897 3

МВнР: Работим по казуса със задържания в Атина българин

Имаме много случаи, в които се получават фалшиви сигнали, не само в Гърция, но и в много други държави

Венцислав Михайлов

След получаването на сигнала вчера, по изрично настояване на министър Екатерина Захариева, която е безкомпромисна в това отношение, започна щателна проверка на случая. Ако се докаже, че някой от консулската служба не си е свършил работата, ще има сериозни наказания. Това каза по телефона за БТВ Димитър Арнаудов, директор дирекция "Консулски отношения" в МВнР.

Той коментира вчерашния разказ на Адреана Стоянова, която разкри, че съпругът й Йордан Стоянов от три месеца е задържан в затвор в гръцката столица Атина, а от българското посолство никой не й оказал помощ. "В консулската служба на посолството в Атина е получен сигнал. На госпожата е било обяснено, че трябва да предостави писмен сигнал, в който да обясни цялата фактология. Такова писмено обяснение не е било изпратено. Въпреки всичко, днес в 10 часа сутринта, по настояване на министър Захариева, в посолството ще се проведе среща между временно изпълняващия длъжността на посланик и съпругата на задържания българин.

Гърция е трудна държава за работа, защото там има голяма българска диаспора. В момента в Гърция има 400 задържани българи. Тема на обсъждане е да се увеличи персоналът на посолството в Гърция, заради многото наши съграждани там. Имаме много случаи, в които се получават фалшиви сигнали, не само в Гърция, но и в много други държави. Точно поради тази причина е хубаво всеки, който е подал сигнал, да се легитимира с личната си карта и за това се изискват писмени обяснения", разкри дипломатът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • един там
  Отговор
  1 09:12  07.02.18
  Налагало ми се е да се обръщам към наши консулски служби в чужбина и да ви кажа съм отвратен. Там с конкурс за наглост ли ги назначават не зная. Много нагли, некомпетентни и с високо самочувствие служители. Телефоните за връзка в повечето случаи не се вдигат изобщо. Или трябва с дни целодневно да въртиш, за да благоволи някой служител да си наруши царското спокойствие и да ви вдигне. Вдига ви и започва да се държи така все едно сте му изяли десерта. Накрая ви казва да дойдете на място. Това, че се намираш на 400-500 км изобщо не го вълнува. Ама дали си на работа, доли имаш възможност е все тази. За дребни и елементарни неща говоря, които и по телефона могат да се свършат.

  Коментиран от #2, #3

 • височества
  Отговор
  2 09:46  07.02.18

  До коментар #1 от "един там":

  Много си прав, но не забравяй че те не са пратени там за да помагат на сънародници, а са на нещо като екзотична почивка с елементи на работа и то когато някой шеф ги посети или поканят на прием в друго консулство или посолство ? Така че по възможност оправяйте се сами и не ги безпокойте
 • Дедо Грую
  Отговор
  3 09:57  07.02.18

  До коментар #1 от "един там":

  Абсолютно си прав! И аз имах проблеми с "наЩе" самунджии в Германия. Държат се арогантно, възмутени , че съм дръзнал да им наруша рахатлъка на дюмбелите. Най - безочливо ми заявиха да съм дойдел след два дни и тнт и тнт. А от петък до понеделник какво ще правя не им пука, при това бяхме около 10 човека и пътувахме от Лудвигсхафен до миризливото ни посолство тогава в Бон.

Напиши коментар:


Публикувай