1 151 11

Единствената детска кардиология у нас пред закриване

Отделението към Националната кардиологична болница не разполага с достатъчно финанси

Единствената детска кардиология у нас пред закриване
Константин Карагьозов

Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавата, предупредиха лекари. В бюджета на отделението е натрупан дефицит от половин милион лева. Не достигат и 20 медицински сестри, информира БНТ.

Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца, претърпели операции и са принудени да дават извънредни дежурства. Заради недофинансирането на клиничните пътеки, ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри. Няма пари и за ремонт и закупуване на нова апаратура. В отделението се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации годишно.

"Ще бъдем активни, ще направим всичко възможно да съхраним тази дейност, защото тя е уникална за страната. Ако тя прекрати своята дейност, всичко това ще легне на държавата, което ще бъде в пъти, пъти повече", предупреждава проф. Марио Станкев - директор на НКБ.

"Няма държава в Европа, в която тази дейност да не е подпомагана директно от държавата по програми", отбелязва пък д-р Стоян Лазаров - началник на отделението по хирургия на Вродени сърдечни малформации към НКБ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 20 Стотинкс
  Отговор
  1 18:31  07.02.18
  "А ма това е една долна инсинуация"! Бащицата работи неуморна за благото на страната и резултатите са налице! - Бори корупцията, бърка в кошовете за бандероли, министрите пренасят блатни кокичета, престъпността е в каналите, а икономиката цъфти! Хората не го знаят просто! - Би казал той!
 • Патриот
  Отговор
  2 18:40  07.02.18
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!! и от оная бивша мутра - антипатриот
 • сдс
  Отговор
  3 19:13  07.02.18
  Еййй това е първото нещо което закриват за 30 години.Само градихме до сега имоти,хотели,бизнес сгради,басейни.Та даже и Бентлита,Ферарита,Мерцедеси,Ролс Ройси ейййй големи ГРАДЕЖИ бяха.
 • Българин
  Отговор
  4 19:51  07.02.18
  То като няма деца за какво ни е?Отношението към децата е като отношението към болницата,никакво!Все едно са предмети или даденост за които никой не се грижи!Всяка нация умира с децата си!!!!!!!!!!!!!!

 • 5 20:25  07.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВАМ САМО
  Отговор
  6 20:28  07.02.18
  ВНУЧЕТО НА БОЙКО ДА Е ДОБРЕ! А И НА ДОМУСЧИЕВ. НАСЛЕДНИЦИТЕ ! А ЗА ДРУГИТЕ , ВЪЛЦИ ГИ ЯЛИ, ЩОМ СИ НЯМАТ КАПИТАЛИ. В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ШЕПА ОТБРАНИ ГОСПОДАРСКИ ЕКЗЕМПЛЯРИ ! ЗА ГАНЧОВЦИТЕ ПОВЕЧКО КУРЯЖ И ДА СЕ ЛЕКУВАТ ПРИ ПРОФЕСОР ДОКТОР КРЪСТЬО КАМЕНОВ. ТОЙ НИКОГО НЕ ВРЪЩА, БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ! ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА БОЙКО, ТОЙ ДА НИ Е ЖИВ И ЗДРАВ ! ДА ГО ПРОСТИ ГОСПОД И НЕГО ПО-СКОРО !
 • Све
  Отговор
  7 21:31  07.02.18
  Когато се събуди, българинът ще разбере, че вече няма болници, училища, заводи, закони, съдилища………
 • бббббб
  Отговор
  8 07:17  08.02.18
  Реформите на ГРОБ ни реформират бавно ,но сигурно към гроба!
 • имекатогост
  Отговор
  9 23:50  09.02.18
  Аман от хейтъри като вас. Хубаво е да се коментира темата, а не да се демонстрира простотия!
 • тъпоумен
  Отговор
  10 15:39  10.02.18
  Гробарите ще я закрият като нищо....Те вече закриха единствената гръдоболна болница в южна България в гр. Пловдив ...като се има на предвид че е и дарение от царско време сега някой ще прилапа имота макар че е дарение
 • незнайко
  Отговор
  11 16:05  10.02.18
  Затова ще намаляваме с всяка измината година !

Напиши коментар:


Публикувай