1 876 7

Глобяват линейки на болници за превишена скорост

Мартин Христов

Полицаи спират и глобяват болнични линейки. Оказва се, че колите на здравните заведения за транспорт на пациенти, нямат право на специален режим на движение.

С такъв се ползват само линейките на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

Така, въпреки че разполагат със светлинен и звуков сигнал, болничните превозни средства нямат право да го използват. Също така те подлежат на санкции, когато нарушават правилата за движение като всеки редовен автомобил на пътя. Това потвърдиха и от Пътна полиция, съобщава в. "Телеграф".

През последните седмици лечебниците все по-често се сблъскват с този проблем, алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването. От там посочват, че за осъществяване на ежедневната си лечебна дейност болниците използват линейки, с които транспортират пациенти в тежки и/или животозастрашаващи състояния.

Въпреки това те биват спирани от движение и им се съставят актове, когато с цел да пристигнат по-бързо до нуждаещите се пациенти или да ги транспортират до съответното лечебно заведение и да защитят техните здраве и живот, линейките използват звукова и светлинна сигнализация при движение по пътищата.

От центъра уточняват, че болничните коли транспортират също кръв и кръвни продукти, органи за трансплантация, спешни екипи за интервенции и т.н.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • есесес
  Отговор
  1 13:29  09.02.18
  Поредната простотия на Пътна Полиция...да пукнете всички до един боклуци нещастни.Утре на ваш роднина ще му се наложи да стигне до болницата и тогава ще ви питам дали линейката има право да кара в специален режим на движение !
 • 2 13:29  09.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • пепи
  Отговор
  3 13:39  09.02.18
  Има закони трябва да се спазват.Някой хора не си вършат работата пък после давай.
 • Пръцко
  Отговор
  4 14:00  09.02.18
  Чета и не вярвам на очите си! Решението е едно - няколко стотин "законотворци" и управляващи на стената и... без право на помилване.
 • Кобрата
  Отговор
  5 14:07  09.02.18
  Поредната българска простотия... Нищо не ме учудва вече. Утре може да вземат да глобяват и пешеходците ако се движат прекалено бързо или тичат по спешност да вършат някаква работа или просто да спортуват.
 • Средна възраст
  Отговор
  6 14:31  09.02.18
  По тази логика и КАТ не им трябват светлини и звук,те не отиват никъде по спешност(престъпление)!Ние сме като всяка нормална държава,но наопъки!
 • Кекс правя
  Отговор
  7 16:28  09.02.18
  Нещо друго тъпо и глупаво няма ли да измислят.

Напиши коментар:


Публикувай