3 208 7

КТ „Подкрепа“: Записът от „Брезичка“ е незаконен

Синдикатът призова да не се правят генерални изводи за професионализма на българския учител след инцидента в детската градина

Константин Карагьозов

Случаят в ОДЗ „Брезичка“ е инцидент и той не може и не бива да генерира генерални анализи за професионализма на българския учител, който има най-голяма нужда от родителското доверие и партниране, както и от подкрепата на МОН като институция. Това заяви Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“, в писмо, разпространено до медиите.

„Нека припомним обаче, че примерите на физическата и психологическа агресия над българските учители и директори са над 5000 за година, факт, който отблъсква младите учители от решението им да заработят като педагози. Натискът и опитите за въздействие на някои родители или техните кооперативи към образователните дейци са път към неефективна и неуспешна образователна система, която би създала личности без граждански и човешки добродетели", гласи още съобщението,

Връщайки се на случая в детската градина от „Подкрепа“ виждали и друго незаконосъобразно действие, извършено от родител, като поставяне на камера без знанието и съгласието на наблюдаваното лице. Това бил факт, който показвал непознаване и незачитане на закона, но и подсъзнателно внушавал на децата, че законите и правилата в България са фарс и могат да се нарушават. В почти 90% от образователните институции имало видеонаблюдение, което далеч не решавало проблема с агресията между деца и ученици, агресията към учители и директори.

От Синдикат „Образование“ настояват твърдо за спазването на съществуващите правила, като припомнят на родителите и техните организации, че ролята на родителя в образователната система е подпомагаща и партнираща, а не управляваща и рекетираща. Защото „Успехът и щастието на детето могат да се случат само в резултат от ефективното партньорство“.

„Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е за нулева толерантност на всички форми на агресия, физическо и психическо насилие от всички участници в учебно-възпитателния процес. Адмирираме започналия национален дебат по тази наболяла тема, но едностранчивите призиви за ексклузивен контрол над педагогическите специалисти, на реваншизъм и „лов на вещици“ от някои родителски кооперативи, на скандални медийни репортажи, разтягани като дъвки до пълно изтощение на аудиторията, вреди и срива и без това ниския рейтинг на българския учител. Случаят в детската градина в Бургас не е представителна извадка, която да дава обективна и точна картина на българската образователна система, която наистина прелива от проблеми и предубедени, манипулирани по безобразен демагогски начин, обществени реакции.

Зам.-кметът по образование на община Бургас, г-жа Ананиева, и началникът на регионалното управление по образование, г-жа Илиева, реагираха съвсем адекватно и доказаха, че и сега съществуващите правила са логични и ефективни. Експонираното в медиите в продължение на дни напрежение във въпросната детска градина, е по-скоро прецедент, а не практика.

Българските учители обаче очакват МОН да се намеси смело, категорично и е справедливо да заяви ясно и високо, че Етичният кодекс за работещите с деца е факт от десетилетия, а нормите и протоколите към учителите и директорите са пределно строги, силни и действащи. Образователното министерство също трябва да информира българското общество, че няма български директор на образователна институция, който да не е разработил норми за поведение на персонала и да не следи за тяхното спазване. Според новия образователен закон, образователните институции са автономни, а вмешателството на външни, неоторизирани и незрели субекти е нарушение на закона“, се пише още в позицията на КТ „Подкрепа“.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 17:28  07.02.18
  А законно ли е да се малтретират тези малки дечица бе господа оръфляци!?!
 • Billi
  Отговор
  2 21:04  07.02.18
  Рибата мирише от към главата, или, крадеца вика дръжте крадеца
 • Krasimir Velchev
  Отговор
  3 21:26  07.02.18
  По-голяма тъпанарщина отдавна,не бях чел.Написано е точно обратното на истината.Доказа се,че това ,което се е заснело в детската градина е било ежедневна практика.Ако не се направи запис на ,каквото и да било нарушение и престъпление ,то се потулва напълно.Да определиш родителите,като ,,неоторизирани субекти''говори за пълна липса на морал и на интелект.
 • 4 03:39  08.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гоуст
  Отговор
  5 07:31  08.02.18
  Ха. Ко се пенявите то по татово време в забавачницата си ни тепаха профилактично. После в даскалото. Ама поне хора става от нас , а сегашното поколение са лигльовци които постояно хленчат. Тепанййе му е макята.
 • Иван
  Отговор
  6 12:56  08.02.18
  А действията на възпитателите законни ли са синдикалисти- подкрепаджии!
 • Голям прос
  Отговор
  7 19:17  10.02.18
  Тия профсъюзи много смотани бе! Как ще разберем отношението към децата ни като камерите са незаконни. Аз навремето смених три детски градини за да не направя някоя глупост да пребия някоя учителка. Защото имаше точно такива и не мога да кажа, че бяха професионалистки. Така, че както в училищата има камери, така и в детските градини трябва да има. Не сме си оставили децата там да ги бият и да им крещят. Крайно време е записа да се узакони, поне това да е закон, защото закони нямаме.

Напиши коментар:


Публикувай