677 7

ДПС представи закона "Пеевски" за медиите

От партиите обявиха, че разчитат на подкрепа на всички парламентарни групи

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

ДПС официално представи закона „Пеевски” за собствеността на медиите, въпреки че самият Делян Пеевски отсъстваше от сградата на Народното събрание, съобщи бТВ.

Според ДПС акцентите в този закон са два: на първо място, изсветляване на медийната собственост, но не както досега, само върху печатните издания, а разширяване на обхвата с онлайн медиите и доставчиците на медийни услуги. Втората промяна пък касае разпространителите на вестници – да се знае кой разпространител колко места за разпространение има.

„Темата за собствеността на медиите, за това кой говори, за необходимостта от информация за това в кого е собствеността на медиите и на разпространителските мрежи, не е тема от днес. Дори очаквах да получим подкрепа още при внасяне на законопроекта именно от тези организации, които от години настояват да бъдат предприети законови действия в посока, която би осветлила действителните собственици на медиите, както и финансирането им на непазарен принцип”, заяви Велислава Кръстева от ДПС.

Хамид Хамид заяви, че промените целят прозрачност и информираност на обществото за това кой, колко и откъде получава, както и срещу какво.

ДПС предлага до 30 юни на всяка календарна година всички медии да представят декларация пред Търговския регистър за всяко конкретно плащане към медията. Въвежда се задължение да се осветят доставчиците на медийни услуги, онлайн изданията, и да се декларират всички приходи на тези издания, каза Хамид.

По думите му под финансиране се има предвид непазарното финансиране - това, което идва извън рекламите. Това са всякакви дарения, всякакви плащания извън нормалния търговски оборот, уточни депутатът. "По рекламните договори има фактури, там контролните функции са на НАП. Но в обществото стои въпроса как, откъде и защо различни медии получават средства и срещу какво", коментира той.

Другото предложение е до 31 януари на всяка година лица, които разпространяват или продават печатни издания, да подаде в Министерството на културата декларация, която идентифицира действителния му собственик, както и броя обекти за продажба на дребно на печатни издания, които използва в търговската си дейност.

От ДПС обявиха, че разчитат на подкрепа на всички парламентарни групи, ни нито една парламентарна група до момента не е взела отношение по въпроса.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 20 Стотинкс
  Отговор
  1 15:05  07.02.18
  "И неам никви конфликти на интереси с тоя мой закон"!
 • Васил Левски
  Отговор
  2 15:09  07.02.18
  В Затвора-Моментално!За Националните Предатели никаква милост!Обявявам Война на ДПС!ДПС е туска и терористична партия!Идеологическия и Медиен Терор и Монопол на Турската партия ДПС сее смърт за българите!
 • Васил Левски
  Отговор
  3 15:23  07.02.18
  Този Закон целу да Узакони доходите на Пеевски-Национален Предател-1!Затвор за Терористите от ДПС-Ахмед Доган,Лютви Местан и Делян Пеевски!
 • Васил Левски
  Отговор
  4 15:26  07.02.18
  Хванете Националните Предатели преди да избягат страхливо в Турция!Да се съдят за Национално Предателство и като Шпиони на Ердоган!
 • Васил Левски
  Отговор
  5 15:29  07.02.18
  Срам и Позор е да има новини на Османски в България! Веднага ги махнете!Медиите говорещи на Османски да се затворят!
 • Васил Левски
  Отговор
  6 15:33  07.02.18
  Въвеждане на Санкции на доходите на ДПС,Ахмед Доган, Лютви Местан и Пеевски!Спрете незаконните парични потоци и ДПС-Турция ще изчезне Завинаги!
 • 7 21:48  07.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай