1 407 9

Частни охранители вършат работата на МВР?

Във врачанското Лиляче кражбите са престанали

Светослава Ингилизова

Ще вършат ли частните охранители работата на МВР? Това коментираха в студиото на бТВ Татяна Иванова, изпълнителен директор на индустриален клъстер „Сигурност”, и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

По думите на Манев 30% от селата в Старозагорска област, например, имат договори за охрана с частни охранители. Сега законодателно се дава възможност тези договори да се сключват не от отделни хора, а от общината – с пари от бюджета ѝ.

По думите му това не означава абдикация на държавата, тъй като в случая става дума за охранителна дейност, а не за разкриване на престъпления.

„Преди години имаше СОД към МВР, но беше закрита по „много интересен начин”, припомни той.

„Частните охранителни компании доставят бизнес услуга „сигурност” – тя е специфична, тъй като се извършва на определени обекти и служителите носят оръжие. Законът е писан от МВР за бизнеса, но МВР си има достатъчно проблеми, за да се занимава с този закон – имаше нарушения на процедурата, има и свръхрегулация”, коментира Иванова.

Интересен е и примерът на врачанското село Лиляче, където откакто има частна охрана, местните хора се чувстват много по-спокойни.

Разказват , че преди се е крадяло, но сега кражбите са престанали. Частната охрана струва по 5 лв. на населена къща и 10 лв. на необитаема.

Селото е с охрана от 6 години насам, а фирмата е била избрана на общоселско събрание сред четирима кандидати.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:12  08.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  2 10:20  08.02.18
  ха ха ха, значи частна фирма може срещу 5лв на къща да охранява цяло село, НО държавата срещу стотици лева данъци ежегодно не може да направи нищо. Или не иска?
 • българин
  Отговор
  3 11:46  08.02.18
  немога да повярвам кокво казва този. че полицията охранявала само обществения ред. а обществения ред във 99% от случаите се нарушава когато хората тръгнат срещу политиците. това означава че полицията охранява само политиците спокойно да крадат а ние сме длъжни да плащаме за това!!!
 • Юпи
  Отговор
  4 12:22  08.02.18
  Проста схема: Съкръщаваш щатовете на МВР но се оказва че вместо администрацията в самото министерство на ул 6и септември са съкратени незает щат в РУ поито са патрули и В резултат на непрекъснатите реформи са намалели управленията с близо половината от преди 2007.Респективно се увеличават престъпленията на принципа където е зле става още по лошо.На исканията за попълване само обещания и козметика.Същевременно най лесно се перат пари през сигурност и охрана.,Така се появява още една възможност вместо да се дадат пари от бюджета в полицията за да може да работи и да се иска да отидат от бюджета в джоба“на нашите хора.”Затова имаме слаба полиция армия и служби за сигурност

 • ЧЧЧ
  Отговор
  5 13:09  08.02.18
  Частни охрани ще ни пазят, ИПОН 3" ли ? ами тогава МВР да се закрие или МВР ще пази големите, депутати министри , а " охраните " простолюдието за което ще плащаме и за двете охрани МВР и частната.
 • Глупак
  Отговор
  6 15:57  08.02.18
  БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА За честни хора място няма
 • Аз гост
  Отговор
  7 19:07  08.02.18
  Това не е държава,господа,бил съм във целия свят ,такава държава няма ,сори!!!!
 • неутрален
  Отговор
  8 00:22  09.02.18
  ГРОБАРИТЕ утвърждават само погребващи закони!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • радев
  Отговор
  9 09:22  11.02.18
  И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ

Напиши коментар:


Публикувай