------------------------ Кога са пили ракия и замезвали сланина - по турско робство ? Първото поколение което здравата пи ракия и яде мазно беше на бащите и дядовците ни- моите са починали от инфаркти и инсулти на 50-60 години, като от 40 години нагоре бяха видимо изтощени и износени от алкохола и цигарште
  • 12 Камагра

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "gnida":

    Всичките големи алкохолици имат рак, главно на дебелото черво, на белите дробове също, гърлото ама те нямат приятели и не споделят а повечето и не знаят

    Коментиран от #13

  • 13 gnida

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Камагра":

    Всички големи алкохолици са известни в градовете , напиват се , падат стават в кварталните кръчми и всички ги познават ! А голям алкохолик по западен стандарт е човек консумираш около 200-300 милилитра на седмица ! Тука не познавам някой да консумира по-малко ! Инак доста от родата пострада от тази гадна болест и то главно последните години ! От готините храни по магазините , от бомбите обеднен уран на нато в Сърбия , от ниското качество на живот .... Имам роднини които не пият , но имат рак ....
  • 14 qqqqqq

    18 5 Отговор
    Майка ми, Бог да я прости. Нито пиеше, нито пушеше. За 4 месеца рака я уби. Старите хора имат една приказка: " Който не дава пари за алкохол, дава за лекарства. ".
  • 15 112

    3 13 Отговор
    То е ясно че българина разбира повече от СЗО, пък после се чуди защо на неговата глава...
  • 16 Г М О - ПЕЧАЛБИ = ЗАПАДНИ ценности

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    ГМО Е УБИЕЦ ! Агро промишлеността ни убива със ГМО - СЕМЕНА И ХИМИКАЛИ, ГКОИТО СЕ НАТРУПВАТ В ОРГАНИЗМА И НЕ СЕ РАЗПАДАТ. Няма спасение, докато има демокрация и ЕС.
  • 17 Съчувствен

    14 1 Отговор
    Не забравяйте "Чернобил". Светлана Алексиевич:"Чернобилска молитва"- за по- големи подробности. Тежка книга!
  • 18 pompev

    9 0 Отговор
    Алкохола е също лекарство,нож със 2 остриета,ГМО вече не може да го избегнем,има го във пшеницата
  • 19 Що така

    17 1 Отговор
    Чърчил е починал на 92 години а не е пускал чашата с уиски от ръка и пурата от уста.
  • 20 ПИЯНДЕ

    15 1 Отговор
    АЛКОХОЛА НЕ РЕШАВАЛ ПРОБЛЕМИТЕ...???

    МИ.....И МЛЯКОТО НЕ ГИ РЕШАВА....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 AnnaAvstriiska

    8 0 Отговор
    Що така? Защото всички си идваме със зададена програма.А рака е кармично заболяване...Но това е въпрос на друга тема.Иначе за храната, бомбите и ГМО всичко е вярно. Саморазрушаваме се. Но така е по пътя на еволюцията, всичко трябва да се случи, поне до появата на следващата ледникова епоха. И потоп ще има, това е задължителен закон при преминаване от една раса към друга. Но дерзайте, вярата в.доброто ще ни спаси. Това е началото на края. Началото на края на последните времена. Но този период ще трае като преход още 7 хиляди години...Трябва да си променим съзнанието! И колко жалки и в бебешки пелени ще ни виждат ония поколения, ще ни съжаляват и прощават както ние неандерталците, ама само не си мислете, че не са били мислещи същества. Който е прогресирал с мисли и поведение сега е тук и ще отиде до края на далеч, а другите повече няма да могат, както навремето неуспелите са останали в царството на минералите, растенията и животните в зависимост от степента на развитие! Някога и живата и неживата природа са имали разум! Ама май сега ние/ с висшето Аз/, защото с това се различаме, се оказваме недостойни за Земята майка. Дано хората се вразумят, защото експеримента ще е неуспешен. Но какъвто и да е, тя еволюцията си върви. Който разбрал, разбрал. И се замислете!
  • 23 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Етиловият алкохол е наркотик, като всеки друг ! Никотинът-тоже !
    С всички храни от растителен произход положението е отчайващо, след интервенцията на н.в. ХИМИЯТА.
    Храните от животински произход /най-вече месото/ са нездравословни. За това има и разни перковци, които отиват пък в другата крайност - санким да не кусваме кокоша варена кълка !!
    Доста години са и били нужни на СЗО, да направи подобно предупреждение !?
    Така е : алкохол, никотин и "здравословни" диети започват усилено да развъждат в нашите тела раци !!!
    Специално У.Чърчил е имал много ракови клетки / дори в мозъка/ и
    чрез редовната употреба на високоградусен алкохол ги е "спиртосвал" !! И така е карал 90 години, един месец и 24 дни !!!
  • 24 ДЕДО ВЛАДИКА

