1 520 2

В София спасиха жена с тежка инфекция

Микробиологичните изследвания доказват, че жената има стафилококова и стриптококова инфекции

В София спасиха жена с тежка инфекция
Венцислав Михайлов

В края на януари жена на (43 г.) от Кюстендил заболява от изключителна тежка и рядка инфекция – аеробна и анаеробна в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит . Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм.

Жената е постъпила в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД вечерта на 29 януари, след като и е било отказано лечение в други лечебни заведения. Настанена в реанимация на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД и по спешност е стартирана тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции. На следващия ден е проведен Консилиум от д-р Стефан Николов – началник на Клиника неврохирургия и специалисти – ЛЧХ хирург, УНГ – лекар, микробиолог, инфекционист, кожен лекар и реаниматор. Консилиума взима решение на лечението да се проведе в клиника по ЛЧХ на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД , където под обща анестезия трябва да се направят инцизии на двете огнища и се достига до огнището на възпалението. След разрезите подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо – това говори за много тежко възпаление.

Микробиологичните изследвания доказват, че жената има стафилококова и стриптококова инфекции, които освен че са изключително опасни водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето. След проведеното лечение, вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето.

По пътеката 228 по която е приета в Клиника по ЛЧХ, след завършване на лечението болницата ще получи от Здравна каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна- София“ АД са вложени 4200лв. След прехвърляне в Клиниката по ЛЧХ са вложени още 3070лв. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че лечението все още не е завършено общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 09:29  08.02.18
  Браво на лекарите! - Вече толкова рядко срещано в здравната ни система
 • MM333
  Отговор
  2 12:50  09.02.18
  Кое е рядко ?Може би ДА ИЗЛЕКУВАТ НЯКОГО ЛИ?Всички са за затвора.

Напиши коментар:


Публикувай