710 0

Нина Дюлгерова: Историците да говорят за историята

Венцислав Михайлов

Дискусиите, които от 10-тина дни се водят за учебниците по история за 10-ти клас, не носят със себе си градивност. Това коментира за news.bg проф. Нина Дюлгерова. Поводът е пресконференцията на тема: "Историята - политически инструмент на властта".

Според нея дискусиите не са ползотворни, тъй като в момента все още не съществува текстът на въпросните уроци, които трябва да обяснят на десетокласниците що е комунизъм, репресивен апарат, диктатура на пролетариата и трудови лагери като този в Скравена, например.

В опитите непрофесионални историци да коментират темата проф. Дюлгерова заподозря поръчковост и финансови интереси. "В момента се спори за програмата в 10-ти клас. Уроците не са написани, заглавията са много обективни, неутрални и те не предполагат този спор и тази яростна дискусия. Макар че дискусията не е от страна на професионалистите", коментира тя. Според нея сега историците са поставени в ситуация на обяснителен режим. По думите й тези, които са излезли на дискусия са легитимирали некомпетентността.

"Това са поръчкови задачи, които имат своите финансови измерения", настоя проф. Дюлгерова. По думите й балансът в учебниците по история е поставен пред предизвикателство. Спорните теми, свързани с комунизма, били написани учебника за 7-ми клас. "Този учебник е написан и в края на март ще има своето обществено обсъждане", коментира още тя.

"Тези, които в момента са много активни в съмнителната реставрация на това, което е било през втората половина на 20-ти век, са може би тези, които много искат да бъдат участници в бъдещето написване на уроците", каза Дюлгерова.

Според Дюлгерова в последните две-три години няма скандали с учебниците. "Отново излязоха познати лица от преди две десетилетия, които нямат доказана историческа експертиза и нямат доказан професионализъм по темите, които се опитват да коментират. Да не говорим, че една част от тях са далеч от историята като наука и професия и се получава парадоксът - професионалистите да влизат в обяснителен режим, с тези които пак стъпили върху гребена на морала - с висока степен на агресивна некомпетентност се опитват отново да върнат в ежедневието проблеми, които са извън актуалността на времето", коментира още историкът. Според проф. Дюлгерова спор между професионалистите няма.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай