462 5

Менда Стоянова: Има сива икономика, но е преувеличена

4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка

Менда Стоянова: Има сива икономика, но е преувеличена
Снимка: БНТ
Венцислав Михайлов

Имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата - 11%, което означава, че фирмите генерират повече печалба.

Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Според нея това е индикатор за развитието на икономиката. Имаме и ръст около 9% при ДДС.

Стоянова прогнозира, че ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка.

Според шефа на бюджетната комисия сивата икономика не може да се измери лесно и това е причината докладите, които излизат по темата, да се разминават драстично в оценката си. Много често по отношение на контрабандата, сивата икономика и корупцията изследванията са на база на анкети, на усещания на хората, за едно или друго явление, което в никакъв случай не може да бъде мярка, обясни Стоянова.

Според нея не бива да отричаме, че има сива икономика.

Има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци. С конкретен процент за дял на сивата икономика Стоянова не се ангажира. Но обясни, че тя е най-много в секторите, в които се продават стоки директно на населението - в търговията, селското стопанство и земеделието. Контролът е единият фактор, който може да влияе на сивата икономика, но доказано това не е основният начин, коментира Стоянова.

По думите ѝ основният начин е развитието на обществото и икономиката.

Менда Стоянова, смята, че колкото повече се развива икономиката, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери, толкова повече ще се изсветлява икономиката.

Тя допълни, че бюджет 2017 е приключил на излишък, при планиран дефицит от 1,4%. Това по думите й е резултат от два фактора, единият от които е повишените приходи. Приходите в бюджет 2017 са с около 350 милиона над планираното, обясни Менда Стоянова, а по отношение на неизпълнените разходи каза, че главно са инвестиционни - най-вече заради това, че през 2017 година не са стартирали много големи проекти.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шМенди капели
  Отговор
  1 15:16  08.02.18
  Преувеличен е само мозъкът ти менто, който те е надценил и те е поставил там и той е с преувеличени възможности :D
 • Дедо
  Отговор
  2 15:21  08.02.18
  Всеки субект в сивата икономика който се отчита на ГЕРБ,не се брои за такъв!Контрабандата също!
 • Глупак
  Отговор
  3 15:56  08.02.18
  БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА За честни хора място няма
 • Злопаметен
  Отговор
  4 16:50  08.02.18
  Партийна секретарко, има и ще има, защото ако не е тя, държавата няма да може да издържа безработните и бедните. Едно е сива икономика при големите акули, а съвсем друго, когато става дума за един кондурджия примерно. Но вие гоните именно него, а не акулите, защото тяхната икономика хрантути партиите, а и вас самите.
 • ХАН КРУМ
  Отговор
  5 21:17  09.02.18
  Когато дойде ред да ти кажат нещо право в очите....това се счита за абсолютния край,че не разбираш от намеци и не ставаш за нищо......отрязахте клона...вече е късно....каквото и да сторите дните са преброени...не само за вас,за цялата държава.....ще се стигне дотам,че и полицията ще се обърне наопаки...всеки разумен човек ще предпочите нещо друго преди бесилото.....

Напиши коментар:


Публикувай