    6 0 Отговор
    Няма градус - няма радост !
  • 25 Ужас тровят милиони нагло

    6 0 Отговор
    МАсови убиици чрез ВиК И РЗИ тровят милиони българи с хлор токсични бойни отровни химикали..
    Открихме канцерогенни съставки в питейни течности течащи от водопроводи в Белене.Много убити с инсулти,инфаркти и рак в това градче.
    При варене на десетилати за ракия попаднахме на следното кофа отровена вода от водопровод в Свищов добавена към кашата в лицензиран казан отрови цялата течност с канцерогенни съставки.Ползвания NaClO ot ВиК в дози до милиони пъти над безвредното е разтворил канцерогенни утайки ..
  • 26 Рамбо Силек

    8 1 Отговор
    Болестите идват от ядовете,а ядовете от гадовете

    Коментиран от #30

  • 27 Нико

    6 1 Отговор
    Ако алкохола е причинител на рак ,то тогава братушките трябва вече да са исчезнали от лицето на земята.
  • 28 К.К.

    3 0 Отговор
    Естествен подбор, еволюция, едно време са пиели по едно две, сега по канче и бурканче. Тогава са познавали няколко вида рак сега могат да диагностицират десетки.
  • 29 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    стреса мръсния въздух и храна за мене
    Чърчъл е пиел и пушел и е дошъл до 91 години
  • 30 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рамбо Силек":

    ние също сами си ги създаваме ядовете
  • 31 Една

    5 1 Отговор
    Не само алкохола и цигарите ,но постоянните ядове са със сигурност причина за най страшното заболяване
  • 32 аве фюрер

    5 1 Отговор
    Поредните платени глупости за изместване на общественото внимание от истинските проблеми на българина . Тъста ми пие по обедна , след обедна и вечерна ракия всеки ден ,цял живот пуши цигари без филтър и вече кара 82 -та си година ,като всеки ден работи в градината , цепи дърва и мъкне въглища за печката и не се спира ... хай стига глупости . Ракията не е ракия ако не е лековита ...
  • 33 Todik

    2 0 Отговор
    Къде е свободния избор как да живееш и как да гризнеш дръвцето на всякъде ограничения при шофиране колан защо знаете ли що народ е изгорял буквално защото това устройство държи здраво ГМО по селата хорицата произвеждат купувайте да ама не как ще платя на селяка по добре парите в западните вериги да сипя нищо че стоките са отврат
  • 34 ivelin

    2 0 Отговор
    СЗО = 100% измама! Лесен пример, аз съм точно 178 см. висок и тежа 83 кг., според тях /СЗО/ - индексът на телесна маса е 25.2, което е наднормено тегло, на границата със затлъстяване, според възрастта ми - 38 г., за да съм в нормата, максималното ми тегло трябва да е не повече от 79 кг., което е абсолютна глупост.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Спас

    1 0 Отговор
    Ракията убива раковите клетки.Така че айде наздраве.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове