869 4

Не се преговаря за спиране на договорите с американските централи

Към момента страната ни подкрепя становището на Полша срещу евродирективата за ТЕЦ-овете

Стефанаки Йоанис

Енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с американските централи.

"Аз не зная кой успя да наложи тази информация, че е налице становище на ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи", изненадана е Теменужка Петкова.

Няма такова становище, подчерта тя. Министерството на финансите (МФ), Министерството на енергетиката (МЕ), Българският енергиен холдинг (БЕХ) са в непрекъсната комуникация с ЕК, изтъкна енергийният министър.

Когато има информация и становище, вие ще бъдете уведомени първи, увери тя.

В същото време председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев пред медии вчера е обявил, че се водят преговори за прекратяване на договорите с американските "Марици".

Припомняме, на срещата в Министерския съвет на 6 февруари 2018 г. между работодателите и представители на правителството, стана ясно, че енергийният министър няма да бъде отстранена от поста си, а работодателите се отказват от предвидения за 28 февруари протест срещу поскъпването на цената на тока.

Тогава депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че се ускорява прекратяване на договорите с американските ТЕЦ-ове.

Към момента страната ни подкрепя становището на Полша срещу евродирективата за ТЕЦ-овете.

Това обяви на 10 януари т. г. Теменужка Петкова по време на заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, енергоресурси и минно строителство. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хаос
  Отговор
  1 14:18  09.02.18
  ГЕРБ сте една голяма ЛЪЖА ! Единия не знае какво прави и говори другия. Само Танцуващия със сабя каквото ви нареди ама и той лъже. Боклуци !
 • кирил
  Отговор
  2 14:31  09.02.18
  преговаря се да бъдат купени от държавата защото собствениците вече искат да се отърват от тях. ел енергията от въглища скоро ще бъде минало
 • onq s konq
  Отговор
  3 14:40  09.02.18
  Случайно слушах изявлението на Д.Добрев по ТВ и то беше точно и ясно.Действително се водят преговори с Американските ел. централи и Производителите на ток от слънчева енергия/фотоволтаици/ чиито ток е драстично скъп и Държавата е задължена по договор да го изкупува,като идеята е следната: ДИСТРИБУТОРИТЕ на ел.енергия ще могат да избират на специална ЕЛ. БОРСА най-изгодна оферта за закупуване на ел.енергия,като въпросните "скъпари" спокойно ще могат да смъкват цената си за да бъдат конкурентноспособни.РАЗЛИКАТА ОБАЧЕ между цената на която договорят стоката си/тока/ и ДОСЕГАШНАТА ВИСОКА ЦЕНА СПОРЕД "ЖЕЛЕЗНИТЕ" СИ СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ ЩЕ БЪДЕ ДОПЛАЩАНА/КОМПЕНСИРАНА/ ОТ ДЪРЖАВАТА...т.е. ОТ БЮДЖЕТА!Това е.
 • Джендър Бей
  Отговор
  4 14:57  09.02.18
  Какво ли разбира от енергетика тая женичка,вместо да си гледа тенжерите и тя барабар Петко с мъжете,всеки у нас работи това от което най малко разбира!!

Напиши коментар:


Публикувай