2 256 2

Плащаме глобите на КАТ без такси

Превеждаме данъци и осигуровки към НАП без такси

Венцислав Михайлов

Клиентите на НАП, които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен, е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.

Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание обаче, че когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.

До момента от двете услуги на НАП са се възползвали 800 клиенти, като те са превели към бюджета близо 80 000 лв.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 22:42  07.02.18
  Така като се замисля не ми изглежда логично човек да плаща за да плаща, нали когато плащаш трябва да получиш нещо?
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 08:31  08.02.18
  НИ МОЙ ДА БИДЕ !!! Горане, опразни се хазната........ Да НЕ плащаш, че плащаш глоба или данък е невъзможно !!! Това го е измислил българския бюрократичен гений и трябва да фигурира в "Гинес"!!!! И като платя със банкова карта, още колко години от НАП ще ме търсят да платя ВТОРИ, че и ТРЕТИ път. И как ще докажа, че съм платил вече ВЕДНЪЖ ?? Той ,българския данъкоплатец, е като ощавен и оскубан петел - остава само и главата му да откъснат! За това мнозина предпочитат да плащат данъци и осигуровки на чужди държави. Ама нашите политици /клели се и вярващи в Н.В Констентуцията/ ги водят за български граждани , че и ги канят да гласуват по избори---- иначе как ще останат на власт и следващия мандат ??? Вярно каза Г.Ганев /лека му пръст/, във " весела" държава живеем, но " Не се смейте , господа -- втората част не всякога е така весела "!!!!

Напиши коментар:


Публикувай