1 091 6

Райчев: За България не е изгодно да влиза сега в Шенген

Конвенцията е разделила много институции и общности у нас

Стефанаки Йоанис

Струва ми се, че холандският премиер Рюте не ни подкрепи за влизане в Шенген. На България не ѝ е изгодно да влиза в Шенген в момента.

По-скоро ни е необходимо за престиж и завършване на европейската интеграция кандидатстваме.

Това обясни в предаването "Денят започва" по БНТ социологът Андрей Райчев. Според него срещата във Варна между ЕС и Ердоган е огромен успех за Бойко Борисов.

По отношение на влизането на България в еврозоната, Райчев е категоричен, че страната в момента е в най-добрата си форма за приемане и "ако не се случи сега, ще се отложи много във времето".

Социалният антрополог Харалан Александров се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че влизането в еврозоната би било "крупен успех". Той го определени като много по-важно от приемането ни в Шенген. Логиката е да се инвестират усилията и ресурсите в довършване на битката за еврозоната, обясни той.

Споровете и дебатите около Истанбулската конвенция според Андрей Райчев са повишили напрежението между БСП и ПЕС, защото БСП и още няколко социалистически партии в Източна Европа се различават от ПЕС политически. Говорим за несъвместими линии - БПС е против и заема консервативна позиция, а ПЕС - либерална позиция, обясни Райчев.

Харалан Александров допълни, че Конвенцията е разделила много институции и общности у нас и даде за пример академичната общност в лицето на БАН и СУ.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Йордан
  Отговор
  1 13:02  09.02.18
  Тоя, след като стана известно, че е вземал траншове от по половин милион евро от Цв.Василев, хич не ми е интересно какво говори.... Как нито един журналист не го изпържи с въпроси по случая?

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 13:07  09.02.18

  До коментар #1 от "Йордан":

  Той и да отг на въпросите няма да му се разбере какво казва
 • Минувач
  Отговор
  3 13:14  09.02.18
  Това старо, червено влечуго има много грехове към България. И продължава да трупа още!
 • Куку
  Отговор
  4 14:54  09.02.18
  Райчев,не давай акъл а върни парите от КТБ.Престъпник
 • Трубадур
  Отговор
  5 15:08  09.02.18
  Е за да гушнат 20 млрд. Лева, ще трябва да влезем сега, защо нагушването на прасетата да се отлага. Помияри
 • българин
  Отговор
  6 20:30  11.02.18
  Какъв Шенген и Еврозона бе Райчев? Най-бедната и корумпирана страна с фалиране на втората си българска банка? Вярно, че матреалът не е много читав, ама чак толкоз не бива.

Напиши коментар:


Публикувай