2 276 6

Какво да правим, ако откраднат регистрационната табела на колата ни?

Регистрационни номера се крадат и за много тежки престъпления

Мария Атанасова

Наглата схема с кражба на регистрационните номера на автомобилите у нас съществува отдавна. Макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи от практиката.

Табелите могат да се използват за различни видове измами, обири и кражби. Често се използват от апашите, за да заредят без да плащат от бензиностанция. Камерите записват регистрационния номер и полицията се насочва към собственика, който - оказва се - също е потърпевш. По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно, описват схемата от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Регистрационни номера се крадат и за много по-тежки престъпления като например за обири на банкомати. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете жалба по случая. След това ще ви бъдат издадени и нови табели.

Законодателството е категорично: при загубване или открадване на табели с регистрационен номер, отговарящи на българските стандарти, те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.

По желание на заявителя може да му се предостави за ползване регистрационен номер с четири еднакви цифри - 1000 лв., комбинация от цифри по желание - 50 лв.; комбинация от шест букви и/или цифри - 7000 лв.

И въпреки че собственикът на автомобила е потърпевш от кражба, ще трябва да плати издаването на нови номера. Услугата може да бъде заплатена на гише в административно звено за обслужване с банкова карта или по банков път.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • разбрах
  Отговор
  1 15:10  06.02.18
  Ако ви откраднат табелите, трябва да кажете на полицията да си извадите нови. Мерси, много поучителна статия

  Коментиран от #5

 • обирджии
  Отговор
  2 15:11  06.02.18
  Потърпевшият плаща за всичко! Такава ни е "Демокрацията"!
 • Снежа
  Отговор
  3 16:11  06.02.18
  Моя съсед по лозе си удари автомобила и ходи къде ходи намери същия открадна го сложи си своите табели Питам защо не ремонтира своя беше лек дефект ами да плаща по лесно е така откакъв зор А аз ако го издам ще ме разкарват по полиции докато ми побелее главата Питам от какъв зор Не може анономно има да чакат....

  Коментиран от #4

 • Я изкарай Гано
  Отговор
  4 17:50  06.02.18

  До коментар #3 от "Снежа":

  Щом е по-лесно да си открадне друга????? Големи специалисти, бре.
 • куку руку ку
  Отговор
  5 18:17  06.02.18

  До коментар #1 от "разбрах":

  Точно така, обаждате се в районното, дават ви удостоверение за открадната рег. табела и почва мъката в кат за нова регистрация. Това дърво го ядох преди няколко години
 • Санкция
  Отговор
  6 00:30  07.02.18
  Ако ви откраднат номера, оплачете се на арменския поп, той вече се разбра с Борисов за истанбулската конвенция 😉

Напиши коментар:


Публикувай