836 1

Глобяват две предприятия в Бургас заради замърсяване

"Лукойл" получава санкция от 100 хил. лв., а "Кроношпан" – 40 хил. лв.

Глобяват две предприятия в Бургас заради замърсяване
Константин Карагьозов

Глоби от 40 хиляди до 100 хиляди лева ще наложи Бургаската екоинспекция на „Лукойл Нефтохим“ и завод „Кроношпан“ заради замърсяване на въздуха. Рафинерията получава санкция от 100 хил. лв., а заводът за преработка на дървесина – 40 хил. лв. Срещу двете предприятия ще бъдат взети административно наказателни мерки за нарушаване на условията на комплексното разрешително.

5 проверки в нефтозавода и 17 проверки в „Кроношпан“ са извършили контролните органи от 21-ви януари до 6-и февруари. Причините са масовите сигнали за силна задушлива миризма. Единствено измервателната станция в квартал „Долно Езерово“ е показала превишаване на нормите на бензин, каза директорът на екоинспекцията Тонка Атанасова.

„Въпреки че няма констатирано превишаване на нормите на другите показатели, двата големи завода в Бургас ще бъдат санкционирани, защото при възникналите неблагоприятни метеорологични условия не са намалили производствените мощности“, каза още Тонка Атанасова, цитирана от БНР.

До 2 седмици в регионалната екоинспекция ще бъде изградена система за автоматична гореща телефонна линия. На нея ще се записват всички сигнали за замърсяване на въздуха по всяко време на денонощието.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Туй онуй
    Отговор
    1 20:46  07.02.18
    Глобите ще паднат в съда като предишните ,институциите в Бургас симулират нещо като контрол на Лукойл изобщо не им пука в Бургас никой нищо не може да им направи.Всичко е заспало и си гледа бюрото заплатата и кефа.

Напиши коментар:


Публикувай